PDA

Zobacz pełną wersję : 17 lat. 8 miesięcy treningu. Sztuki walki

Tomaszek
18-11-09, 17:35
Witam. Jestem Tomek, mam 17 lat.
Trenuję juz od wielu lat rózne sztuki walki, tymczasowo Tae kwon do i Kickbox.
Mój focus zawsze był na nogach więc jestem w klatce bardzo słaby.
Chodze od 8 miesiący na siłownie. Z reguły 2 razy w tygodniu,oprócz tego 2 razy w tygodniu na sztuki walki i pozatym jeszcze treningi aerobowe jak czuje potrzebe. Z siłą swoją jestem zadowolony jednak klatka jest przerazliwie słaba. Mimo treningu postępy są marne.

Widziałem u trenujących postępy bardzo ładne związane z pobieraniem suplementów i prosze o pomoc dobrania.

Dane : 186cm
87kg
klata (seria x10) max 60kg :-s
trening: min 3-5razy w tygodniu

Surową dietę nie trzymam jednak mysle ze dobrze się odzywiam uwazając na białka,węglowodany i tłuszcz. Zamierzam zmienic klase wagową i masa w kształcie mięsni bardzo by się przydała.

Rozwazam Kreatyne lub Kre-alkalyn.
Z góry dziękuję za pomoc

Przepraszam za błędy ortograficzne. Mieszkam w polsce dopiero od roku.

Tomaszek
18-11-09, 17:59
EDIT: Przepraszam ...WAGA wynosi tylko 77kg a nie 87kg

mtm
18-11-09, 18:05
2 dni tygodniowo to mało na siłowni ,
Skoro ostro trenujesz SW to raczej ciężko o dobrą regenerację .
Optymalnie - to 3 dni na , 2 to o ten 1 za mało ...

skoro nie masz jako takiej diety , to weż coś aby zapełnić braki . pzdr
np. białko + węgle , czy gainera .

Tomaszek
18-11-09, 18:14
Uwazam na dietę jednak nie co do grama... Białko dostarczam za pomocą Mięsa i orzechów.
Węglowodany np płatkami owsianymi, chlebem i ryzem

KowalX
18-11-09, 18:42
2 dni Ci starczą ...

przed sw ,dżem ,rodzynki,suszone owoce - witaminy,energia i nie zalega
możesz miksować z białkiem ,jogurty itp

mtm
18-11-09, 18:45
orzechów.

powodzenia . Jeśli traktujesz orzecha jako podstawowe żródło białka w diecie .

Tomaszek
18-11-09, 21:56
Nie.Orzechy nie traktuję jako podstawowe zródło iż mają za duzo tłuszczu.
Ale tak czy tak z 5 róznich rodzaji orzechów znajduje się razem z płatkami owsanymi i kukurydzianymi+ owoce suche w misce z mlekiem rano. Tylko dla przkładu.
Byłem dzis na siłowni i spytałem się swojego trenera.

Doradził mi do HMB+Węglowodany+Białko

Giro
18-11-09, 23:57
HMB zadziała albo i nie, szkoda czasu i hajsu...

MolderDist
19-11-09, 00:55
Nie bierz hmb.

Z węglowodanów wybrałbym jakieś izotoniki i pić podczas treningów bo jak będziesz odwodniony nieustannie itp. to korzyści z tego raczej nie będzie.

możesz kupić np. IsoActive

Do tego jak zestaw na mase to oczywiście podstawowy i tani suplement czyli mono kup i bedzie dobrze, ale tylko wtedy jak bedziesz miał odpowiednia ilość kalorii i białka w diecie

orzechów nie traktuj wogole jako źródła białak - nawet go nie wliczaj, orzechy jedynie jako źródło tłuszczy

wogole Twoje śniadanie nadaje się całkowicie do "wymiany"

2 razy siłka zdecydowanie za mało - minimum 3 razy.

