PDA

Zobacz pełną wersję : W co inwestować pieniądze ?

piap1
01-01-10, 23:37
Zaczął sie nowy rok i niektórzy tak jak ja pewnie myślą w co zainwestować pieniądze w tym roku. Co według was jest odpowiednie ?

Gangsta Latino
01-01-10, 23:43
Złoto i nieruchomości ( w tym ziemia pod budowe), lecz gdy idzie kryzys wszystko może się zmienić... Ale złoto od zawsze dużo warte!

wujek.maciek
01-01-10, 23:49
zalezy o jakich kwotach mowa, ryzyku i czasie na jaki chcesz/mozesz zamrozic pieniadze. jesli mowimy o inwestowaniu, posluzmy sie 3ma przedzialami:
-kieszonkowe - do 100k
-banka - do miliona
-grubsz banka - mln i wiecej, z tym ze majac takie wolne srodki wiedzialys co z nimi zrobic, a jak nie, to nie zadawalbys o to pytania na forum kulturystycznym ;)

ale pisz, moze cos wymyslimy :)

pozdro

piap1
02-01-10, 06:45
Mowie raczej o drobnych kwotach do 10000 tysięcy złotych. Czas inwestycji jest obojętny ważne żeby zarobić cos myślę nad złotem moze kupnem walut

Fehu
02-01-10, 09:53
Waluty? Ciężki kawałek chleba ;D
sam nie mam funduszy na zabawa z walutami, ale regularnie obracam drobnymi sumami na koncie paypal, 2 czy 3 tygodnie temu wypłaciłem troszkę kasy po 2,63$ za dolara co było błędem bo później dolar wzrósł do 2,85... Obecnie ma tendencje spadkową...
Nie wiem jak się teraz złoto trzyma, ale raczej też bym w to nie wszedł;D
jak się nie boisz ryzyka to może fundusze inwestycyjne

grochos
02-01-10, 10:20
polecam lokaty... wplacasz 15tys mrozisz na 3 lub 6 miesiecy i wyplacasz 15 200 :(

mateohzp
02-01-10, 10:23
200 zł na 3 lub 6 miesiecy to nic, jakby mieszkal na wsi wolalbym chyba juz cos chodować :D
HANDEL HANDEL I JESZCZE RAZ HANDEL
Polska to kraj handlu
taniej kupisz drozej sprzedasz
z tego tyle ludzi sie utrzymuje i jest git

Gangsta Latino
02-01-10, 10:28
Już Ci napisałem piap inwestuj w ZŁOTO!!!

alder
02-01-10, 10:59
http://www.youtube.com/watch?v=f5RsG2Oiw6k

Fehu
02-01-10, 11:08
A ja Ci powiem w co masz nie inwestować NIE INWESTUJ W KOBIETE

Fehu
02-01-10, 11:22
Możesz we mnie zainwestować, jakieś odżywki, suple :P Nie obraże się xD

Aruś taki odwazny jestes? On bedzie chciał czegoś w zamian :whistle:

piap1
02-01-10, 11:24
A co myślicie o inwestycj w złote monety okolicznościowe np z podobizną jana pawła 2 na Allegro za złota monetę trzeba dac 2000zl ale moze da sie zarobić na tym. Fehu kobieta to studnia bez dna.A co myślicie o jakiś starych kolekcjach znaczków czy banknotów

ghetto
02-01-10, 11:25
Już Ci napisałem piap inwestuj w ZŁOTO!!!

złoto jest juz drogie wiec nie bylbym taki pewien czy oplaca sie w nie inwestowac

teraz jest taki czas w ktorym ciezko trafic w odpowiednia decyzje wiec jesli jestes poczatkujacy w temacie inwestycji to radzilbym troche poczekac...
zastanow sie nad gielda...sam czekam na korekte chociaz boje sie ze moze jednak nie nastapic w najblizszym czasie...ale gdy bedzie wtedy kupuj ile wlezie najlepiej ze spolek wig20 poogladaj wpierw co i jak sie dzieje.... pchac na sile sie nie ma co bo potem beda straty

Giro
02-01-10, 11:26
Pieniądze inwestuje w siebie... ;)

burn
02-01-10, 11:28
Takie kwoty, to tylko na handel/giełdę.

