Zobacz pełną wersję : Jaka najlepsza glukozamina
Witam,
Mam podejrzenie chondromalacji kolan.
Po wizycie u ortopedy mam wywalić przysiady i bieganie i ograniczyć się do cwiczen izometrycznych.
Oprócz tego dobra glukozamina tzn powinna mieć:
- glucosamine sulphate 1500-2000 mg
- chondroityne 1200 mg
- MSM 500-600 mg
Podobno Flex-a-min ma odpowiedni skład.
Czy ktoś to widział w polskim sklepie? Jakie inne tabletki są godne polecenia?
z góry dzieki za pomoc
Clip
slim shady
06-12-09, 13:40
Jaka najlepsza glukozamina
żadna
możesz brać profilaktycznie, ale za dużo CI nie da
jak zależy Ci na stawach to popatrz na jakieś konkretne środki, typu Joint Teraphy, Animal Flex, z tańszych to Olimpa, warto dorzucić Omega 3 (smarują stawy), podobno są dobre środki z chrząstką rekina
jedz od czasu do czasu żelatynę/żelki
Problemy z kolanami zaczęły się długo przed siłownią. Trzeszczą i bolą jak długo trzymam zgięte nogi (kino, samolot itp.)
Na usg wyszła mi chondromalacja III :cry:
Poszedłem do lekarza i przepisał mi cwiczenia izometryczne do tego rower i pływanie (ale nie zabką) plus glukozamina o której pisałem wczesniej.
Poźniej od innego lekarza usłyszałem że na USG ciężko jest poprawnie zdiagnozować stan chrząstki i pewniejsze jest MRI (rezonans magnetyczny).
Teraz zapisałem się jeszcze do ortopedy specjalizującego się w medycynie sportowej. Zlecil mi rentgen osiowy rzepek.
Za 3 tygodnie ide jeszcze raz ze zdjęciem i mam nadzieje że da mi skierowanie na MRI.
Co by z tego nie wyszło glukozamina na pewno nie zaszkodzi. Do tej pory wziąłem paczkę arthroblocku forte olimpa i zastanawiam się nad flex-a-minem o ktrym pisałem wczesniej lub czym o podobnym składzie.
no to faktycznie masz rozmiekanie chrzastki
Nie kracz nadal liczę że to nie to, a jeżeli to nie trójka tylko jedynka albo chociaż dwójka :)
W stanach podobno potrafia już rozmnożyć komórki chrząstki - robią to poza ustrojem. Problemem jest koszt 25k dolków.
Z rtg nieoficjalnie wiem że wyszło lekkie przyparcie rzepki które podobno da sie rehabilitować w poważniejszych przypadkach podcina się wiązadła czy inne coś żeby ją poluzować i lepiej ustawić
Jeszcze jedno pytanie czy ktoś ladował sobie zastrzyki z kwasu haliurowego czy jakoś tak bezpośrednio do stawu?
opis rtg:
"obie rzepki o III-im typie budowy przechylone ku stronom bocznym (boczne przyparcie). Cechy zaniku kostnego"
Jak to teraz cwiczyć?
O co chodzi z tym zanikiem kostnym? :/
ortopeda chondromalacje u mnie z miejsca raczej stwierdził, ale poczekam do usg. No i zalecił bicie OST kilka razy. Narazie odpuscic silownie i bieganie hmmm zobaczymy co z tego bedzie :]
(http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAgQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.***.pl%2Fchondromalacja_rzepk i_moje_do%25C5%259Bwiadczenia-t165576.html&rct=j&q=choroba+rzepki&ei=ncIrS4WKDMn4_AaEsIH7CA&usg=AFQjCNF7OYC2C7uAdoNWUKqxUKn5QGXxGw)
Jeśli chodzi o tą glukozaminę to weź Arthreo-Free Activ-Labu, ma co potrzeba.Mi to pomaga.
bylem dzis u innego ortopedy. Nic nie mogl stwierdzic i lece do sszpitala za tydzien na usg. Obalam mity, ze z chorymi kolanami nie mozna cwiczyc na stojaco ! Bo mozna, a nawet przysiady na czwórki są wskazane.