KowalX
19-11-09, 00:58
chce tylko poprawić siłę klatki wiec 2 mu spokojnie starczy ...
no chyba ,że zakłada się budować to aeroby bym wywalił i sporty walki wystarczą.

adonis18
19-11-09, 01:51
1. jedz mięso, ryby, jajka, twaróg, ryż, makaron i kasze. warzywa i owoce
2. białko liczysz tylko neiroślinne
3. żadnych izotoników, a już na pewno nei z activlaba (wszystkie produkty tej firmy mają na mnie pewien śmierdzący efekt uboczny...
4. diete planujesz tak, żeby w odpowiednich odstępach czasu mieć śniadanie, 2gie śniadanie, posiłek przedtreningowy i potreningowy (kolacja swoją drogą)
5. 2 ciężkie FBW w tygodniu z priorytetem na klate zrobią z ciebie bestie
6. do wszystkiego kluczem jest żarcie, suplementy zostaw na później
7. powiedz swojemu trenerowi żeby wlasne pieniądze w błoto wyrzucał. jeśli tak się zna na treningu jak na suplementacji, to bym mu po prostu podziękował

elo

MolderDist
19-11-09, 12:47
Zamierzam zmienic klase wagową i masa w kształcie mięsni bardzo by się przydała.

Chce nabrać masy mięśniowej więc 2 razy w tygodniu to za mało.

MolderDist
19-11-09, 12:49
3. żadnych izotoników, a już na pewno nei z activlaba (wszystkie produkty tej firmy mają na mnie pewien śmierdzący efekt uboczny...

A cóż takiego brałeś z ich firmy, ze takie głupoty wypisujesz i czy próbowałeś podobne odżywki innych firm i takich efektów niby nie było?

adonis18
19-11-09, 13:12
głupoty?

nie mam czasu tłumaczyć ci co brałem i ja co na mnie działało (a właściwie nie działało). po prostu brałem przynajmniej 5 produktów activlab'a (najwiecej BCAA) i niedość, że efekty były mierne, to po doslownie wszystki tej firmy mam zayebiście śmierdzące pierdy!
btw mam nadzieje, że nie robisz z siebie błazna za darmo i za pozytywne "oceny" produktów activlaba dostajesz jaka kase, bo w wręcz uprzykżny sposób narzucasz się każdemu z tym chłamem :evil:

elo

MolderDist
19-11-09, 13:41
Efektów oczekujesz od bcaa brawo, nie masz czasu a co takiego niby robisz?

Czekam na Twój opis co jadłeś i czy próbowałeś innych firm. Pierdy to możesz mieć równie dobrze od jedzenia.

Błazna ty z siebie robisz i swoimi durnymi postami taki jak ten, gdzie sam się ośmieszasz.

Giro
19-11-09, 13:49
2. białko liczysz tylko neiroślinne

Dlaczego nie liczycie białka roślinnego?? Z braku podstawowej wiedzy czy z tego ze tak ktos kiedyś powiedział i h.j trzeba tak robić?? To nie tylko pytanie do Ciebie adonis18, nie chce spin, prosze tylko wytłumaczcie mi to...

MolderDist
19-11-09, 14:04
Bo jest to białko niepełnowartościowe, organizm nie może normalnie jak z zwierzęcych tworzyć białek ustrojowych z roślinnych bo te mają inny profil aminokwasowy poprostu.

Giro
19-11-09, 17:28
Hmmm słyszałem inne teorie, ale nie będe ich tu głosił bo dostane ciosy za to :silenced: :P W czasach starożytnych, okolice filipin itp. - ludzie jadali algi i ryż. Budowali na tym masę mięsniową, nie pamiętam w jakiej książce to czytałem, ale jak znajde to pokaże. Temat wymaga dogłębszego zbadania...

KowalX
19-11-09, 17:32
Bo jest to białko niepełnowartościowe, organizm nie może normalnie jak z zwierzęcych tworzyć białek ustrojowych z roślinnych bo te mają inny profil aminokwasowy poprostu.

Nie wszystkie białka roślinne są niepełnowartościowe,zresztą wystarczy je odpowiednio komponować.Można mieszać je również z pochodzenia zwierzęcego i również aminokwasy się uzupełniają wszystko wtedy się kręci w okół aminokwasu ograniczającego.Takie białko również się liczy tym bardziej ,że aminokwasy krążą w naszym organizmie i jak jakiegoś brakuje może wykorzystać z krwiobiegu lub często zsyntezować

Giro
19-11-09, 17:56
Dobrze powiedziane, ważne jest też BV, tak samo można zwiększyć ten wskaźnik potrawy łącząc odpowiednio produkty.

Tomaszek
19-11-09, 22:28
NIe którzy może zle zrozumieli mnie. Siłownia umnie nie jest na 1 miejscu. O wiele bardziej ma mi pomagac w sztukach walki.Tymbardziej nie mam zamiaru np. przestac z treningiem aerobowym. 2 razy będe na razie chodził bo na więcej czasu niema. Do szoły tez jeszcze chodze.

