Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : l-karnityna brać czy nie brać

Greg_H
29-11-09, 23:49
Witam

Od dwóch tygodni chodzę regularnie na siłownię, za ostatnim razem kupiłem karnet na miesiąc. Robię to ponieważ, po pierwsze chciałbym poprawić trochę rzeźbę ciała oraz zrzucić trochę kilogramów.
Zastanawiam się nad kupnem jakiś odżywek. Wypytałem trochę kolegów i mówili że do wyżej wymienionych celów nadawała by się l-karnityna i kreatyna. Jednak oni nigdy tego nigdy nie używali. Dlatego postanowiłem napisać tego posta z prośbą o jakąś radę czy warto w mojej sytuacji coś kupować i jeśli tak to co?

Może pomocniczo streszczę moje warunki fizyczne
Mam 17 lat, 197 cm wzrostu, ważę 99 kg. Obawiam się że mam wrodzoną tendencję do tycia ( ojciec, wujek i obaj dziadkowie są otyli). Odkąd przestałem grac w koszykówkę (1,5 roku temu) przytyłem około 20 kg:)
Jeśli chodzi o to jak mi idzie na siłowni to zbyt silny nie jestem, ale jeszcze za koszykarza przez 2 miesiące chodziłem na siłownie wiec nie jest tragicznie.

Podsumowując co kupić aby przy przy regularnym treningu na siłowni poprawić rzeźbę i schudnąć.

D3
30-11-09, 01:36
- ile razy w tygodniu uczęszczasz na siłownię i na jak długo
- ile razy w tygodniu uprawiasz jakiegoś rodzaju ćw. tlenowe (rowerek,bieganie etc.), jaka intensywność, jak długo
- czy jest dieta

Wiki
30-11-09, 08:35
Jak chcesz zrzucić pare kg to najpierw weź się za dietę. Same odżywki nic CI nie dadzą.

BoloYeung
30-11-09, 10:41
l-karnityna złe rozwiązanie wybierz diete na redukcje kup se np thermo speeda mozesz sprubowac tez thermo stima i do roboty pamietaj tez o aerobach

alder
30-11-09, 12:16
jak będziesz jeść dużo mięska, to dostarczysz karnityny. ja bym jak wyżej - dietka, thermo speed lub coś w podobie. dużo ruchu, aeroby

Greg_H
30-11-09, 14:39
- ile razy w tygodniu uczęszczasz na siłownię i na jak długo
- ile razy w tygodniu uprawiasz jakiegoś rodzaju ćw. tlenowe (rowerek,bieganie etc.), jaka intensywność, jak długo
- czy jest dieta

chodzę 3-4 razy w tygodniu, trenuję po półtorej godziny
ćwiczeń tlenowych nie uprawiam
diety brak

A co na rzeźbę przy takim treningu?

MolderDist
30-11-09, 22:12
l-karnityna się przydaje w celu podniesienia wydolności, wytrzymałości bo zmniejsza osadzanie kwasu mlekowego

mówiąc prościej możesz robić cięzsze, dłuższe treningi

jednak czy to Ci jest akurat potrzebne? Sam powinieneś wiedzieć.

KowalX
01-12-09, 12:31
zwiększ podaż białek i wody na dobę...
2g-2,5g białka na kg m/c

1litr wody na 1000kcal minimum

dokup sobie clarinol masz teraz w promocjach,omega3