PDA

Zobacz pełną wersję : co po treningu

gustav21
07-12-09, 23:37
co jest dobrze zjesc po treningu czy np jakis jogurt pitny jest dobry albo beleriso??

mtm
07-12-09, 23:58
jeśli braki w diecie np. Gainerka chlapnąć czy białko + węgle .

po treningu np. Jajówka + chlebek pełnoziarnisty . :twisted:
opcjonalnie 5 sztuk .

burn
08-12-09, 13:44
Trzeba uzupełnić zarówno węgle jak i białko. Kufel 0,5l mleka + banan, po treningu, spisują się świetnie. Posiłek po treningowy, raczej zależy od godziny (aktualnie treningi kończę o 20:00 więc wpycham (nie za dużo) węgli, piję odżywki i powoli szykuję kolację)

alder
08-12-09, 13:48
chłopaki całe jaja odradzają po treningu bo tłuszcz ....
potrzeba węgli o wysokim IG oraz szybko wchłanialnego białeczka. niemniej, ryż + kura dają radę. ważne by beztłuszczowo i dużo witaminek, czyli warzywa i owoce, ew. suplementy witaminowe. a białeczka jak najwięcej czyli ok 40g.

1Matt
08-12-09, 13:59
priorytet po treningu - odpowiednie węgle! musisz dostarczyć węgli do przetworzenia ich w energię, bo jest bilans ujemny.
jeżeli tego nie zrobisz, energia będzie czerpana gdzie indziej, czyli mięśnie, co spowoduje spadek masy mięśniowej.
najlepiej węgle spożyć w postaci płynnej, szybciej dostana się do krwiobiegu, a o to właśnie chodzi, pokarm(posiłek, banan itp.) jest trawiony, więc dłużej.
jeżeli nie chcesz odżywek, miód z wodą i cytryna "rozpuść", zawsze to lepsze niż nic:)
dobre jest uzupełnianie na treningu węgli.
druga sprawa to proteiny (też płynne), do budowy mięsa, a bez węgli one nie zostaną przyswojone...
ok 30min po treningu, posiłek z węgli i białka.

alder
08-12-09, 14:19
co nie znaczy, że jeśli nie dostarczysz odpowiedniej ilości węgli po treningu, to nie będą rosły mięśnie. całodobowy bilans azotowy jest tu ważniejszy.

1Matt
08-12-09, 14:23
owszem, ale porównywalnie, dostarczając je będziesz miał lepsze efekty w krótszym czasie.
a przecież o to chodzi?:) zresztą cza szerokim łukiem unikać efektu katabolicznego.

alder
08-12-09, 15:33
no właśnie najprawdopodobniej efekty będą o tyle takie same, o ile bilans azotowy będzie taki sam ;)

już kiedyś pisałem, że kiedyś jako ignorant po treningu zjadałem 200g serka wiejskiego z jedną kromką jasnego chleba. mało białka oraz mało węgli a do tego tłuszcze. łapa jednak rosła standardowo ;)
aczkolwiek polecam przestrzeganie pewnych zasad i wyrobienie sobie pozytywnych nawyków.

slim shady
08-12-09, 18:58
carbo/miód + odżywka białkowa

alder
08-12-09, 20:01
carbo/miód + odżywka białkowa

o ile trening trwał 1,5 godziny + oraz posiłek był minimum półtorej godziny przed treningiem, to polecam jednak zjeść prawdziwy posiłek po treningu.

slim shady
08-12-09, 22:05
kolego mniej więcej w ciągu 20 minut powinniśmy dostarczyć organizmowi węglowodany proste i białko szybko wchłanialne, a dopiero po ok 40 minutach jemy normalny pełnowartościowy posiłek (ale jeszcze bez tłuszczy)

Młody
08-12-09, 22:19
odrazu po treningu cukry proste (węglowodany) najlepjej w formie bananów, wafli ryżowych. Po ok.30min białko ja tam piję białeczko bo nie mam ochoty już jeść za bardzo tym bardziej że trzeba jeszcze twaróg na noc upchać a kończę trening wieczorkiem

1Matt
08-12-09, 23:54
a ja powtórzę, zresztą slim napisał jak najlepiej można...
do max 20minut po treningu carbo/miód + białeczko (czemu tak, a nie banany, jogurty itd? bo posiłek musi się strawić i dłużej trwa dostarczenie przez krew węgli i białka... w płynnej postaci jest to uproszczone).
po 40minutach normalny pełnowartościowy posiłek.
i to tyle:)

alder
09-12-09, 01:01
kolego mniej więcej w ciągu 20 minut powinniśmy dostarczyć organizmowi węglowodany proste i białko szybko wchłanialne, a dopiero po ok 40 minutach jemy normalny pełnowartościowy posiłek (ale jeszcze bez tłuszczy)

co ty gadasz. wystarczą cukry proste (jeden - glukoza) od razu po siłce w szatni a później w domku porządny posiłek.
bo niby ile tego białka zaraz po treningu ? 10g ? po co. chyba, że BCAA. 35g ? to białko z posiłku po 40 min z twojej teorii pójdzie się yebać.

masz 2 opcje; albo ta co pisałem czyli cukier prosty a później posiłek albo po prostu posiłek sam.

