Zobacz pełną wersję : wyrok
witam mam pytanko czy jako osoba nie pelnoletnia moge byc poddany karze pienieznej?za popelniony czyn?
zależy jaki to czyn, może być jeżeli pracuje.
Jeżeli nie pracuje i się uczy, opiekunowie są zobowiązani zapłacić "mandat".
Ja mandat dostałem na siebie... więc im to w sumie wsio jeżeli masz 17 lat.
od 17 roku życia w większości sprawach prawnych odpowiadasz sam za siebie.
Prawo karne w Polsce reguluje to kilkutorowo. Jeżeli w chwili popełnienia przestępstwa miałeś ukończone 17 lat odpowiadasz jak dorosły z możliwością złagodzenia kary w zależnosci od okoliczności.Nie wiem co przeskropałeś ale moja rada; wpisujesz w google odpowiedzialność karna nieletnich i dopasuj sobie coś nabroił i co ci grozi. Pozdrawiam
Gangsta Latino
06-12-09, 18:41
A co żeś zrobił??:twisted:
W wielu przypadkach odstępuje sie od wykonania kary lub daje kare adekwatna do warunków tzn zarobków stopnia zamożności oraz bierze sie pod wage okoliczności . Nie martw sie więc na zapas.
jutro rano ide na komende...kumpel pelnoletni dostal 680zl kary...ja sie jutro dowiem;p
Jak ty masz 17 lat a kumpel 18 i zrobiliscie to samo, to kara bedzie bardzo podobna, wiek nie ma znaczenia - jak juz masz skonczone te 17 lat.
ma znaczenie jeżeli nie pracuje a się uczy nie mając 18 lat.
powodzenia ;)
zawiasy 2lata na 3 miechy i 650zl ;)
mam nadzieje, że sobie żartujesz:P co wg przeskrobałeś?;>
Gangsta Latino
07-12-09, 13:00
Kurna, coś ty człowieku zrobiŁ xD
chyba odwrotnie
zawiasy 2lata na 3 miechy i 650zl ;) 3 miechy na 2 lata zawiasów, a po za tym pisałeś że miałeś iść na policje a nie do sądu, a policja nie orzeka kar pozbawienia wolności (czy tam zawiasów), więc albo Ci tylko policja tak grozi, ale ściemę walisz
miecha temu dostalem zawiasy 1 miech na 3 lata +kurator....wczoraj dzwonili ze prokurator sie nie zgadza na taka kare i dostalem grzywne i 3 miechy na 2 lata...jak bym tego nie przyjal wtedy idzie przez sad...nie wiem po co mial bym bajki sadzic;)
Gangsta Latino
07-12-09, 17:30
Beni jeśli nie chcesz napisać co zrobiłeś to napisz, zrozumiemy;) Ale nie trzymaj nas w niepewności!!!:twisted::twisted:
napisz ;p bo jestem ciekaw ty bandziorze !
Wyjadał orzeszki ze Snickersów w Lidlu :twisted:
to piekne zawiasy teraz sypią ja miałem 1,5 roku na 3 lata:( a teraz 3 miechy na 2 lata no no no ale sie skubani rozkręcili:)
ja nie czaje tego to jak jest 3miechu na 2 lata to idzie sie siedziec? czy jak ?
ja nie czaje tego to jak jest 3miechu na 2 lata to idzie sie siedziec? czy jak ?
jak coś odpi....li przez 2 lata to idzie siedzieć na 3 miechy.
nie bede owijal w bawelne...winowajca jest silka:D z racji iz mieszkam blisko lasu to mowie nie bede kupywal drzewa na silke:D no i nie kupilem:D co by bylo malo to zwozilem samochodem(bez prawka):D samochodem ktory nie nadaje sie doporuszania sie po drogach:D :D rezultat taki ze itak pale weglem z domu:)