PDA

Zobacz pełną wersję : Jak dawkować ??

wil-qu
01-01-10, 16:21
Od jutra mam zamiar zacząć brać suple, mianowicie Mono Vitalmaxa 500g, Białko Vitalmaxa protein 82 100x25, i bcaa xtra Vitalmaxa. Prace mam siedzącą w samochodzie, czasem jakaś akcja. Ogólnie pracuje 24h w grupie interwencyjnej. W dni wolne mam zamiar biegać i ćwiczyć w zależności od wolnego 3 lub 4 razy w tyg. Jak to mniej więcej dawkować i kiedy iść biegać ?? zaraz po przebudzeniu i dopiero później suple brać czy już coś przed bieganiem coś łyknąć ?? Mam zamiar kupić carbo żeby uzupełnic węgle !! co o tym myślicie ?? czekam na opinie i uwagi.

wil-qu
01-01-10, 17:11
BCAA stra:
10g przed tr. i po tr (DT)
10g przed posiłkiem (DNT) - jakim najlepiej 1,2,3,4,5 lub 6 ??

Kreatyna:
5g po i przed tr (DT)
5g rano (DNT)

Białko:
i tu proszę o waszą pomoc !! :)

slim shady
01-01-10, 18:00
bcaa 1g/10 kg masy ciała około 30-40 minut przed treningiem i taka sama dawka po traningu

białko według braków w diecie

MolderDist
02-01-10, 14:53
NIe masz podanej wagi. Ogólnie to powinineś uzupełnić ankiete działu.

Bcaa Xtra jest Activlabu, a nie Vitalmaxa ;-)

Daj 15-20 g Bcaa Xtra przed i taka sama dawka po treningu.

Kreatyne dobrze rozpisałeś.

Białko napewno 30-40 g jakieś 15 minut po Bcaa Xtra po treningu.

Jak biegasz to przed bieganiem 20 g Bcaa Xtra.

wil-qu
02-01-10, 15:24
Jak biegasz to przed bieganiem 20 g Bcaa Xtra.

czemu tak duzo ??

niewula
02-01-10, 15:45
wcale nie jest tak duzo

Sosna91
02-01-10, 16:38
tez mi sie wydaje że dużo 10g wystarczy w zupełność, bo nadwyżki niestety organizm nie jest wstanie zmagazynować

MolderDist
02-01-10, 20:23
Co za dużo 20 g? To jest 10 g bcaa.

Sosna przestan takie pierdoły pisac. Co ma magazynować? Jaka ilość to niby Twoim zdaniem nadwyżka? Im wiecej bcaa tym lepiej ;-)

Do autora: to byś może raczył wypełnić ankiete.

Sosna91
02-01-10, 20:31
Co za dużo 20 g? To jest 10 g bcaa.

Sosna przestan takie pierdoły pisac. Co ma magazynować? Jaka ilość to niby Twoim zdaniem nadwyżka? Im wiecej bcaa tym lepiej ;-)

Do autora: to byś może raczył wypełnić ankiete.

okej bcaa xtra, czystego jest 10g.

gówno prawda że im wiecej bcaa tym lepiej. nadwyżka aminokwasów pozbawiona jest reszt aminowych. Powstaje amoniak, który jest przetworzony przez wątrobe na mocznik iwydalony do nerek . Ketokwasy natomiast są przekształcane w cukry albo inne aminokwasy gdzie mogą być zużyte na tłuszcze zapasowe, wiec stosowanie dużej ilości bcaa jest po prostu głupotą.

MolderDist
02-01-10, 23:28
Jakie ilości nazywasz nadywżką, hmm?

Fehu
02-01-10, 23:33
Jakie ilości nazywasz nadywżką, hmm?

to Ty nie okresliłeś ilosci

Im wiecej bcaa tym lepiej ;-)

wiec sosna mógł sobie założyć ze chodzi nawet o tone

slim shady
03-01-10, 00:26
Bcaa utrudnia dostęp tryptofanu do mózgu

sts
03-01-10, 08:07
co za tym idzie nie zawsze więcej znaczy lepiej

MolderDist
03-01-10, 14:34
to Ty nie okresliłeś ilosci

wiec sosna mógł sobie założyć ze chodzi nawet o tone

Tak a jak mam określić taką ilość jak nigdy o takiej nie słyszałem? Nigdy nie słyszałem, żeby jakaś dawka bcaa była za duża.

Ale rozumiem, że wy ją znacie, więc też chciałbym się dowiedzieć.

Bcaa utrudnia dostęp tryptofanu do mózgu

Co ma znacznie tylko w porze wieczornej, a w innej porze jest raczej zaletą.

Pozatym jestem pewny, że nikt takiej próby nie podejmował. Niech ktoś przed snem weźmie powiedzmy 10 g bcaa, i potem kolejną próbą z 40 g ;-)

Sosna91
03-01-10, 14:42
Molder bierz ile uważasz, każde ma własne zdanie ale tak jak mówie, osoba która aktualnie buduje mase, to branie 40g\ed bcaa jest kasą w błoto, pewnie że jak ktoś lubi suple to niech tyle bierze, w DT jeszcze okej te 20g\ed. troche sytuacja sie moze zmienić na ostrej redukcji ale nie przesadzajmy.

Tak a jak mam określić taką ilość jak nigdy o takiej nie słyszałem? Nigdy nie słyszałem, żeby jakaś dawka bcaa była za duża.

tu nie chodzi o to że będzie za dużo i wpłynie negatywnie na organizm a o to że po prostu nie zostanie wykorzystana.

MolderDist
03-01-10, 14:54
Ale ja się Ciebie pytam - jaka ilość nie zostanie wykorzystana?

Skoro stwierdzasz, że 20 g jeszcze ok, a 40 g już nie to na jakiej podstawie? Jakieś badania itd?

slim shady
03-01-10, 15:14
Branie BCAA w okolicach treningu uzupełnia aminokwasy mięśni, ale jednocześnie utrudnia dostęp tryptofanu do mózgu i zmniejsza przyjemność, ale o tym już w reklamach BCAA nie mówią, bo po co, przecież to skutek negatywny ;)

Nie słyszałem jeszcze o przedawkowaniu BCAA, tylko po co na masie takie dawki, gość nie jest zawodnikiem pro. Sam brałem te 40-50 g dziennie, no ale jest to nie ekonomiczne i takie dawki lepiej sprawdzają się na redukcji.

Sosna91
03-01-10, 15:21
Ale ja się Ciebie pytam - jaka ilość nie zostanie wykorzystana?

Skoro stwierdzasz, że 20 g jeszcze ok, a 40 g już nie to na jakiej podstawie? Jakieś badania itd?

takie badania że bierz ile chcesz, ja swoje zdanie napisalem i napisalem Ci co organizm robi z nadwyżką. a masz podanie na opakowaniu jak brać bcaa. proste.

jpMLN
03-01-10, 15:24
Dokładnie jak sosna napisał . Nie ma sensu brać więcej bo i tak organizm to wydali / wypoci / wysikasz itp ...

To chyba normalne , a brac możesz więcej oczywiście - nie ma problemu , tylko że Ci się to i tak nie opłaci :smile:

MolderDist
03-01-10, 17:23
Ok, miałem posta ale skasowałem.

Nie widze sensu dalszej dyskusji, ja nie mam zamiaru nikogo naprowadzać, każdy ma własny rozum. Jedyna rada - jak ktoś coś cytuje, albo odnosi się do jakiejś wypowiedzi kogoś, to niech sprawdzi, czy nie pomilił osoby. Ogólnie czytanie ze zrozumieniem.