1Matt
09-12-09, 11:01
alder wiesz czemu tak? bo masz bilans minusowy po treningu... dajesz to po to, aby nie stracić tego co robiłeś na treningu:) dając w płynnej postaci węgle i białko, to jest od razu wchłaniane i nic nie zostaje, zjadając potem ten główny posiłek, on dostarcza już w sposób normalny minerałów, tzn. tak jak za dnia inne posiłki:) nic się nie marnuje.
po treningu masz coś w rodzaju okna anabolicznego, co wrzucisz będzie przyjęte:)
a jedząc po treningu (zamiast odżywki w płynie) pokarm musi się strawić, a to trochę trwa, co działa na naszą niekorzyść, bo jeżeli się nie wyrobisz to organizm będzie z ciebie czerpał energię (z mięśni) i po kija wtedy trening?:P

alder
09-12-09, 13:05
wiem o co chodzi ale nadal mi nie napisal nikt ilosci plynnego bialka. a jo wom godom, ze jedzac posilek omijajac bialko w plynie, nic sie nie marnuje i miesnie rosna

1Matt
09-12-09, 13:30
hehe:P na forum widziałem, że radzą szamać 40g, ale to też zależy czy bierzesz gainera, który zawiera białko, cza wtedy dopasować:)
pewnie, że mięśnie rosną, ale nie w takim tempie jak z białkiem, dzięki węglom wchłania się białko, dając same węgle białka nie ma, więc jest przeznaczane tylko na energię wykorzystywaną na treningu.
dając białko, węgle przysłużą się do szybkiego transportu białka do mięśni, co idzie na naszą korzyść:)
więc chyba lepiej szamać to białko z węglami? skoro można wyjść na lepsze to czemu nie:P
w końcu to głównie białko jest budulcem mięsa:)

alder
09-12-09, 14:48
i tak rosną jak śpimy. wuja zrób se porównanie i zobaczysz, że jest tak samo.

breku
09-12-09, 15:21
jestem amatorem ale dorzucę swoje 3 grosze ;)
Po treningu, mięśnie pochłaniają dużą ilość węglowodanów, my musimy im tego poprostu dostarczyć aby miały z czego czerpać energię, aby nie doszło do procesów kataboliczny i energia była by czerpana z mięśni. Ja po treningu robię następująco:
Białko dorzucam do mleka ( dodatkowe witaminy i dobrze smakuje ) ok. 20 min po treningu
Porządna kolacja aby dostarczyć budulca na noc ;) mięśnie rosną jak odpoczywają. ok 40 min po treningu.
Nie można zapominać o witaminach, zwłaszcza witamina B6 co ułatwia rozkład węglowodanów ;) więc:
ĆWICZ, JEDZ, ROŚNIJ ; )

Giro
09-12-09, 15:30
Węglowodany z wysokim IG aby szybko uzupełnić glikogen mięśniowy... Temat poruszany 1000 razy...

alder
09-12-09, 15:48
hehe:P na forum widziałem, że radzą szamać 40g, ale to też zależy czy bierzesz gainera, który zawiera białko, cza wtedy dopasować:)
pewnie, że mięśnie rosną, ale nie w takim tempie jak z białkiem, dzięki węglom wchłania się białko, dając same węgle białka nie ma, więc jest przeznaczane tylko na energię wykorzystywaną na treningu.
dając białko, węgle przysłużą się do szybkiego transportu białka do mięśni, co idzie na naszą korzyść:)
więc chyba lepiej szamać to białko z węglami? skoro można wyjść na lepsze to czemu nie:P
w końcu to głównie białko jest budulcem mięsa:)

nadal mi nie odpowiedziałeś. skoro tak robisz to mi powiedz ile białka przyjmujesz od razu po treningu i ile 40 min po w posiłku.

jeśli po treningu zapodasz sam węgiel, to zrobisz to w celu odnowienia glikogenu. wówczas po powiedzmy pół godziny, szamasz posiłek węgle+białko. wiadomo, że białko jako budulec a węgle między innymi do transportu owego budulca.

tak samo jest z tym, że rano od razu najlepiej białko o węgle. raz dwa bo katabolizm. to jest pierdolenie paranoików i bigorektyków, moim zdaniem. owszem wskazane jest napicie się wody z glukozą np. ale nie będę jak idiota przy łóżku trzymał odżywkę, mleko i carbo. nie da się zupełnie wyeliminować katabolizmu. ale chodzi o bilans by katabolizm był malutki a anabolizm duży (w budowaniu masy). no i co z tego, że śniadanie zjem jak będę już pół godziny na nogach ? co z tego, że zjem na śniadanie białko, węgle i tłuszcze a ponoć najlepiej tłuszczów unikać na śniadanie po spowalniają wchłanianie białek. tak się składa, że śniadanie powinno najwięcej zawierać z zapotrzebowania kalorycznego dobowego. więc unikanie tłuszczu jest bez sensu. ja jadałem śniadanie godzinę po pobudce i tylko w mojej bani czułem, że chudnę bo nie jem godzinę. a łapska rosły..

slim shady
09-12-09, 19:11
białko jest potrzebne żeby bilans azotowy był dodatni, mięśnie po treningu są ukrwione, należy spożyć białko które posiada optymalny skład aminokwasowy, i jest łatwo trawione i metabolizowane, najlepiej to wziąść same bcaa ale nie każdy ma fundusze. Schemat stosunku węglowodanów do białka był 3\1, ale wszystko już zalezy od wagi.

alder
09-12-09, 19:26
o tu się zgodzę. 10g białka w postaci BCAA od razu po.

jaca666
09-12-09, 20:26
To powinno rozwiać Wasze wszystkie wątpliwości:

http://www.sylwetka.org/index.php?option=com_content&view=article&id=55:czy-stwarzasz-warunki-dla-potreningowego-anabolizmu&catid=43:trening&Itemid=68

Giro
09-12-09, 20:43
Nic dodać, nic ująć :)