Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Otyłość - choroba XXI w.

Gangsta Latino
17-10-09, 12:36
Artykuł ten zamieściłem, gdyż jest to choroba groźniejsza od AIDS. Liczba ludzi otyłych przekroczyła 300 MILIONÓW!!!!
Mam nadzieję, że goście forum, mając taki problem, zastanowią się i zaczną coś z tym robić. Wiem, że objadanie się to nałóg taki jak narkotyki, ale z każdego dołka da się wyjść! TYLKO TRZEBA CHCIEĆ!!!

Otyłość – patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się (med. stwierdza) jeżeli tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn i 25% u kobiet.

Choroby i objawy związane z otyłością:

* cukrzyca typu 2
* choroby układu ruchu
* nadciśnienie tętnicze
* zawał serca i mózgu
* wylew
* zatorowość
* zwyrodnienia kręgosłupa
* choroby nerek
* kamica żółciowa
* większe tendencje do nowotworów
* rozstępy

Czy naprawdę tego chcecie??!!

Najczęstszą przyczyną powstawania otyłości jest przekarmianie (zbyt duża wartość energetyczna pożywienia w stosunku do zapotrzebowania organizmu).

Inne czynniki to:

1. Czynniki genetyczne – mogą odgrywać rolę w powstaniu otyłości lub zwiększać podatność na jej rozwój. Istnieją genetycznie uwarunkowane zespoły chorobowe, w których dochodzi do nadmiernego gromadzenia się tkanki tłuszczowej w organizmie.

Czynniki biologiczne – również odgrywają rolę w powstaniu otyłości. Uszkodzenie podwzgórza (proces zapalny lub nowotworowy) i jąder brzuszno-przyśrodkowych podwzgórza mogą powodować rozwój otyłości. Dochodzi wtedy do nadmiernego przyjmowania pokarmów oraz zaburzeń układu autonomicznego.

Czynniki farmakologiczne – do leków, których przyjmowanie może prowadzić do zwiększenia masy ciała należą leki przeciwdepresyjne (amitryptylina, doksepin), leki przeciwlękowe, leki psychotropowe (pochodne fenotiazyny), przeciwpadaczkowe (kwas walproinowy, karbamazepina), kortykosteroidy, niektóre beta-adrenolityki i insulina.

Czynniki środowiskowe – wśród których największe znaczenie ma aktywność fizyczna jako forma wydatkowania dostarczonych zasobów energetycznych. Na skutek postępu technologicznego możliwe stało się znaczące zmniejszenie wydatku energetycznego związanego z codzienną aktywnością. Równocześnie zwiększył się dostęp do żywności i jej konsumpcja.

Czynniki psychologiczne – takie jak zaburzenia nastroju mogą być przyczyną powstawania nadwagi. Osoby, u których występuje tendencja do przyrostu masy ciała, podczas każdego kolejnego nawrotu depresji zwiększają swoją masę ciała. Osoby chore uczą się, że jedząc mogą częściowo zmniejszać objawy depresji, poprzez dostarczenie krótkotrwałej przyjemności.

Czy wiesz ile kosztuje kraj leczenie otyłość? I to wszystko z naszych podatków!

Otyłość i choroby z niej wynikające są ogromnym obciążeniem dla budżetu państwa i dla społeczeństwa. Nadwaga stałe się nie tylko problemem medycznym ale także ekonomicznym. Kosztuje około 25 mld złotych rocznie. Co składa się na taką kwotę?

2,8 mld zł - cukrzyca, na która osoby otyłe zapadają trzy razy częściej niż osoby szczupłe.
7,2 mld zł – choroby układu kostnego, otyłość prowadzi do zwyrodnienia stawów biodrowych i kolanowych a także do uszkodzeń kręgosłupa.
2,6 mld zł – nowotwory
3,3mld zł – choroby związane z przemiana materii czyli miażdżyca, zapalenie pęcherzyka żółciowego, trzustki
5,3 mld zł – choroby związane z krążeniem, nadciśnienie i udar mózgu
1,7 mld zł – otyli ludzie są mniej wydajni, mają niską sprawność fizyczną oraz niską samoocenę przez co sami sabotują swoje działania, więc są mniej skuteczni.

Na tej chorobie cierpi cały świat. A ile ludzi głoduje.....

Gangsta Latino
17-10-09, 12:44
Kurde nie zapisało się;/

Źródło: wikipedia.pl
Książka " Otyłość Zespół Metaboliczny" - Anna Czech, Jan Tatoń, Małgorzata Bernas

slim shady
17-10-09, 13:16
niestety, a Fast Foody mają się dobrze i otwierają kolejne filie, był taki program gdzie gość przez miesiąc jadł tylko fast foody efekty porażające,

schudnąć nie jest trudno, trudniej jest to utrzymać,

Gangsta Latino
17-10-09, 13:24
Najgroźniejsza cechą otyłości jest to, że jedzenie jest ogólnodostępne... narkotyki już nie tak łatwo zdobyć... niestety papierosy i alkohol też banalnie zdobyć;/

Sosna91
17-10-09, 13:54
bo ludzie kochają mase ;]

slim shady
17-10-09, 14:31
http://demotywatory.pl/199063/Nie-tylko-biciem-

Gangsta Latino
18-10-09, 12:12
Szukałem na youtube, ale nie znalazłem:

http://www.maxior.pl/film/62357/Najgrubsze_dziecko_na_swiecie

Naprawdę, to już jest niesmaczne:( Żal mi tego dziecka;/

http://www.youtube.com/watch?v=HRJnVmn-nMg

A tu przykro mi to mówić, ale prawie zwymiotowałem:(:silenced::silenced:

Dominick
18-10-09, 13:04
slim widzialem to przytyl 17 kg niestety to byl sam tluszcz.. bez sensu
ciezko utrzymac miecho... ciezko zgubic tluszcz :/

Gangsta Latino
22-10-09, 20:14
http://www.papilot.pl/article/5504/Najgrubsze-dziecko-swiata-.html

O ja.....

Rozwaliło mnie zdanie jego "troskliwej" mamy:
" Staram się karmić go zdrowo. Nie ograniczam mu jednak słodyczy. Może jeść lody, kiedy tylko ma na nie ochotę”- wyznaje pani Neila.

Beggi
22-10-09, 20:34
Gdyby to były chiny to byłby najbardziej seksowniejszym dzieckiem(Sumo).
Nie wiem czemu mama karmiąc go zdrowo sama wygląda tak jak wygląda Ona robi to specjalnie!

Gangsta Latino
22-10-09, 20:42
Chęć sławy robi z mózgu papkę