Broniąc mojego trenera musze powiedziec ze podpowiedział mi to ze względu na moje mocne naleganie. Wcale niechciał mi narazie pozwolic brac suplementacje. Raczej tak jak adonis opisał.

Rozumiem ze nie lubicie jak ktos pisze ze nie ma możliwości uważania na dietę. Jednak musze powiedziec ze do godziny 17 mam tylko kanapki iz w szkole siedze a na 5 odrazu ze szkoły zasuwam na 2 godziny treningu.

Teraz znacie dosyc dokładnie moją sytułacje. Z suplemantami więc ile mam czekać mówiac ze juz dosyc długo chodze na siłownie.

mtm
19-11-09, 22:39
Rozumiem ze nie lubicie jak ktos pisze ze nie ma możliwości uważania na dietę. Jednak musze powiedziec ze do godziny 17 mam tylko kanapki iz w szkole siedze a na 5 odrazu ze szkoły zasuwam na 2 godziny treningu.

Chlopie , wielu z nas chodzi do szkoly i trzyma diete ,
zainwestuj w pojemniki na zywnosc , jak problemu nie widze ...:twisted:

adonis18
19-11-09, 23:00
Efektów oczekujesz od bcaa brawo, nie masz czasu a co takiego niby robisz?

Czekam na Twój opis co jadłeś i czy próbowałeś innych firm. Pierdy to możesz mieć równie dobrze od jedzenia.

Błazna ty z siebie robisz i swoimi durnymi postami taki jak ten, gdzie sam się ośmieszasz.

no właśnie po raz kolejny pokazałeś, że trzeba cie po prostu olać, bo goowno wiesz i na chooju sie znasz. gadaj tu z akwizytorem i wytlumacz mu, że sprzedaje chłam, którego nawet na allegro nei dają jako gratisów żeby sie nie ośmieszać.
jakos po uniersalu i dymatize jakoś pierdow nie miałem. i jak już koniecznie chcesz wiedzieć to walcze z powodzią. właśnie wróciłem przemoczony z układania worków piaskiem i za chooj nie mam najmniejszej ochoty na jałowe dyskusje z "akwizytorem" jeszcze tak goownianej firmy jak activlab

elo

fallenursus
19-11-09, 23:06

to samo mozna powiedziec o wieprzowinie..

MolderDist
19-11-09, 23:31
no właśnie po raz kolejny pokazałeś, że trzeba cie po prostu olać, bo goowno wiesz i na chooju sie znasz. gadaj tu z akwizytorem i wytlumacz mu, że sprzedaje chłam, którego nawet na allegro nei dają jako gratisów żeby sie nie ośmieszać.
jakos po uniersalu i dymatize jakoś pierdow nie miałem. i jak już koniecznie chcesz wiedzieć to walcze z powodzią. właśnie wróciłem przemoczony z układania worków piaskiem i za chooj nie mam najmniejszej ochoty na jałowe dyskusje z "akwizytorem" jeszcze tak goownianej firmy jak activlab

elo

To idź chroń miasto przed powodzią, może w tym jesteś dobry, bo wiedze masz zerową i już nie gadaj głupot.

Ja zajmuje się trenowaniem i nauką - sprzedaż przynajmniej narazie mnie nie interesuje.

Nie wszystkie białka roślinne są niepełnowartościowe,zresztą wystarczy je odpowiednio komponować.Można mieszać je również z pochodzenia zwierzęcego i również aminokwasy się uzupełniają wszystko wtedy się kręci w okół aminokwasu ograniczającego.Takie białko również się liczy tym bardziej ,że aminokwasy krążą w naszym organizmie i jak jakiegoś brakuje może wykorzystać z krwiobiegu lub często zsyntezować

Dokładnie - wszystko się tyczy aminokwasów ograniczających. Jak ktoiś ma wiedze i chce się bawić to może np. do ryżu dodawać (o ile dobrze pamiętam, a moge źle) dodawac lizyne, do innych produktów dodawać inne aminokwasy i mniej wiecej będzie ok. Ale to trzeba miec pojecia ile dawać, w jakich ilościach jakiego aminokwasu, a i tak nie bedzie wszystko wiadomo - gra nie warta świeczki moim zdaniem.

to samo mozna powiedziec o wieprzowinie..

