PDA

Zobacz pełną wersję : Tabaka a siłownia

KwasiK
03-11-09, 14:15
Witam!!!
Jak wiadomo palenia papierosów znacznie przeszkadza w osiągnięciu dobrych rezultatów na siłowni, a jak jest z tabaką?? Szkodzi tak jak papierosy może mniej lub więcej. Może wiecie coś więcej na ten temat ?

1Matt
03-11-09, 14:18
mi wiadomo tylko tyle, że jest to na przeziębienie(katar) i nie szkodzi w normalnym użytkowaniu;]
za to rzuca się "dzieciom" na łeb w ogólniakach bo "ćpają" to w takich ilościach z przekonaniem, że są cool;]]

wujek.maciek
03-11-09, 14:21
a niby jak ma przeszkadzac? ze ci glut poleci, albo kichniesz? niech ci sluzy, tylko nie przesadzaj, bo plotka glosi, ze przy nadmiarze idzie na zatoki. ale ile w tym prawdy, to ci nie powiem. sam lubie sobie sznupnac od czasu do czasu. chyba, ze mam katar, to wtedy obwiazkowo nawet po kilka razy dziennie ;)
pozdro
ps: mocny snuff w mrozny poranek... gleboki wdech przez nos - PRICELESS!!

Napinacz01
03-11-09, 15:43
nie ma zadnych przeciwskazan ;)

jest to forma leku, wiadomo ze jest to wyrob tytoniowy, ale papierosy spalasz i trafiają to płuc wtedy tracisz kondycje, to jest nie zdrowe, rak płuc itp.

a tabaka lezy sobie w nosie, trafia co najwyzej do śluzówek. ponadto kaszubi maja w tradycji sobie tabaczyc ;)

snuffam od 2 lat - 0 problemow.

KwasiK
03-11-09, 15:59
Na paczce papierosów pisze że szkodzi zdrowie powoduje raka itp. Na opakowaniu tabaki też tak jest napisane a obiło mi się coś o uszy że tabaka nie szkodzi jeżeli zażywa się w małych ilościach. A jak jest z uzależnieniem od tabaki. Mówili że sama tabaka nie uzależnia tylko wchodzi nawyk żeby coś wciągnąć?

alder
03-11-09, 17:52
tabaka to tak samo tytoń i nikotyna. plusem jest to, że nie jest spalana więc nie pochłania się tylu bardzo szkodliwych substancji. ale pochłania się również rakotwórcze substancje.

Jak wiadomo palenia papierosów znacznie przeszkadza w osiągnięciu dobrych rezultatów na siłowni

a skąd wiadomo ? bo ja jakoś takie same mam osiągi jak palę i jak nie palę.

oczywiście, że zażywanie tabaki prowadzi do uzależnienia od nikotyny.

ja ostatnio nie palę ani nie wciągam. ale z tych dwóch wolę papierosy elektroniczne

wujek.maciek
03-11-09, 18:35
jakie, ile i w jaki niby sposob?
bo jezeli zalozymy ze jakies tysieczne grama czagos tam sa szkodliwe, to przeciez wszystko jest szkodliwe.
uzaleznienie w formie nawyku - rytualu, jw. gornicy juz dawno obalili mit zaspakajania glodu nikotynowego tabaka.
w przypadku palenia czegokolwiek sprawa jest jasna - osiagi w sporcie sa mniejsze, z tej prostej przyczyny, ma mce slabsze natlenienie organizmu
a dla tych, ktorych tyton tak bardzo kluje w oczy - sa formy tabaki beztytoniowe, np biala ozona na glukozie, albo poeschl tabak – schngeberg

wiec wszystko ok. tylko rzecz podstawowa - jak ze wszystkim - trzeba zachowac UMIAR!

pozdro

alder
03-11-09, 20:25
wyczytałem, że tabaciarze są mniej narażeni na nowotwór niż palacze, ale bardziej niż ludzie niezażywający tytoniu. więc wychodzi na to, że te małe ilości są wystarczające.
nikotyna uzależnia fizycznie oraz psychicznie nawet bardziej niż heroina (psychicznie). dziwne, by głód nikotynowy palacza (swędzenie i ssanie płuc) można było zaspokoić czymś co się wciąga na nos. a może procentowo za mało tabaka zawiera nikotyny ? nie wiem. wiem, że np. ja bym nie chciał używać plastrów (które przecież wprowadzają w mój organizm nikotynę). wolę gumy, po których czuję coś w gardle i płucach. albo elektroniczną faję, która wytwarza mgiełkę a nie dym, a jednak ta wdychana daje uczucie zaspokojenia głodu.

pimols
03-11-09, 21:43
przed bieganiem,jak masz katar to tak. Wszystko w umiarze i bedzie dobrze. Nie wpadniesz w nalog a jedynie Ci to pomoze bo to ma pomagac ,ale jak bedziesz robil jak moi koledzy z klasy ze co lekcja wciagaja krechy na pol stolika to nie za dobrze,jeszcze mysla ,ze sa cool supa extra jol.

i jak ktos tam mowil ,ze sa tam rozne odmiany beznikotynowe itp. poczytaj wypróbuj i bedzie git.

pozdro

Gawita180700
07-11-09, 17:28
napewno zanieczyszcza ukłąd oddechowy i utrudnia oddychanie a przy treningu to bardzo ważne lepiej niećpać wiem bo sam bardzo wiele ćpałem niezasympatycznie z zawalonym nochalem na siłkę ganiać ale fajki gorsze wogle się neichce ćwiczyć wiec nieprubujcie plaić bo to diabelstwo niemoge isę pozbyć tego nałogu

KowalX
08-11-09, 01:20
tylko po co to komu :errf: