PDA

Zobacz pełną wersję : Jak zadbać o cerę

Geryon
25-12-09, 20:56
Witam nie jak prawidłowo zabać o cerę w wieku 22 lat.

Pomyślałem że będę stosował:

2x w tygodniu Peeling gruboziarnisty

Każde mycie twarzy z kremem :Vichy Homme, Purifying Moisturizing

Po każdym goleniu Balsam : tego jeszcze nie wiem jaki ponieważ nigdy tego nie używałem muszę coś wypróbować jednak liczę na wasze porady.

Po każdej kąpieli balsam Nive bądź Adidas bardzo ładnie pachną jednak również czekam na jakieś propozycje lub sugestie czego panowie używacie co mozecie polecić.

Ogolnie sam nie wiem jaki mam rodzaj skóry na pewno sucha ale również wrażliwa, swego czasu po goleniu miałem czerwone plamy na twarzy i okropnie wysuszoną skórę teraz troszkę sie to zmieniło jednak nie wiele. postanowilem zadbać o cerę , moja cera również jest podatna na małe krostki.

Co myslicie jeszcze o karnecie na solarium? powiedzmy 5 minut 2x w tygodniu , nie chce być brany za kogoś kim nie jestem chce po prostu zadbać o cerę to wszystko. Pani dermatolog kilka lat temu poleciął mi solarium "raz na jakis czas"

Sosna91
25-12-09, 21:35
no raz na jakiś czas to tak 2x w miesiącu po 7-8 miesiąć będzie okej, bo 2x w tygodniu to za duzo. troche nie naturalnie bys wyglądał. Balsam nivea dobry ale za duzo tez nie kładz bo potrafi zapychać.

Geryon
25-12-09, 21:42
no spoko jesli chodzi o solarium to wlansien ie chce przesadzać bo wiem jak tacy ludzie wygladają a i nie potrzebuje zeby ktoś mi powtarzał że facet i na solarium chodzi ja w tym nic zlego nie widzę. Chyba powoli kończą się takie czasy ze facet dbający o sibie to ze tak to kolowialnie nazwę pedał... eh niestety tacy ludzie jeszcze istnieją i mają takie zdanie o dbających o siebie facetów.

A jesli chodzi o balsam to mówisz o balsami po goleniu czy po kąpieli?

Sosna91
25-12-09, 21:59
po kąpieli skóra jest wysuszona bo woda wbrew zdziwieniu niektórych wysusza, a jak dodasz do tego mydło to tym bardziej, trzeba skórę poźniej nawilżyć ale naawiliżanie to nie natłuszczanie. Niva moze byc tylko tez nie za grubo, choć w tym wieku raczej już problemów trądzikowych nie powininieś miec nawet jak za grubo nałożysz.

po goleniu skóra jest podrażnona to raczej żele albo olejki jakieś, ale niezbyt tłuste, nazw nie wymienie Ci bo ja wole golić się maszynką elektryczna.

co do solar tez w tym nic dziwnego nie widze chyba ze jesteś już brazowy i kladziesz rózowe ciasne ciuszki do tego ;p.

Geryon
25-12-09, 22:18
hehehe nieeeeee no teraz mnie podsumowałeś :P
spoko, wiec tak sprawa solarium została wyjasniona.
Jesli chodzi o kąpiele to do wody dodaje żeli pod prysznic nazwa moze zaprzecza temu po to nie jest żel do kąpieli ale pod prysznic ;p jednak to mi odpowiada.

Jesli chodzi o nawilżenie a natłuszczenei to jest włąsnie problem wiele kremów jest cholernie tłusta co mi nie odpowiada nadmierne natłuszczanie mojej skóry włansie powoduje wyskakujące punktowo krosty to pewnie nie jest trądzik bo tak jak mówisz nie ten wiek na trądzik młodzieńczy jednak od czasu do czasu jakas krosta mi wyskoczy dlatego postanowilem troszke poexperymentować z tymi kosmetykami.

Po goleniu użyłem dzisija pierwszy raz Balsamu Nivea i byłem zadowolony gęsto konsystencja żelu świetnie sie nakłada ładny zapach szybko się wchłania nadaje skorze taką delikatność i nie jest tłusty skóra sie nie świeci po nim.

Sosna91
25-12-09, 22:34
co do świecenia to czasem skóra się może świecić z nadmiaru sebum, są na to garniera środki ;]

Geryon
25-12-09, 22:37
hmmm pierwsze slysze ale dzieki. sprawdzę.

