Zobacz pełną wersję : Potrzebna porada
Mam problem z regeneracją ,zmęczeniem nie wyspaniem. Trenuje 4 dni w tygodniu po weekendzie nie jestem nadal wypoczęty odczuwam zmęczenie na treningu przez to słabo mi idą serie itd. To napewno nie prze trenowanie. vitaminki zażywam regularnie niewiem w czym problem. Są jakieś specyfiki poprawiające regeneracje itd. ? Jestem zielony w tych sprawach dlatego pytam:neutral:
MolderDist
27-10-09, 00:02
Tak są.
Ale jak pewnie wszyscy napiszą nie chodzi tutaj tylko o regeneracje układu mięśniowego, ale PRZEDEWSZYSTKIM układu nerwowego!
Układ nerwowy regeneruje się oddzielnie i zazwyczaj dłużej niż mięśnie.
Poczekaj do jutra to skrobne coś więcej.
Ogólnie myślałem, żeby napisac jakiegoś arta o tym bo mało kto wie o regeneracji układu nerwowego, ale brakuje czasu. Kiedyś to zrobie :twisted:
fallenursus
27-10-09, 00:59
pyknij melatonin tak moze co drugi 3ci dzien i obadaj czy ci sienie polepszyla jakosc snu. tylko nie bierz tego codzinnie.
fallenursus
27-10-09, 02:28
co nie jest powiedziane,ze np. sie nie wysypiasz bo masz zla poduszke czy materac. tak sobie przypomnialem o:smile:
MolderDist
27-10-09, 19:54
Oprócz odpowiedniej regeneracji mięśniowej konieczna jest również regenracja układu nerwowego, który przez cały trening również nieustannie pracuje i gdy jest "osłabiony" dzieje się wiele niekorzystnych zjawisk.
Najpierw wypadałoby zrobić tydzień-dwa przerwy od wysiłku i dać się zregenerować całemu organizmowi.
Kolejna wazna sprawa to odpowiednia ilosć snu i jak najmniej stresu!!!
Jak można polepszy sen:
- stosując różne substancje/suplementy - np. hgh night z Activlaba, Stress control z olimpa, melatonina z np. lek-am bardzo tania, różne zioła typu szyszki chmielu, melisa itp.
- kolejna sprawa to poprawić/wzmocnić produkcje neuroprzekaźników. Przedewszystkim acetylocholiny, i tak do lepszej produkcji warto: brać alc (np. Cartine^3 z Activlaba, była z olimpa ale narazie nie produkują) do tego lecytyne (choline) z olimpa. Kolejne neuroprzekaźnik GABA: można wspomagać stosujac właśnie m.in. hgh night.
To tak raczej ogólnie bo strasznie to obszerny temat.
teraz na polepszenie snu odżywki na szybką pobudkę kolejne ,ludzie opanujcie się...
na ostatni posiłek mleko ,można dodać np łyżeczkę miodu naturalnego ...
MolderDist
27-10-09, 22:45
dubel...
MolderDist
27-10-09, 22:46
Co się opanować?
Jak jest przeciążony układ nerwowy to trzeba go zregenerować.
I nie zamierzam pić fruktozy, laktozy przed snem.
Pozatym jak ktoś myśli o całej suplementacji podczas dnia a zapomina o nocy, gdzie wtedy tak naprawde zachodzi cała regeneracja i ewentualny wzrost to jest ignorantem.
chyba nie wiesz co to ignorant...
jak nie masz zamiaru to nie pij ,ale nie pisz ,że jest to złe.Chociaż o odżywianiu to mogę rozmawiać godzinami
akurat laktoza i tryptofan z mleka działa bardzo dobrze na wypoczynek i głęboki sen ,szczególnie z dodatkiem miodu
masz chłopie 17 lat ,a niedługo całą aptekę ludziom przepiszesz,dlatego piszę o opanowaniu bez urazy oczywiście
fallenursus
28-10-09, 01:23
jak was czytam to odrazu siegam po popkorn bo to film czeski.:smile:
dobry malatonin nie jest zly:twisted: sa inne zeczy ale on za mlody i jemu nie potrzebne. melatonin moze spokojnie 2-3 razy na tydzien wziasc. i opcje z lozkiem i wygodniejsza poduszka przydalo by sie obadac rowniez
e tam idę ubijać ciasto ,nie chce mi się już gadać :twisted:
proszę nie odpisywać na moje posty,znikam :whistle:
MolderDist
28-10-09, 15:57
chyba nie wiesz co to ignorant...
jak nie masz zamiaru to nie pij ,ale nie pisz ,że jest to złe.Chociaż o odżywianiu to mogę rozmawiać godzinami
akurat laktoza i tryptofan z mleka działa bardzo dobrze na wypoczynek i głęboki sen ,szczególnie z dodatkiem miodu
masz chłopie 17 lat ,a niedługo całą aptekę ludziom przepiszesz,dlatego piszę o opanowaniu bez urazy oczywiście
Tak Ty wiesz wszystko bo ćwiczysz tyle co ja żyje, tylo efekty nie są imponujące i ważysz mniej odemnie. Oczywiście bez urazy jak to mawiasz.
