..:Damian:..
18-11-09, 23:22
Makaron ze szparagami - obiad
Składniki
* 400g Makaron wstążki z mąki z pszenicy durum
* 300g Zielone szparagi
* 50g 1 cytryna
* 16g 4 łyżki oliwy z oliwek
* 3g 1 ząbek czosnku
* 4g 2 łyżki świeżej bazylii
* 40g Łuskane orzechy włoskie
* 15g 2 łyżeczki startego parmezanu
* Sól
* Pieprz
Dodatkowe informacje
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Szparagi obierz, umyj, odetnij zdrewniałe końcówki. 2. Szparagi zwiąż nitką w pęczek i włóż pionowo (tak aby łebki wystawały nad wodą) do wrzącej wody. Gotuj ok. 10 min aż będą miękkie. Odcedź, ostudź i pokrój w kawałki. 3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być lekko twardy (al dente). 4. Orzechy drobno posiekaj. 5. Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem, osusz. 6. Zetrzyj skórkę z ½ cytryny, a sok wyciśnij. 7. Bazylię posiekaj. 8. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. 9. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i skórkę cytrynową. 10. Dodaj szparagi i posiekaną bazylię. Smaż ok. 2 min, dodaj orzechy i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. 11. Odcedzony makaron wymieszaj z pozostałymi składnikami, wyłóż na talerze, posyp parmezanem.
Nutritional information (typical values per 100g):
Kcal - 489
Protein - 17g
Carbohydrates - 76g
of which sugars - 4g
Tłuszczu - 13g
of which saturates - 3g
Fibre - 5g
Sodium - 9
Sól - 0mg
Czas przygotowania - 35 minut
Czas gotowania - 10 minut
Składniki
* 400g Makaron wstążki z mąki z pszenicy durum
* 300g Zielone szparagi
* 50g 1 cytryna
* 16g 4 łyżki oliwy z oliwek
* 3g 1 ząbek czosnku
* 4g 2 łyżki świeżej bazylii
* 40g Łuskane orzechy włoskie
* 15g 2 łyżeczki startego parmezanu
* Sól
* Pieprz
Dodatkowe informacje
Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
1. Szparagi obierz, umyj, odetnij zdrewniałe końcówki. 2. Szparagi zwiąż nitką w pęczek i włóż pionowo (tak aby łebki wystawały nad wodą) do wrzącej wody. Gotuj ok. 10 min aż będą miękkie. Odcedź, ostudź i pokrój w kawałki. 3. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, powinien być lekko twardy (al dente). 4. Orzechy drobno posiekaj. 5. Cytrynę umyj, sparz wrzątkiem, osusz. 6. Zetrzyj skórkę z ½ cytryny, a sok wyciśnij. 7. Bazylię posiekaj. 8. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. 9. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż czosnek i skórkę cytrynową. 10. Dodaj szparagi i posiekaną bazylię. Smaż ok. 2 min, dodaj orzechy i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. 11. Odcedzony makaron wymieszaj z pozostałymi składnikami, wyłóż na talerze, posyp parmezanem.
Nutritional information (typical values per 100g):
Kcal - 489
Protein - 17g
Carbohydrates - 76g
of which sugars - 4g
Tłuszczu - 13g
of which saturates - 3g
Fibre - 5g
Sodium - 9
Sól - 0mg
Czas przygotowania - 35 minut
Czas gotowania - 10 minut