PDA

Zobacz pełną wersję : Testy sprawnościowe

Dementor
06-11-09, 21:20
Powiedzcie mi jak trenowac zeby poprawic(tzn ile razy w tygodniu co i jak?):
1) Kondycje ogólną
2) Bieg na 1000 m
3) Bieg na 50 m
4) Podciąganie na drążku
Bede wdzieczny za pomoc:)

Gangsta Latino
06-11-09, 21:38
Heh...

Bardzo dużo aerobów.... ( basen, rower, bieganie, skakanka.....)!

A jeśli chcesz być lepszy na drążku to po prostu ćwicz na drążku tylko, że na początku np. z nogami opartymi o krzesło;) Do tego pompki też dobre będą:D

Wszystko możesz trenować codziennie ( no może niedziela wolna) tylko, że nie wszystko na raz tylko raz basen raz to raz to itd... albo 3-4 porządne treningi w tygodniu!

Pozdro:)

KowalX
06-11-09, 22:07
Powiedzcie mi jak trenowac zeby poprawic(tzn ile razy w tygodniu co i jak?):
1) Kondycje ogólną
2) Bieg na 1000 m
3) Bieg na 50 m
4) Podciąganie na drążku
Bede wdzieczny za pomoc:)

1)trening ogólnorozwojowy nie koniecznie ze sprzętem i poprawi ci on wyniki w każdym punkcie
2)na pewno naucz się biegać równym tempem i równo oddychać
jeśli spożyjesz odpowiedni posiłek przed to opóźnisz zmęczenie
3)stawiam na zwyczajne wzmocnienie nóg oraz rozciąganie,
naucz się też szybkich zrywów ,trening siłowo-dynamiczny
4)seria do oporu jak brak już sił nogi na np krzesło czy co tam masz pod ręką i do zmęczenia samo opuszczanie 3serie powinny być ok
naucz się też podciągania technicznego ,bo sporo ułatwia
pzdr i daj znać jak postępy jak się już za to zabierzesz

Dementor
06-11-09, 22:49
Może pomierze wyniki za niedługo, i bede pisał postepy co miesiąc i jakie wyniki musze osiagnac.
Na siłowni moge trenowac normalnie czy nie bardzo bo zalezy mi na tym?

Gangsta Latino
06-11-09, 22:52
Możesz trenować na siłowni np. po treningu siłowym BIEŻNIA! Jeśli siłownia ma basen to wskakuj i się po treningu pluskaj:D Jak czujesz się na siłach to ćwicz po treningu siłowym, jednak najlepiej w dni nietreningowe:D Ogólnie będziesz ćwiczył bardzo mocno nogi, a je większość kulturystów pomija... nie wiem jak z tobą:D

Micek185
06-11-09, 23:31
na siłowni trenuj dynamicznie tzn,nie duze cieazry tylko takie które pozwola ci zrobic kilkanascie powt,szybkie podnoszenia i powolne opuszczanie,trenuj kładz duzy nacisk na technike a nie na ciezary to podstawa,postaraj sie robic sesje interwałowe to znacznie wzmocni twoją wytrzymałosc,mozesz je robic na rowerku stacjonarnym bo tak jest najłatwiej,albo jak chcesz to biegajac ,trzymaj diete bo to wazne musisz miec skad brac energir na cwiczenia bo wydolnosciówki bedziesz robił kilka razy w tyg.
pozdro

Dementor
06-11-09, 23:47
jeźdze sobie na rowerku stacjonarnym ale to mi chyba nic nie daje:)

Dementor
07-11-09, 10:16
Jescze mam pytania co do drążka:
a) Lepiej sie uczyc nachwytem czy podchwytem?
b) Jak to zrobić żeby sie tak nie kołysać bo to mi strasznie przeszkadza?

michal_f
07-11-09, 10:43
Moim zdaniem lepiej nachwytem. A na tych testach masz robic nachwytem czy podchwtem ? Moze sprobuj piramidki w podciaganiu sie na drazku aby poprawic ilosc podciagniec. Robisz 1 powt i odpoczynek pozniej 2 powt i odpoczynek i tak do załamania. Nastepnie dajmy na to ze skonczylem na 7 powt to jedziesz regres czyli 7 powt i odpoczynek pozniej 6 i odpoczynek i tak do ostatniego powt.