Możesz rozwinąć?

fallenursus
20-11-09, 00:05
co tu rozwijac? wieprzowina w diecie kulturysty? kaman powinienes wiedziec lepiej :smile: az my zwykli smiertelnicy jemy to tanie gowno, ledwo przyswajalne, ludzac sie ze pelnowartosciowe bialko w tym to juz inna sprawa.
tu sa nawet smieszne reklamy wieprzowiny, bo wsumie ameryka to wolowinka i kurczaki.
''pork - the other white meat''
ze niby porownywalne z drobiem :)

KowalX
20-11-09, 01:49
Dokładnie - wszystko się tyczy aminokwasów ograniczających. Jak ktoiś ma wiedze i chce się bawić to może np. do ryżu dodawać (o ile dobrze pamiętam, a moge źle) dodawac lizyne, do innych produktów dodawać inne aminokwasy i mniej wiecej będzie ok. Ale to trzeba miec pojecia ile dawać, w jakich ilościach jakiego aminokwasu, a i tak nie bedzie wszystko wiadomo - gra nie warta świeczki moim zdaniem.

to samo ryby,
czy nie warto może dla ciebie ,bo mają wiele cennych substancji ,których na próżno szukać w produktach pochodzenia zwierzęcego ,a nawet powiem ,że nie znajdziesz wszystkich w suplach witaminowo-mineralnych.
Czy wiedzę hmm...podstawy ,jak chcesz się dobrze odżywiać to tylko podstawy.Co do szerszego zgłębiania niestety nie ma w necie ,a specjaliści za darmo wiedzą niestety się nie dzielą.Jak umiesz połączyć węgle z białkiem to i z tym nie powinieneś mieć problemu.
Zresztą jak pisałem zawsze organizm może sobie z tym poradzić.Nawet takie bcaa by nic nie zrobiło gdyby nie inne składniki i to samo z resztą aminów.

KowalX
20-11-09, 01:57
To idź chroń miasto przed powodzią, może w tym jesteś dobry, bo wiedze masz zerową i już nie gadaj głupot.

Zastanów się co piszesz i trochę się chyba mijasz z tekstami ,że wiedzę ma zerową ,ty masz za to taką bardzo pogłębioną.Nie sądzisz ,że to trochę samolubne tym bardziej ,że jesteś jeszcze bardzo młody.

MolderDist
21-11-09, 19:12
to samo ryby,
czy nie warto może dla ciebie ,bo mają wiele cennych substancji ,których na próżno szukać w produktach pochodzenia zwierzęcego ,a nawet powiem ,że nie znajdziesz wszystkich w suplach witaminowo-mineralnych.
Czy wiedzę hmm...podstawy ,jak chcesz się dobrze odżywiać to tylko podstawy.Co do szerszego zgłębiania niestety nie ma w necie ,a specjaliści za darmo wiedzą niestety się nie dzielą.Jak umiesz połączyć węgle z białkiem to i z tym nie powinieneś mieć problemu.
Zresztą jak pisałem zawsze organizm może sobie z tym poradzić.Nawet takie bcaa by nic nie zrobiło gdyby nie inne składniki i to samo z resztą aminów.

A co ja powiedziałem, że nie warto jeść produktów roślinnych czy jak? Oczywiście, ze rośliny zawierają cenne związki i musza być obowiązkowo w diecie, jednak jako białko dla nas się nie dają.

Pewnie jak by ktoś chciał na upartego moglby dokladac tylko to gra nie warta świeczki i tyle i nie widze sensu tak robić.

Domyślam sie, ze Ty jak już nie raz pisałeś jesteś "odmienny" i tak robisz lub uważasz to za dobre wyjscie?

Zastanów się co piszesz i trochę się chyba mijasz z tekstami ,że wiedzę ma zerową ,ty masz za to taką bardzo pogłębioną.Nie sądzisz ,że to trochę samolubne tym bardziej ,że jesteś jeszcze bardzo młody.

Wypisuje głupoty a Ty będziesz mu przyklaskiwał? Pozatym on pierwszy ściągnął rozmowe na tak niski poziom, ja potrafie przynajmniej jakoś składowo i z podstawowymi zasadami pisac wypowiedzi. A jak ktoś zapytany przezemnie aby przedstawił argumenty do swojej tezy, ale on w zamian tylko potrafi ubliżyć to ja nie będe się temu przyglądał. Ty jesteś za to starym prykiem, ze tak się powtarzasz?

adonis18
21-11-09, 20:13
przestań, przestań pieprzyć bzdury, bo jesteś zwykłym dzieciakiem - teoretykiem i nie pouczaj bardziej doświadczonych od siebie (a już na pewno nie kowala). za kogo ty się w ogóle uważasz? masz 17 lat i wszystkie rozumy pozjadałeś, bo co?? bo poczytałeś troche na necie reklamy activlab'a? nie wiem czy mam się z ciebie śmiać czy płakać...

a w ogłóle skąd możesz wiedzieć jak coś działa czy nie działa na mnie akurat? znasz moją dietę, tryb życia? jak piszę, że coś działa na mnie tak, a nie inaczej, to tak właśnie jest i chooj!

pisze się "przede wszystkim", specu od składnych i zgodnych z zasadami wypowiedzi. naucz sie najpierw podstaw gramatyki... chociaż w sumie masz jeszcze troche czasu do matury.

i gdzie te głupoty, które wg ciebie wypisuje, co??

elo

MolderDist
21-11-09, 23:50
Śmiac i płakać to się możesz z siebie i wypisywanych przez siebie bzdur. Oczekuj dalej niesamowitych przyrostów na bcaa i na odżywki Activlaba zwalaj wine, że masz pierdy chociaż nie masz porównania do innych produktów, lecz nie wygaduj i wmawiaj tego ścierwa innym, ale najwidoczniej ktoś usunął wcześniejszy spam nie po to, abyśmy teraz robili nowy.

slim shady
21-11-09, 23:59
akurat AL dla mnie to jedna z lepszych Polskich firm

ps. nie jestem akwizytorem i nie płacą mi za to że dam swoją opinie

I panowie proszę bez spinania, Tutaj ma być kulturalna dyskusja

MolderDist
22-11-09, 00:03
Myśle, że nie ma o czym tutaj dalej dyskutować. Najlepiej zamknij wątek i wyręcz permamentnie nieobecnych kolegów działu.

slim shady
22-11-09, 00:06
Niestety mogę tylko rządzić w swoim dziale

MolderDist
22-11-09, 00:09
Ale to w tym dziale nie masz takich opcji, czy poprostu nie chcesz?

slim shady
22-11-09, 00:13
nie mam, mogę tylko ostrzeżenia dawać

MolderDist
22-11-09, 00:17
ok, szkoda

Tomaszek
22-11-09, 14:01
Chwila. Czemu zamknąc wątek. Mam nadzieje ze juz wszyscy powiedzieli mieli na mysli i mozemy do mnie wrócić.
Chciałem dorzucic ze ewentualnie dostane suplemanetacje za darmo. Uwzględniając taką możliwośc co byscie mi wybrali.

PS: Ma moze ktos jakis link do diety która by na mnie pasowała bo jestem dosyć pewny ze już taka w forum istnieje ale znaleść ją nie mogę.

KowalX
22-11-09, 17:04
oblicz zapotrzebowanie kaloryczne i do niej układaj dietę ,a nie do masy jak co niektórzy

Tomaszek
23-11-09, 21:53
chce tylko poprawić siłę klatki wiec 2 mu spokojnie starczy ...
no chyba ,że zakłada się budować to aeroby bym wywalił i sporty walki wystarczą.
Okej. Wdług tematu w rozdziału dietetycznym obliczyłem dzienne zapotrzebowanie ok~2200kcal lecz mysle ze jest to więcej.

Więc próbuje sobie ułozyc plan dnia który jeszcze zostanie ulepszony.

6:30
Płatki owsiane (węglowodany na rano)

9:40
Też węglowodany np. kanapki z chlebem ciemnym i mięsem z kurczaka. Do tego jabłko

Obiad
Białko i ww.
Będe się starał tym kierowac lecz będzie ciężko

Przed treningiem
?

Odrazu po
Węglowodany (Carbo) albu shake jakis węglowodanowy.

Co wy nato ?
Ja chce unikac nabrania tłuszczu więc bede od takich rzeczy trzymał z daleka.
A jajecznica rano jest zalecana ?
Z góry dzięki

KowalX
23-11-09, 22:22
coś mi się zdaję ,że obliczyłeś tylko podstawową przemianę materii

Tomaszek
23-11-09, 22:55
Racja. Do tego dochodzi jeszcze 500kcal dodatkowych by nabrac masę.
Ale nie wyjdzie to nato ze nabiore tłuszczu ?