Fehu
02-01-10, 11:47
A co myślicie o inwestycj w złote monety okolicznościowe np z podobizną jana pawła 2 na Allegro za złota monetę trzeba dac 2000zl ale moze da sie zarobić na tym. Fehu kobieta to studnia bez dna.A co myślicie o jakiś starych kolekcjach znaczków czy banknotów

Co do monet musisz poczekać kiedy beda taki znowy wydawane i wtedy kupić ;D poczekać i sprzedać ;D

niewula
02-01-10, 11:50
tylko nieruchomosci

alder
02-01-10, 11:51
no pewnie. 10k to niewiele. lokaty się nie opłaca. oczywiście można póki się nie wie co zrobić z kasą, wrzucić na konto oszczędnościowe. teraz chyba w eurobanku się opłaca bo kapitalizacja odsetków co dzień, co pozwala ominąć podatek Belki.
zawsze może postarać się o dofinansowanie z pośredniaka, kupić budkę z hamburgierami i zaryzykować. ale za mało ci zostanie w razie W. złoto czy monety jak dla mnie w chwili obecnej to zamrażacz. myślę, że jak dorwiesz coś taniej i sprzedaż drożej to sam zobaczysz. kup coś, co zawsze możesz pogonić po cenie zakupu aby nie być w plecy i spróbuj sprzedać na allegro. nawet 2000zł zainwestować można w (np.) karty pamięci, baterie, cokolwiek. może elektroniczne papierosy - póki mamy początek roku i wielu ludzie nie pali drugi dzień a lada dzień nie będą mogli wytrzymać i będą szukać alternatywy a raczej substytutu. w każdym razie z 10k nic wielkiego nie zrobisz od razu ale możesz zacząć i jak dobrze pójdzie, to będziesz obracał coraz większą flotą i z 10k zrobi się o wiele więcej.

niewula, jakie nieruchomości za 10k ? garaż to co najmniej 13k. chyba, że szopa

piap1
02-01-10, 11:51
Problem w tym ze o grze na giełdzie nie mam zielonego pojęcia.A monety moge kupić poczekać i sprzedać za rok czy dłużej.Tak samo waluty ide do kantoru kupuje a np za 3lata sprzedaje albo wczesniej chodzi tylko o to co teraz można kupić w dość dobrej cenie a co moze pójść dość wysoko w górę jak myślicie

alder
02-01-10, 11:54
gdybym znał odpowiedzi na te pytania to byłbym milionerem.
3 lata z walutami ? zastanów się. 3 lata to kupa czasu. na giełdzie się nie znasz, to sie zapoznaj, masz wuja gugyl. forex itd, poczytaj.

piap1
02-01-10, 11:58
Alder mozesz powiedziec cos więcej o tym koncie w eurobanku tym oszczędnościowym ? A co myślicie o tych walutach dolara po 2.90 można kupić a jak by tak poszedl w górę np do 3.50 to wtedy juz jest dosyć dobry zysk

piap1
02-01-10, 12:00
Żeby grać na giełdzie to musze mieć nip a na razie niemam a wyrobienie chyba troche czasu zajmuje a tak poza tym co jeszcze jest potrzebne do granic na giełdzie ? Potem trzeba sie z tego rozliczac czy jak ?

ghetto
02-01-10, 12:05
Alder mozesz powiedziec cos więcej o tym koncie w eurobanku tym oszczędnościowym ? A co myślicie o tych walutach dolara po 2.90 można kupić a jak by tak poszedl w górę np do 3.50 to wtedy juz jest dosyć dobry zysk

nie zapominaj ze dolar byl po 2zł a polska waluta jest bardzo podatna na spekulacje wiec uwazalbym.. 2,90 na kupno dolara to nie jest przystepna cena ze tak powiem...co do gieldy mowisz ze sie nie znasz...dawaj po serwisach finansowych ogladaj co sie dzieje masz programy tematyczne w tv....ewentualnie mozesz poszukac jakichs darmowych gier for fun...
Nie ma nic za darmo niestety..:D

Fehu
02-01-10, 12:07

pisałem Ci że siedzę w kursach dolara;D
i raczej czasy już nie wrócą dolara po 3zł, obecnie dolar sie waha 2,60-2,80
ale raczej trzeba się spodziewać jeszcze niższej ceny wkoncu gospodarka PL pnie się w górę...

alder
02-01-10, 12:16
poszukaj w necie. ja nie mam konta w tym banku ale kolega mi mówił. ja mam w mbanku, kapitalizacja co miesiąc. ale Belkę płacę.

waluty ? 10k to za małó. i nie licz, ze dolar tak skoczy. można mieć farta jak niedawno z euro.

lipiec 2008 za euro dostawałem 3,17zł. a niedawno euro było taki drogie. weźmy prostą rachubę. euro po 3,20 a euro po 4,60. jak sprzedajesz po 3,20 to kupujesz po 3,30-3,35 w kantorze. liczmy 3,30. miałeś w lipcu 2008 10k zł. kupiłeś 3030e. czekałeś niecały rok. euro było powiedzmy po 4,60 i wtedy zdecydowałeś się na sprzedaż. w kantorze dostałeś nawet 3gr więcej. więc sprzedałeś 3030e za 4,63zł i dostałeś za to 14028,90zł. nieco ponad 40% do przodu. gdybyś zainwestował 100k to byś był samochód do przodu. tylko kto w 2008 przewidział jak euro spadało strasznie, że jeszcze w tym samym roku skoczy a w przyszłym podrożeje bardzo wiele ? co gdyby spadło ? bez ryzyka nie ma korzyści ale liczyć na pewne rzecze też nie ma co.

