Zobacz pełną wersję : Dziwna met oda... lecz czy zdrowa?
A więc mam taki mały problem :neutral:, który nawet nie wiedziałem do jakiej kategorii wystawić. A więc gdy z kumplami ćwiczę i próbujemy zawsze podnieść swojego maxa to ja przy podnoszeniu strasznie wypinam klatkę w gorę i cały się z lekka wyginam (w wyniku czego lepiej mi to idzie) a oni jakoś robią to na prostych plecach i ich tak nie wypiera. Ale mniejsza, chciałem się dowiedzieć, czy to jest normalne? ^^ czytałem gdzieś, że to jest normalne podnoszenie tylko z użyciem innych partii mięśni. Czy takie wyciskanie nie grozi niczym mojemu kręgosłupowi i czy jest ok?
Z góry dzięki za odp. :smile:
robisz tak zwane mostkowanie.. a tego przy wyciskaniu trzeba unikać :)
wielkie dzięki. :D
muszę troszkę o tym poczytać bo znalazłem dość spory artykuł w googlach.
robisz to niepoprawnie. no i chyba nie jest to zbyt bezpieczne. nawet wyrzucanie barów do góry jest niedobre.
jeśli chcesz tego uniknąć, to stóp na ziemi a podkurcz nogi i spleć piszczele ;) a najlepiej zmniejsz ciężar i próbuj jakby samą klatą.
moj kolega identycznie tak samo robi jak ty tez podnosi sie chu*owi mowie ze tak latwiej jest podniesc
no wlasnie najlepiej nie napinaj nog i nie zapieraj sie nimi tylko trzymaj je tak zeby utrzymac rownowage. jest to niepoprawne, ale w taki sposob wiecej sie wyciska