MaSlO93
23-11-09, 22:59
Musisz miec lekką nadwyszke kcl. z czegos mięsnie musza sie budowac ;)

Symu
23-11-09, 23:06
Molderdist nie ma sensu zamykać wątku bo zazwyczaj w dyskusji wychodzi najwięcej ciekawostek a forum ma niejako funkcję dydaktyczną. Niemniej jednak można na proźbę autora tematu oczyścić go.

Co do supli Activlaba to nie wiem czemu ich az tak bronisz nie dając innym wypowiedzieć swojego zdania, bo każda firma ma lepsze i gorsze produkty. Tez cenię AL ale głównie za to że wychodzą na przeciw konsumentowi. AL niestety nie słynie z białek i gainerów bo dużo ludzi na narzeka właśnie na "smierdzace problemy" ( w tym ja) jednak smak i inne walory są ok dlatego też mają w miarę stałą klientele.

Adonis co do twoich problemó produktami AL to pewnie przez białka bo izotoniki raczej nie mają jak wywołać takeigo efektu - to głównie łatwostrawny cukier.

Jeżeli już uwiesiliśmy się tej firmy to kilka produktów jest wartych uwagi : izotoniki, BCAA xtra, crea shot, beta alanina, bialka tylko jeżeli ktoś nie ma delikatnego ukł. trawiennego.

Sry za offtopic ale musiałem :)

MolderDist
23-11-09, 23:54

Popatrz na ten post i zobacz/czcie jakie głupoty napisał. Pierwsze słysze, żeby jakiekolwiek gazy były po izotniku, to raz, dwa odrazu skreslił wszystkie produkty Activlabu argumentująć tylko, że prowadzą do nieprzyjemnych gazów - co jest niemożliwością żeby wszystkie powodowały. Nie ma dalej żadnego dowodu na poparcie tezy bo wszystkie "bąki" moga być od jedzenia.

Ale ja się go kulturalnie zapytałem

A cóż takiego brałeś z ich firmy, ze takie głupoty wypisujesz i czy próbowałeś podobne odżywki innych firm i takich efektów niby nie było?

A on napisał, że tak jest i tyle, żadnej odpowiedzi na pytania, do tego sugerując, ze jestem błaznem co sprowadziło rozmowe w mniej kulturalną.

Więc to tak samo jak pisać że coś jest złe bo mi nie pasuje i tyle.

KowalX
24-11-09, 00:43
zwróciłem ci uwagę tak samo zacząłeś sapać do mnie jakbym ciebie obraził więc święty też nie byłeś.
Wracając do tematu może i mu nie podchodziły i tyle.U mnie bcaa xtraa nie powodowało nic takiego.Co do napojów sportowych to źle wpływają na nasze kochane ząbki haha :twisted:

Tomaszek
29-11-09, 21:46
Mam taką informację. Diete zaczełem trzymac dzielnie. Jedynie cięzko troche sie całkowicie skupiac na drobiu jako mięso.
A informacja taka ze mógłbym dostac pare odzywek za darmo lub z zniszką.
Więc co byście polecali.

slim shady
29-11-09, 22:18
kto powiedział że musisz jeść tylko drób ;)

z supli to bym brał kreatyne mono/orotan(przyda się do sztuk walki), bcaa, środki na stawy, witaminy minerały, omega 3, białka, arginina,cytrulina, wszelkiego rodzaju stacki przedtreningowe (trochę tego jest :D)

Tomaszek
30-11-09, 17:03
Ojoj... no tak znajomych wykorzystac nie mogę. Ograniczmy się na 3 najwazniejsze.
Ja bym właśnie brał kreatyne albo HMB (chyba za dobrej oponi niema ) , Białko oczywiście i
carbo odrazu po treningu zeby nie byc taki zbity. Po juz dosyc duzo trenuje i czyje takie wymęczenie w sobie.

slim shady
30-11-09, 18:22
hmb sobie daruj

Tomaszek
30-11-09, 18:44
Dobrze. Jak chodzi o kreatynę to kre allkalyn czy jakąś inną?
Poza tym. Węglowodany tylko odrazu po treningu by tłuszcz się nie odłozył , dobrze rozumie?

fallenursus
30-11-09, 21:47
mono
po treningu izolat, wegle w posilku pt