wujek.maciek
02-01-10, 13:05
przy 10k, troche ciezko mowic o inwestowaniu... zapisz sie na jakis kurs jezykowy :)

dysponujac taka kwota, na niczym legalnym nie zarobisz, a z kolei nielegalu nie polecam. no moze z wyjatkiem bimbru. za 10k cos rozsadnego zlozysz, a zbyt zawsze sie znajdzie. znalem pare osob na lubelszczyznie, ktore z tego zyly, pomimo silnej konkurencji w postaci ukrainskiego spirytusu...

waluty to tez bardzo "sliski" temat. z reszta sam, podobnie jak alder sprzedawalem euro po 3.20, takze jakos sie uprzedzilem do tej formy "inwestycji".

pozdro

alder
02-01-10, 14:02
małe miasto, budka fast food. 10k+18,5k z pośredniaka = 28,5k. jeszcze ci zostanie na zaś. zamiast FF gównianych rób zdrowe schabiki i kurczaki halal. najebiesz się przy tym po pachy poczujesz co to praca bo mam przeczucie,że chciałbyś mnożyć szmal sieddząc przed kompem zagryzając czipsami z glutaminianem sodu popijając colą diet z aspartamem.

Marurka
02-01-10, 22:29
Fechu kłamie :) Daj kase mi ja ja zainwestuje :P

grochos
02-01-10, 22:31
ja ci dam, ale co w zamian?:D jaka gwarancja zysku?:)

Fehu
02-01-10, 22:33
ja ci dam, ale co w zamian?:D jaka gwarancja zysku?:)

moze zrobi Ci prezent i urodzi Ci dziecko...
hahaha

grochos
02-01-10, 22:35
najlepiej wydane 10k na swiecie ;)

Marurka
02-01-10, 22:37
Dziecko to nie trzeba narazie dbac o linie :) hehe ale moge mu kupic breloczek :P

grochos
02-01-10, 22:38
za 10k to ja je sobie sam urodze ;)

Fehu
02-01-10, 22:38
A mi kupisz bryloczek? Albo wyslij mi swoja fote..., to pokaze swojej "byłej" dziewczynie jak ma wygladać ;D

alder
02-01-10, 22:39
trzeba dbać o linię, musi być gruba i wyraźna

Marurka
02-01-10, 22:43
Nie musi byc gruba wystarczy ze bedzie zazywac rutinoscorbin i bedzie wyrazna :)

Fechu no problemo kupie Ci :) a co Ty chcesz zeby Twoja ex wygladala jak statystka z obozu zaglady?:P

Fehu
02-01-10, 22:46
No mam mały pokój więc w sam raz za wieszak bedzie robić

Marurka
02-01-10, 22:56
Nooo to plan jakis jest :)

wujek.maciek
02-01-10, 22:57
Dziecko to nie trzeba narazie dbac o linie :) hehe ale moge mu kupic breloczek :P

to przeciez nie trzeba o razu rodzic... z pewnego swietnego filmu wiemy, ze w niektorych czesciach swiata mozna wymienis za ipoda. 10k -(cena ipoda+transport)= czysty zysk :twisted:

pozdro

yaro09
02-01-10, 23:12
tylko kto w 2008 przewidział jak euro spadało strasznie, że jeszcze w tym samym roku skoczy a w przyszłym podrożeje bardzo wiele ? co gdyby spadło ? bez ryzyka nie ma korzyści ale liczyć na pewne rzecze też nie ma co.

ale skoro spadło tak mocno to bylo praktycznie pewne ze musi podskoczyc na 100% a nawet gdyby nie chciało podskoczyc to raczej juz spasc nie moze... no dobra moze spasc ale musi w koncu podskoczyc. i nawet jak by podskoczylo o te kilka groszy i dalej nie chcialo to wymieniamy i nie mamy straty...
kurde gdybym był wtedy mądrzejszy to bym tak zrobił :)

alder
02-01-10, 23:42
yaro, ale podskoczyło i przeskoczyło o wile bardziej swoja poprzednią wartość

piap1
05-01-10, 09:28
Witam gdzie moge sprawdzać aktualne ceny złota i srebra prosze o odpowiedz

burn
05-01-10, 11:18
Trochę mnie te guugle pogryzły ale dałem radę !
http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&rlz=1C1CHNG_plPL358PL358&ei=uhFDS97TE9_bjQeN3PCADg&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&ved=0CA4QBSgA&q=aktualne+kursy+z%C5%82ota+srebra&spell=1