PDA

Zobacz pełną wersję : Dieta - pomoc w znalezieniu patentu jak ją utrzymać

DTX
15-12-09, 20:28
Witam.

Jako że, nie jestem zadowolony z mojej masy nabytej, postanowiłem sięgnąć do źródła problemu - diety i coś z tym zrobić.Nie ukrywam, ze bardzo ciężko jest mi ją utrzymać ze względu na naukę i inne zajęcia, choć się staram. Szukam sposobu, jak utrzymać właściwą nadwyżkę kaloryczną.

moje dotychczasowa dieta to

śniadanie:
płatki corn flakes na mleku

2 śniadanie 2 kanapki z ciemnym chlebem i z szynką indyczą

obiad

100g ryżu, 4-5 jajek i czasami jakieś mięcho (pierś z kurczaka lub coś innego)

na zakończenie dnia puszka tuńczyka.

Nie będę ukrywał i skomentuje ją krótko: chujnia.

Dlatego właśnie zalożyłem ten temat, by znaleźć jakiś patent, gdzie, co dodać..
Dodam, że ważę 67 kg. kolejny raz komentuję to chujnią.

Zazwyczaj o 7 wstaje do szkoły i od razu jem śniadanie. Mogę wstać o 6, nawet o 5:30, by cos zjeść, kolejny posiłek o 7, poźniej 2 śniadanie w szkole i tak dalej? Proszę o pomoc w dopełnieniu diety. Mile widziane jakieś dania wysokokaloryczne łatwo przygotowywane.

oczywiscie sensowne porady nagradzane sogami.

slim shady
15-12-09, 21:09
jak masz miseczki zamykane to nie widzę żadnego problemu ...
pakujesz jedzenie do szkoły i wcinasz
od razu Ci mówię ze płatki corn flakes to taki sobie pomysł, lepiej płatki owsiane zjeśc, ewentualnie 2 razy w tygodniu jęczmienne

i się wyrażaj lepiej

burn
15-12-09, 21:20
Wywal te korn flejksy i jedz owsiane + otręby + owoce suszone + ew. łyżka miodu.

Mięso do obiadu obowiązkowo, jak masz możliwość - 200g kurczaka/indyka zjedz.

Do szkoły możesz np. po w-f zjeść jogurt naturalny z płatkami owsianymi i banana. (sporo węgli)

Chcesz szybkie danie ? Ile zajmuje ugotowanie ryżu i usmażenie kurczaka... 15min ?
W międzyczasie możesz zrobić jakąś prostą surówkę, np. z czerwonej kapusty lub marchwi.

No i przede wszystkim jedz te 4-5 posiłki dziennie, bo to co napisałeś, to trochę mało jest.

DTX
16-12-09, 07:22
Dziękuję :) Slim nie znalazłem żadnego innego wyrazu do określenia swojej diety i wagi. Przepraszam.

Tak, ale kurak też kosztuję trochę. Jakie dania mogę brać do szkoły (oprócz kanapek)?

Giro
16-12-09, 08:54
Umiesz gotować ??
Proponuje kotlety ryżowe, smaczne i tanie i pożywne ;)

Ryż - 4 torebki
Jaja surowe - 5 szt.
Bułka tarta - ok 150 - 200g w celu sklejenia masy
czosnek, cebula, vegeta, pieprz - do smaku.

Gotujesz ryż zeby się rozgotował, poczekasz chwilke aż przestygnie. Łączysz wszystkie składnikim, formujesz kotlety, obtaczas w bułce i na patelnie.

bulitto
16-12-09, 12:28
śniadanie można zrobić dzień wcześniej, pojemniki do szkoły, dużo warzyw i owoców, ryżu możesz sobie nagotować na kilka dni i tak samo obiad na 2 dni w piekarniku czy tam na grliu jak tam robisz i bedzie wygoda i oszczędność czasu.

DTX
16-12-09, 14:49
Umiesz gotować ??
Proponuje kotlety ryżowe, smaczne i tanie i pożywne ;)

Ryż - 4 torebki
Jaja surowe - 5 szt.
Bułka tarta - ok 150 - 200g w celu sklejenia masy
czosnek, cebula, vegeta, pieprz - do smaku.

Gotujesz ryż zeby się rozgotował, poczekasz chwilke aż przestygnie. Łączysz wszystkie składnikim, formujesz kotlety, obtaczas w bułce i na patelnie.

I o to chodzi. Umiem gotować jak najbardziej i oczywiście z przepisu skorzystam. Bez problemu można do szkoły zabrać. Dziękuję bardzo. SOG :)

Giro
16-12-09, 19:11
To jeszcze coś taniego
Pasta z soczewicy:

Soczewica 200g
Jaja 3szt.
Majonez 1 łyżka
Oliwa 1 łyżka
Słonecznik 2 łyżki
Szczypiorek

Gotowac soczewice prawie do miękkości (większość producentów zaleca ok 35 min, Ty gotuj ok 25-30). Odcedź, wsyp do miski. Na patelni upraż słonecznik, tak żeby nabrac ciemnego koloru (lekko podpalany), dodaj potem go do miski, dodaj jaja ugotowane wcześniej na twardo, majonez, oliwe. Wszystko zmiksuj blenderem, można przybrać szczypiorkiem.

Warjacje: można także dodać ogórek konserwowy i cebulke (dziś wypróbowałem i jest gitara)

pozdro