Więc mi nie wyjeżdżaj z prywatą bo nic o mnie nie wiesz. Skoro sam nie stosowałeś nic w celu regenracji ukłądu nerwowego itp. to nie osądzaj innych. Sam stosowałem większość z podanych przezemnie rozwiązań jak i rozpowszechniam kwestie stosowane przez innych doświadczonych ludzi. Sprawa regeneracji szczególnie nocna jest sprawą podstawową i w tym kontekscie nadal uważam, ze jak ktoś tego nie dostrzega to jest ignorantem.
I również nie mam zamiaru z Tobą dalej dyskutować, gdyż moja pomoc jest skierowana do autora tematu. pozdro
Tak Ty wiesz wszystko bo ćwiczysz tyle co ja żyje, tylo efekty nie są imponujące i ważysz mniej odemnie. Oczywiście bez urazy jak to mawiasz.
Więc mi nie wyjeżdżaj z prywatą bo nic o mnie nie wiesz. Skoro sam nie stosowałeś nic w celu regenracji ukłądu nerwowego itp. to nie osądzaj innych. Sam stosowałem większość z podanych przezemnie rozwiązań jak i rozpowszechniam kwestie stosowane przez innych doświadczonych ludzi. Sprawa regeneracji szczególnie nocna jest sprawą podstawową i w tym kontekscie nadal uważam, ze jak ktoś tego nie dostrzega to jest ignorantem.
wiem wiem tylko ty znasz swoje autorytety.
tak tak ćwiczę dłużej niż ty żyjesz, tylko z kont wiesz jakie efekty hehe ,nie wiesz jaka jest moja masa i nie ona jest wyznacznikiem ,np frank zane...
zresztą nie ćwiczę kulturystyki,każdy to wie tutaj
również jestem doświadczony wybacz ,ale przez tyle lat samo się dzieje.Ignorantem hehe musisz to odwołać ,bo czy ja napisałem gdzieś ,że regeneracja jest nie ważna kolego ty po prostu ludziom przepisujesz całą aptekę ,można regenerować się na wiele sposobów,wiem jak jest z układem nerwowym to on ,a nie mięśnie jest głównym winowajcą wycieńczenia organizmu,o fizjologi to z chęcią porozmawiam.Usłyszałeś kilka haseł i co chcesz to brnij w fizjologię i układ nerwowy ,nie ma sprawy,czekam.I nie pimpuj ciągle produktów ,które sprzedajesz w każdym poście ,bo są dużo lepsze to raz ,a dwa wiele jest zbędnych.Nie zachowuj się jak człowiek na prochach taki świetny jesteś ,że bez nich nie wiesz jak się regenerować clap
MolderDist
28-10-09, 21:49
Ostatnia odpowiedź i nie zamierzam odpowiadać bo każda dyskusja z Tobą schodzi na to, ze piszesz coś na moją osobe, chociaż za przeproszeniem gówno o mnie wiesz, więc jak ja wszedłem na Twoją osobe widze też Cie to poruszyło, więc zastanów się. Skad wiem: ważysz około 80 kg z wzrostem 180 cm, jak na kilkanaście lat stażu nie wygląda imponująco, jednak to była moja podpucha pod Ciebie żebyś zrozumiał jak to jest jak się wchodzi na czyjś temat, nie mam prawa Cie oceniać wiec soory za to.
Naprawde nie zamierzam brnąć dalej w tą dyskusje bo to co piszesz o prochach jest poprostu śmieszne, mam diete podpiętą na ostatni guzik, i do tego stosuje różne sprawdzone suplementy które mają potęgować efekty. Tym, ze robie wszystko jak najlepiej moge potem obiektywnie ocenić bo wiem co działa a co jest tylko placebo/reklama.
Prosze, czytaj ze zrozumieniem - nigdzie nie nazwałem Cie ignorantem a mówiłem ogólnikowo o wszystkich osobach.
Moge Ci jedynie przyżeć, że żadnych produktów nie sprzedaje, chyba, że myślisz, że w szkole obok sklepiku z jedzeniem wystawiam swój z suplami clap
A polecać będe ciągle te produkty co brałem i uważam za dobre. Od tego jest ten dział.
Była to moja ostatnia wypowiedź na ten temat, czekam na ewentualne pytania autora bo to jego temat.