Ogolnie rzecz biorąc w skrócie to co napisałem w pierwszym poscie o tych preparatach to nie widizsz przeciwskazań by to stosować może będzie dobrze.

Sosna91
25-12-09, 22:43
jeśli chodzi o peeling to w miejscu gdzie masz te krostu nie rób peelingu bo bedziesz roznosił syfki. jak nie masz dużo wągrów czy zaskórniaków to peeling raz w tygodniu a moze nawet nie jest konieczny.

Geryon
26-12-09, 10:55
hehe no nie powiem że nie:) poradzil troche :)

Młody
26-12-09, 10:58
po goleniu skóra jest podrażnona to raczej żele albo olejki jakieś, ale niezbyt tłuste, nazw nie wymienie Ci bo ja wole golić się maszynką elektryczna.

Też golę się elektryczną ale balsamu powinno się używać tak samo jak i po goleniu zwykłą maszynką.
Ja używam balsamu AA i bardzo sobie chwalę wcześniej używałem jakiś nivea itp niby bez alkocholu do skóry wrażliwej i piekło wyskakiwały czerwone plamy a po tym nic i masz witaminy w takich drobinkach. Polecam jak dla mnie najlepszy balsam drogi nie jest bo ok 30zł

http://allegro.pl/item853767694_oceanic_aa_men_classic_orzezwiajacy_ balsam_po_go.html

Geryon
26-12-09, 11:04
dzieki Młody na pewno wyprobuje, a czy to pachnie czy jez bez wonne ? ja równiez gole się elektryczną ale balsamu też używam.

Sosna91
26-12-09, 11:38
Sosna- ekspert do spraw cery :) Respekt :P

a myślisz że ten napis pod moim nickiem to dla zabawy? :D ;p

dodam jeszcze że nie wiem jak wygląda u Ciebie sprawa mydła, jeśli masz cerę suchą i wrażliwą to nie używaj mydła do mycia twarzy a żeli, mam teraz nawet dobry ale nazwa mi wyleciala.

możesz jeszcze brac 15-30mg\ed cynku. najlepsze że mi pomógł na łupież, kupowałem różne szampony a jak przez 3miechy brałem 60-90mg\wd cynku to teraz nie mam go wcale, ale ogólnie dla poprawy skóry warto brac te 15mg chociaż.

Geryon
26-12-09, 11:51
a co powiesz o czymś takim? http://allegro.pl/item851618523_acno_skuteczna_metoda_na_tradzik_now osc_hit.html

warto czy to po prsotu kolejny chwyt marketingowy ? :D Znajomy polecił mi coś takiego, ale to jest na trądzik a ja takowego nie mam... ;/

Sosna91
26-12-09, 11:56
zwykły suplement diety, ja biore multiwitaminy z olimpa i też mi sie cera troche poprawiła, jak teraz mało warzyw i owoców jesz to może i warto ale nie licz że to cudowny lek na cere ;]
za tą cene właśnie lepiej kup
http://allegro.pl/item863118485_olimp_vita_min_multiple_sport_60_kap s_probki_w_wa.html
więcej witamin a na siłke pewnie uczęszczasz to przydadzą Ci się witaminki.

Geryon
26-12-09, 21:34
tak tak takie coś posiadma i biorę po 1x niebieska i pomarańczowa :)

Sosna91
26-12-09, 21:36
a ja oszczedzam i biore raz tą raz tą ;]

kubaCK
27-12-09, 11:56
ja po wyjsciu z pod prysznica mam cale czolo i policzki czerwone, potem robia sie male plamki, po uzyciu kremu po pol godzinie wygladam juz normalnie ale bardzo mnie to zlosci. To jest wina zelu do kapieli ?? sosna ekspercie heh?

Geryon
27-12-09, 12:20
czoło i policzki to bardzo wrażliwa skóra moze zbyt gorąca woda , moze zbyt mocno sie wycierasz na twarzy ręcznikiem , a moze po prostu gel którego używasz ma jakies drobinki czegośw sobie i "rysuje" Ci twarz.

kubaCK
27-12-09, 12:33
zel ok bo wzialem Johnson's baby wiec juz lagodniejszego nie ma, moze woda bo zazwyczaj myje sie w bardzo cieplej. w sumie nawet zauwazylem ostatio ze w letniej wodzie jest bardzo dobrze a po goracej kapieli ryj czerwony, teraz juz jest ok ale czuje ze czolo mnie lekko szczypie mimo to ze kapalem sie godzine temu, skora ma normalny kolor

Geryon
27-12-09, 12:44
co do szczypania czoła to może też masz suchą skórę dla tego moze tak być. Woda to jedna sprwa że za gorąca a druga sprawa suchośc skóry. Ja miałem okolice brody i kawałkami czoła wysuszone widać było łuszczenie skóry zacząłem stosować krem garniera czerwony zauwazyłem ze na moją skórę działa dobrze bo jakies wczesniej NIVEA i inne to powodowaly strasznie ze skóra mi się świeciła po garnierze bylo OK, teraz zacząłem używać balsamów i wogole jestem bardoz zadowolony nie natłuszcza mi sie skóra nie mam efekty napiętości skóry.

