Zobacz pełną wersję : Jakie odżywki po treningu ???
Witam,
bezpośrednio po treningu pije w szejku 15g. białka Perfect Whey Protein 30.g gainera MassXXL 7,5g. l-glutaminy i bcaa.
Słyszałem że w diecie powinno być jednak węgli do białka 4 do 1, a u mnie po treningu wychodzi jak widać ledwo 1 do 1-zdaję sobie sprawę z tego że to błąd ale po pół godziny od treningu i odżywce jem posiłek potreningowy, na który zwracam główną uwagę, to chcę podkreślić, więc czy wobec tego że odżywka gra u mnie drugie skrzypce-mogę pozwolić sobie na takie jak napisałem proporcje odżywki-czy koniecznie dążyć do 4:1 węgle-białka,
dzięki pozdrawiam
p.s. posiłek potreningowy jest już w odpowiednich proporcjach
MolderDist
12-12-09, 20:37
A wogole czemu ma być stosunek 4:1?
Wszystko zależy od intensywności treningu i od wielu innych. Nie da się powiedzieć, że ma być stosunek x do y i już
powinno być 4:1 bo czyste białeczko z odżywki samo w sobie działa silnie termogenicznie, żeby odbudowywało mięśnie musi być energia z węgli, obliczyli ludzie nauki, nie ja, że idealnie gdy 4 do 1.
Swoją drogą widze że się forumowicze mocno napisali w moim wątku....
LIcze na więcej wniosków i rad !!!!
no okej, ale uzupełniam węgle od razu po treningu, po 30min. posiłek, ALE czy w tym momencie kiedy jestem zaraz po treningu i mięśnie błagają o węgle to czy zasadne jest dawać im też białko I TO W PROPORCJACH węgle-białko 2:1 ???? może większe dawki węgli byłyby bardziej właściwe w tej porze- co myślicie ?????
PANOWIE TEMAT NIE ŁATWY DLATEGO BĘDE PODWÓJNIE DOCENIAŁ ODPOWIEDZI
wiesz uważam że za bardzo się tym przejąłeś, wiadomo że pora około treningowa jest jedną z ważniejszych jeśli chodzi o posiłki ale bez przesady według mnie.
moje zdanie takie. pod koniec treningu pijesz jakiś izotonik, na koniec dajesz BCAA troche a poźniej juz węgle ale nie wiele, za chwile białko z nadwyżka to troche pójdzie go też jako paliwo. w zależności która godzina jest jesz za godzinę posiłek już pełen, zawierający wszystko ;]
obliczanie czy 2:1 czy 4:1 jest moim zdaniem nie potrzebne. ale rozumiem jeśli na prawdę zająłeś się tym profesjonalnie i zależy Ci na maxymalnych efektach przy max rygorystycznej diecie.
MolderDist
22-12-09, 00:17
Nawet profesjonalnie nie bierze się żadnych przeliczników!
Stosujesz dawke odpowiednią dla siebie
dla jednym jest to np. 50 g carbo, dla innych 30 a dla jeszcze innych 80
i dupa tam żadne stosunki
zapytaj się jakiekolwiek zawodnika BB czy pije szejki w jakimś stosunku.
Nawet profesjonalnie nie bierze się żadnych przeliczników!
zapytaj się jakiekolwiek zawodnika BB czy pije szejki w jakimś stosunku.
ja nie jestem zawodnikiem BB, MÓWISZ nie bierze się żadnych przekliczników, hmm ciekawe...moze ty nie bierzesz bo i nie masz o nich pojęcia.
Sosna w dużej mierze jest tak jak mówisz
pozdro
slim shady
25-12-09, 20:52
schemat jest 3/1
fallenursus
25-12-09, 21:10
Stosujesz dawke odpowiednią dla siebie
czy wy potraficie cos madrego docenic kvrwa czy nie...
slim shady
25-12-09, 21:26
chciał gość proporcje to ma, jak lepiej się z tym poczuje, ja nigdy nie liczę po treningu dokładnie ile gram czego, wszystko oceniam na oko, ale są też tacy co liczą i trzeba to uszanować