Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zestaw Treningowy

SzB
29-11-09, 18:51
Witam jestem tutaj nowy i proszę was o poradę

Ostatnio znalazłem książkę o kulturystyce wg. Arnolda Schwarzeneggera (jestem jeszcze w trakcie jej studiowania)

I tam piszę że zestaw treningowy (także dla początkujących) powinien być w kolejności:

I. ROZCIĄGANIE (stretching)
II. ROZGRZEWKA
III. CIĘŻARKI (ćwiczenia ze zwiększonym obciążeniem)
IV. ROZTRENOWANIE
V. "Trening Improwizowany" (jeżeli się nie ma czasu, albo dostępu do siłowni)

nie będę opisywał przyczyń i znaczeń danych ćwiczeń powyżej (zresztą jest to opisane w książce)

Proszę o odpowiedz (zwłaszcza od fachowców) czy taki zestaw jest dobry?

Jestem początkujący w te sprawy i nie chciałbym ćwiczyć na pałę (wcześniej tak ćwiczyłem)

ScarryGhost
30-11-09, 17:25
Przede wszystkim napisz na co chciałbyś ćwiczyć? Masa? Rzeźba? Czy chcesz brać do tego odżywki? Czy masz dostęp do siłowni? Rozgrzewka jest bardzo ważna, ponieważ bez odpowiedniej rozgrzewki łatwo o bolesne i uciążliwe kontuzje tak więc musisz o tym pamiętać przed każdym treningiem. Ciężary do treningu musisz dobrać odpowiednio do swoich możliwości. Nie mogą być zbyt ciężkie, ponieważ nie będziesz wykonywał poprawnie ćwiczeń i trening idzie na marne. Ważna jest dieta, jeżeli będziesz jej przestrzegał, możesz spokojnie początkowo odstawić odżywki. Diety znajdziesz tutaj: http://www.e-kulturystyka.info/forumdisplay.php?f=8
Trening znajdziesz tutaj: http://www.e-kulturystyka.info/forumdisplay.php?f=7
A wszystkie inne pytania możesz zadawać w odpowiednich tematach. (Pamiętaj aby wcześniej sprawdzić czy nie pojawił się już wcześniej taki sam temat). Rośnij zdrowo, Pzdr.

SzB
01-12-09, 00:53
Nie mam dostępu do siłowni ani nie zamierzam używać żadnych odżywek (będę chciał się zapisać do klubu sportowego bądz siłowni)

Chciałbym ćwiczyć na klatkę piersiową, ramiona i barki (na te części ciała)

Z odzywek to wolę bardziej z diety korzystać

Metrem się nie mierzyłem ale wzrost: 183 cm, waga: 82 kg

SzB
01-12-09, 01:01
Proszę o zdanie fachowców co do wyżej podanego przez mnie "Zestawu Treningowego" (to dla mnie ważne, bo tak zamierzam ćwiczyć + dieta oczywiście, dobrana dla moich potrzeb)

ScarryGhost
01-12-09, 15:43
Więc skup się na odpowiedniej diecie (Tutaj znajdziesz: http://www.e-kulturystyka.info/forumdisplay.php?f=8)
Jeżeli masz zamiar zapisać się na siłownie, to będziesz miał odpowiednie sprzęty w każdym calu. Masz świetny wzrost, nie jeden go pozazdrości, wykorzystaj to. Co do twojej rozpiski.
-Rozciąganie, jak najbardziej, im bardziej będziesz rozciągnięty, tym mniej kontuzji i większe możliwości.
-Rozgrzewka, KONIECZNIE!! Bez niej ani rusz zaczynać jakikolwiek trening siłowy.
-Ciężarki...Rozumiem, że pod hasłem: ,,(ćwiczenia ze zwiększonym obciążeniem)'' miałeś na myśli właśnie trening na siłowni...Jeżeli jesteś odpowiednio rozgrzany i masz odpowiednią dla siebie ilość płynów pod ręką...,,Ładuj''
-A co do ,,Treningu Improwizowanego'' Wszelkiego rodzaju spinanie mięśni, podciąganie na drążku, pompki czy przysiady itp...Gdy niema czasu na siłownie, bądź na 100% trening, bądź jesteś na wyjeździe, oczywiście również wskazane. Wykonując takie ćwiczenia, utrzymasz ciało w ciągłej formie i gotowości do kontynuacji treningu po powrocie na siłownie. Wejdź sobie na zakładkę TRENING: http://www.e-kulturystyka.info/forumdisplay.php?f=7 I znajdź taki trening jaki ci odpowiada-wypróbuj go. Masa? Rzeźba? Siła? Tam masz wszystko...A co do twoich słów: ,,Chciałbym ćwiczyć na klatkę piersiową, ramiona i barki... '' Polecam jednak trening na wszystkie partie mięśni...Nie warto ćwiczyć np. Bicepsów, bez treningu na Triceps... Postaraj się tak zaplanować pobyt na siłowni, abyś zdołał zająć się wszystkim (Wedle Planu Treningowego). Pzdr.

SzB
03-12-09, 10:29
Wielkie dzięki ScaryGhost bardzo mi pomogłeś

SzB
04-12-09, 23:33
Mam jeszcze kilka pytań do fachowców?

1. Co ile dni w tygodniu mam ćwiczyć?
2. Czy w te dni co nie będę na siłowni mogę wykonywać np. ćwiczenia rozciągające i rozgrzewkę?
3. Czy to prawda że ćwiczenia rozciągające rozlużniają napięte mięśnie? (spowodowane stresem i napięciem, i tym samym poprawiają samopoczucie)
4 Co to jest konkretnie i do czego służy "Roztrenowanie"?

Bo według książki Arnolda Schwarzeneggera którą czytam to:

- ćwiczenia na siłowni powinno się wykonywać trzy razy tygodniu (nie codziennie)
- w te dni co nie ćwiczę to rozciąganie i rozgrzewka (nie wymagają przyrządów do ćwiczeń)

Czy ćwiczenie trzy razy w tygodniu do dobry pomysł? (proszę o opinie na ten temat)

SzB
04-12-09, 23:38
Proszę także o opinie innych znawców co do wyżej wymienionego "Zestawu Treningowego" bo na ten temat jest ten wątek

SzB
05-12-09, 21:09
Bardzo proszę wszystkich fachowców i znawców tematu o odpowiedzi na wyżej postawione pytania (ty też możesz ScarryGhost odpowiedzieć jeśli chcesz)

SzB
21-12-09, 13:44
Zamykam ten post

D3
21-12-09, 14:16
Zapisz się na siłownię, a porady Arnolda włóż między bajki, bo sylwetkę miał wspaniałą, ale co do treningu/diety bzdury pisał niesamowite. Pogadaj z jakimkolwiek trenerem na siłowni i od tego zacznij.