Spróbuje jeszcze tego balsamu o którym mówił jeden z użytkowników pare postów wyżej.

Sosna91
27-12-09, 13:52
Kuba biorąc pod uwagę że w naszej wodzie znajduje sie cała tablica Mendelejewa to możliwa jest jakas alergia, nie na wode ale na to co w niej jeść. gorąca woda może podrażniać skórę. Wyleczyć tego nie wyleczysz chyba ze jesteś kobietą to po ciąży zmienia sie cały układ hormonalny i moze by sie poprawiło;p
Musisz sam sprawdzić co na Ciebie działa, jak zimniejsza woda to na koniec przemywaj zimniejszą.

kubaCK
27-12-09, 17:38
zrobie test ciazowy dzieki:):whistle:

mcudny
27-12-09, 20:49
może ktoś z was polecić jakis balsam po goleniu do bardzo wrażliwej skóry z tradzikiem ? używałem juz Nivea, Gillete i obydwa do dupy,a wiadomo co tydzien nie bede kupowal nowego balsamu... ekspedientka mowila mi ze te 2 są najlepsze a na mnie wogóle nie "działają", może Sosna cos poradzisz ? bo wiedze ze ekspert jesteś

kubaCK
27-12-09, 21:32
kup sobie marki DERMIKA. Mam krem swietny, balsamu jeszcze nie uzywalem...

Sosna91
27-12-09, 21:33
no z tych najbardziej znanych to te 2 są najlepsze a są dlatego że działają na największa grupę konsumentów, a inne tańsze teoretycznie gorsze bo działająna niewielu ale może akurat na Ciebie.

osobiśćie poleciłbym Ci spróbować Humektan
http://193.17.41.93/fo497/fbe8e7e500104a1449c7b9c7

nie posiada zapachu ale nie zatyka por co jest ważne a nawilża odpowiednio i po goleniu nadaje sie jak najbardziej, a nie tylko bo mozesz na całą twarz.

alder
27-12-09, 21:39
sperma ma boskie działanie

mcudny
27-12-09, 22:11
sperma ma boskie działanie

OK, napewno spróbuję.

feelthekick
27-12-09, 22:18
http://allegro.pl/item866940539_soraya_care_control_krem_redukujacy_ blizny.html#gallery
ja tego uzywam, smaruje twarz na noc po kapieli, mysle, ze w miarre pomaga

kubaCK
27-12-09, 22:27
jak cieplo uzywam loreal. koszt 30 zl za krem nawilzajacy bardzo skuteczny ale teraz zimno wiec mam lekko tlusty dermiki max 50 zl kosztuja - seria dla mezczyzn w kazdym wieku. jeszcze lepsze. na twarzy nie oszczedzaj

mcudny
03-01-10, 16:27
Po kilku dniach stosowania kremu Humektan muszę przyznać ze naprawdę działa i po goleniu jest idealny, naprawdę polecam, dzięki Sosna !

Geryon
04-01-10, 07:32
no a czy "balsam po goleniu" mozna też stosować w dni które sięnie gole?
Wstając rano do pracy zawsze mam suchą skórę na twarzy, stosując jakies kremy nivea czy garnier one sporo natłuszczają skórę po czym robią mi się krosty, (syfy) :D wiec staram sie tego duzo nie uzywac. Za to balsam nivea po goleniu nie natluszcza bardzo skóry ma przyjemny zapach i stosuje go na razie ale nie wiem czy nie zaszkodzi to jeszcze bardziej mojej skorze?

mcudny
04-01-10, 14:40
mi zawsze troche pomagał troche ale najlepszy okazał się Humektan, stosuje go codziennie bo tez mam suchą skórę.

Sosna91
04-01-10, 14:49
eh co Wy byście beze mnie zrobili ;] Geryon kup to co poleciłem mcudny i smaruj everday ;]