Zobacz pełną wersję : Olej z Pestek z winogron
co możecie powiedziec o oleju z pestek z winogron i kiedy najlepiej go brać
slim shady
30-12-09, 22:52
odradzam, ze względu na dużą zawartość omega 6, musi być zachowany stosunek co do omega 3
rzepakowy lepszy ale z winogrona też jest b. dobry. poczytajcie na stronach innych niż fora kulturystyczne. rzepakowy zresztą lepszy od oliwy z oliwek ale winogronko też daje radę
Jak smażyć - to na rzepakowym. Jak dodać do posiłku na zimno - oliwa z pierwszego tłoczenia, extra virgin.
slim shady
31-12-09, 13:09
dodawać mozna, jest zdrowy, ale zawiera dużą ilość omega 6, a musimy zachować odpowiedni stosunek co do OMega 3 więc nie polecam przesadzać z tym
slim shady
31-12-09, 13:22
rzepakowy zresztą lepszy od oliwy z oliwek ale winogronko też daje radę czemu tak sądzisz? Rzepakowy jako źródło tłuszczy ok(jednonienasyconych), ale nie ma tych samych właściwości zdrowotnych co oliwa z oliwek
ps. nie wystarczy spożywać zdrowe tłuszcze byle były, należy tez zachować odpowiednie proporcje tłuszczy w diecie
ponieważ rzepakowy w porównani do oliwy z oliwek ma więcej wielo- i jednonienasyconych a mniej nasyconych. a te ostatnie są jak wiemy the worst like.
Musi być zachowany stosunek omega-3 do omega-6, ponieważ nadmiar omega-6 zmniejsza ilośc cholersterolu HDL.
oukej. ale co z tego, że w oleju będzie zachowany skoro jemy jesz cze rybkki. masełka z omegami itd ?
aczkolwiek http://www.doz.pl/newsy/a3428-Mirra_obniza_cholesterol?utm_source=NEWSLETTER2009 1230&utm_medium=email&utm_content=NEWS&utm_campaign=3428
slim shady
31-12-09, 16:10
oukej. ale co z tego, że w oleju będzie zachowany skoro jemy jesz cze rybkki. masełka z omegami itd ?no właśnie o to chodzi, że przeważnie w diecie dominuje u nas omega 3 i tak powinno być, a dodając produkty w bogate w omege 6 zmniejszamy ten stosunek
a do obniżania złego holesterolu jest wiele rzeczy
1. Orzechy włoskie
Badania z 2004 pokazują, że u osób które jadły orzechy włoskie spadał całkowity cholesterol jak i cholesterol zły (LDL).
Orzechy zawierają korzystne dla serca kwasy tłuszczowe omega-3.
2. Shiitake, twardziak jadalny
W Polsce rzadko spotykany grzyb który ma bardzo dobre właściwości lecznicze. Japończycy uważają shiitake za eliksir życia.
Shiitake zawiera aktywny składnik eritadenine który podawany zwierzęta obniżał ich poziom cholesterolu. Im więcej zwierzęta otrzymywały eritadenine tym cholesterol bardziej spadał.
3. Soja niegotowana
Najnowsze badania dowodzą, że jedzenie dwóch porcji biała z soji może obniżyć cholesterol nawet do 9% - musi to być soja niegotowana.
4. Borówki
Naukowcy określili, że w borówkach znajduje się przeciwutleniacz (pterostilbene) podobny do tego z winogron czy czerwonego wina (resveratrol). W badaniach na zwierzętach wykazano, że skutecznie obniża poziom cholesterolu.
5. Łosoś
Ryba ta jest szczególnie dobrym źródłem kwasów omega-3 które odpowiadają za obniżanie złego cholesterolu (LDL), a podniesienie dobrego (HDL).
6. Czosnek
Liczne badania wykazały, że jedzenie czosnku obniża poziom cholesterolu LDL (złego), a podnosi HDL (dobrego).
7. Awokado
U osób których dieta była bogata w awokado przez jeden tydzień stwierdzono znaczący spadek poziomu cholesterolu LDL, cholesterol HDL wzrósł o 11%.
8. Fasola
Fasola i inne rośliny strączkowate są bogate w błonnik który skutecznie eliminuje cholesterol.
9. Jabłka
Jabłka są bogatym źródłem przeciwutleniaczny jak i pektyn. Według licznych badań skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu.
10. Zielone warzywa
Uczestnicy badania którzy jedli cztery lub więcej porcji owoców i zielonych warzyw mieli znacznie mniejszy poziom złego cholesterolu w porównaniu z uczestnikami którzy jedli mniej porcji. Szczególnie dobra okazała się kapusta włoska i szpinak.
slim shady
31-12-09, 16:29
co do stosunku tłuszczy w diecie to może komuś się to przyda :
Udział energii z tłuszczów < 30%
Tłuszcze nasycone < 8-10% w diecie
Tłuszcze jednonienasycone - ok. 15% w diecie
Tłuszcze wielonienasycone 7-8% w diecie
Stosunek Tłuszcze nienasycone : nasycone > 0,7
Tłuszcze NNKT 3-6% w diecie
Tłuszcze omega-3 ok. 1-3g lub 0,5% kcal
Tłuszcze omega-6 ok. 5-10g lub 2,5% kcal
Stosunek Omega 6 : omega 3 - max 6
ilość wita E na 1g kwasów omega 3 > 0,4-0,6 ug rów.tokoferolu
Olej rzepakowy:
Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 5.25
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 60.76
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 28.6
Oliwa:
Kwasy tłuszczowe nasycone [g]: 14.86
Kwasy tłuszczowe jednonienasycone [g]: 70.12
Kwasy tłuszczowe wielonienasycone [g]: 10.61
ps. Ciężko dostać dobry olej rzepakowy, zimno tłoczony, nierafinowany w dobrej cenie
u mnie na zielonej wyspie rzepak tańszy od oliwek.
slim shady
31-12-09, 16:55
więc tylko zostaje skorzystać z tego