Zobacz pełną wersję : co robicie z żółtkami ?
ciekawi mnie to. jak szamiesz 7 białek + jedno całe jajo, to co robisz z 7 żółtkami ? bo ja chcę zwiększyć ilość białek jaj ale szkoda mi wywalać żółtka. sumienie nie pozwala. w Polsce to bym se kupił w kartonie białko i już ale tutaj nie ma ;(
wcinaj żółtka i nie pierdol
właśnei wpieprzaj całe. albo kogielmogiel rób p;p
ta całe to 2-3 a jak bym chciał wjebać 7 ?
kogielmogiel na masę Cię rozje****:DD
wiem, że psom dawali ludzie żeby większe były;]]
zresztą sam muszę spróbować:D
slim shady
10-11-09, 17:39
całe jajka
zawsze jadałem całe. codziennie 2, 3. chyba, że jajecznica to 4-5. ale teraz chcę więcej :D i już
chyba jednak poszukam w kartonie białek. całe są foken tłuste i mają cholesterol a ja dżizes mam sporo fatu do zrzutki.
nie wiem czy pies od tego urośnie, ale azor wpieprza i nie narzeka :P
jak nie chcesz jeść (ani pies) to wywal bo co masz z tym zrobić niby?
Naleśniki , lody własnej roboty , lub dodaj do jajecznicy poprostu, szkoda wyrzucać :silenced: tym bardziej że mają więcej białka niż białko(z jajka) .xD , tyle że mniej zdrowe .
Ja kiedyś wyrzucałem teraz szamam całe ... :twisted:
ja jeszcze w życiu nie wyrzuciłem ale chciałem zwiększyć podaż najlepszego dla dorosłego człeka białka. to kupuję w kartonie i nie będę mieć problemów.
od dawna byłem ciekaw co pakerzy robią z żółtkami. jak np robią omlet z 7 białek. czyli wyrzucają
wujek.maciek
10-11-09, 19:41
jedz cale, ewentualnie sasiadce na ciasto :)
fallenursus
10-11-09, 21:23
jakis palant wymysli ze zoltka nie zdrowe i tak teraz w to wierza.:)
ja wcinam cale i zyje
wujek.maciek
10-11-09, 21:30
ewentualnie:
http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=356
pozdro
Wchodząc w temat już myślałem, że chodzi o Chińczyków...
A jajka wcinam całe, tylko surowych nigdy nie jem.
a ja zoltka wywalam :]. 10 zoltek wyrzucam i nie narzekam. A dla psa to tez nei takie zdrowe tak jest;p.
BTW. fallen , zoltka sa niezdrowe nie tylko ze wzgledu na cholesterol ale takze podczas obrobki termicznej poprostu traca wiekszosc skladnikow. I na dodatek tluszcz zawarty w nich nie znosi obrobki tremicznej - wyjatkiem sa jaja na miekko no i dla hardcorow bez niczego :]!
fallenursus
11-11-09, 16:37
jem sadzone btw sa dwa rodzaje cholesterolu, i akurat w jajku jest ten dobry:smile:
dobre czy złe , tłuszcze w żółtku ?
Przeważają korzystne dla człowieka tłuszcze nienasycone o działaniu przeciwmiażdżycowym. Niektóre kwasy tłuszczowe obecne w żółtku wystepują również w mleku kobiecym i nie są niezbedne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego niemowląt. Stąd zalecenie, by dziecięce zupki doprawiać właśnie żółtiem jaj. Cholesterol zawarty w jajkach nie ma wpływu na wzrost poziomu cholesterolu w organiźmie. Jego szkodliwe działanie niweluje zawarta w żółtku lecytyna, która zapobiega m.in. tworzeniu się złogów miażdżycowych w naczyniach.
no właśnie się okazuje, że żółtka nie są takie be.
nie jem za dużo węgli. białka jem 2g na kg.
ja swoje daje babci, albo psom