Dementor
07-11-09, 13:19
Obojetnie moze byc nachwytem ale moze tez byc podchwytem, nawet mozna sie bujac troche ale to bujanie itak mi nic nie daje tylko przeszkadza bo sie caly kolysze.
Musze dojsc do 24 powtorzen, mam czas do kwietnia, jak narazie podniose sie chyba max 7 razy, musze tez zrzucic troche tluszczyku to mysle ze tez bedzie latwiej:)

Micek185
07-11-09, 14:04
rób i tak i tak nachwytem pracują ci plecy a podchwytem większą orace wykonują bicepsy,żeby się nie bująć spróbuje miec napięty brzuch i zegnij nogi w kolanach do ok 90' i skrzyżuj je za soba.żeby sie wiecej razy podciągnąć stosuj podrzuty i ostatnią fazę podciagania napewno dasz rade zrobic. sama jazda na rowerku nie wystarczy mówiłem ci poczytaj o interwałach.

Symu
07-11-09, 16:21
Ja bym sie na twoim miejscu wziął za jakiś trenig obwodowy w celu poprawienia kondycji na poczatek i nabrania jako takiej siły.

POdciąganie na drążku 24 razy nie powinno być problemem. Znajdź sobie kogoś do pomocy żebyś mógł robić negatywne powtórzenia.

W biegach nie wiem jakie czasy musisz uzyskać, ale jakaś tam jazda na rowerku pewnie nie wystarczy. Podstawa to to że jeżeli masz wykazać się w bieganiu to rób to a nie jeźdź na rowerku.

Polecam przeplatać treningi interwałowe z aerobami. No i nie może to być takie po prostu bieganie. Najlepiej jakbyś kończył treningi b. zmęczony by organizm był zmuszony zwiększać wydolność ( w przypadku interwałów nie masz być zmęczony, a tak wykończony żebyś ledwo się ruszał ;) ).

Co do biegu na 50m to bardzo istotny tu bęzie trening nóg na poczatku skup sie na ogolnorozowojowym ale za 1-2 miechy musisz skupić się trochę bardziej na nogach.

Dementor
07-11-09, 17:11
Wyniki najlepiej jakby były takie:

Bieg na 50 m : poniżej 6,76 s.
Bieg na 1000 m : poniżej 2 min. 46 s.
Podciąganie sie na drążku : 24 i powyżej

Oczywiscie moga byc minimalnie gorsze... podejrzewam ze narazie mi dosc duzo brakuje:)

Symu
07-11-09, 17:21
a wiesz jakie masz teraz wyniki mniejwiecej?? podciaganie juz wiem ale widze ze to najmniejszy problem bedzie.

Do 50m musisz starty pocwiczyc to tez nie powinien byc problem, a 1000 zalezy od twojego wytrenowania.

Dementor
08-11-09, 18:39
A robił ktos ten słynny tening na wyskok? Bo podobno od niego sie poprawia ogolnie sprawnosc, zwinnosc itp wiec moze tego bym potrzebował

Symu
08-11-09, 18:45
slum dunk ja robilem ale nie licz na cuda ;) latwo nabawic sie kontuzji.

Giro
09-11-09, 11:07
Na podciąganie na drążku proponuje drabine:
Robisz najpierw 1 powtórzenie, krótka przerwa, 2 powtórzenia, krótka przerwa, 3 powtórzenia, itd. aż dojdziesz do takiej liczby powtórzeń której nie bedziesz w stanie wykonać. Następnie robisz dłuższą przerwe i znów zaczynasz: 1 powtórzenia, krótka przerwa, 2 powtórzenia, krotka przerwa...itd. ilość takich drabin zależy od wytrenowania. Powodzenia

Jeśli potrafisz sie na maxa podciągnąc np:20 razy, to postaraj się ostatnią serię w "drabinie" zrobić z ilością ok. 10-12 powtórzeń. Nie ćwicz do załamania mięśni.

Dementor
12-11-09, 21:42
Ile razy w tygodniu trenowac drążek raz wystarczy czy moze lepiej wiecej?

AKRO
12-11-09, 22:28
3 dni w tyg. możesz na zwiększenie ilości powt.