Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ząb usemka

RockyBalboa
16-10-09, 18:08
otoz zaczyna mi sie wyrzynac taki dodatkowy zab na dzionsle zwany ósemka
komu tez wyrastal to wie jaki to ból, dentysta mowi ze mam tak rozwiniety dobrze uklad kostny ze ten zab juz sie pokazuje a powinien pokazywac sie okolo 20 roku zycia, tak boli ze niechce mi sie jesc i odechciewa sie treningu
biore antybiotyk i ibuprom max
teraz pytanie mam go usunanc czy zostawic?

jaca666
16-10-09, 18:24
Ja mam z lewej strony na dole.Na niego chyba esie mówi ząb mądrości jak dobrze kojarzę...Nawet nie pamiętam kiedy mi wyrósł?Ale chyba nie bolało...

Dominick
16-10-09, 18:33
uwazaj zeby turbodymomen cie nie zawstydzil bo jemu wyrosnie 9tka... (dzisiaj slyszalem taka reklame w radio w pracy :))

Gangsta Latino
16-10-09, 18:43
Jak się wyrzyna dodatkowo w tak młodym wieku to możliwe, że boli!
Jednak jeśli ból po pewnym czasie by nie malał, albo zauważył byś jakieś nie po kojące oznaki ( np. ropa) to lepiej wyrwać bo to znaczy, że coś nie halo:P

RockyBalboa
16-10-09, 19:59
stan zapalny jest ale podobno tak ma byc jeszcze pare dni
sproboje wytrzymac bo jeszcze ta 8 kiedys w zyciu sie przyda :)

KwasiK
16-10-09, 21:33
Mam tyle samo lat i też mi ''wychodził'' ten ząb z tyłu na dole po lewej stronie. Trochę bolało bo tam z tyłu lekko napuchnie i ciężko się je albo coś ale mi trzymało góra 2dni.

1Matt
16-10-09, 21:44
normalne, że boli. Ja miałem gorszy problem bo mi się wrzynał w polika... z drugiej strony normalnie rósł.
potem się jakoś wyprostował i jest good:) a bóle nieziemskie, jeść się nie dało.
ja chemii nie wżerałem, tym bardziej antybiotyków, jakoś przebolałem:P

ciaastek91
16-10-09, 22:18
ja pierdole jak mozna napisac usemka przez u?!

mam wszystkie 4 ósemki, jak rosly to kurwesko bolalo, ale nic nie bralem i u dentysty z tym nie bylem.
nie przeszkadzaja mi one w niczym

Sosna91
16-10-09, 23:04
ja mam 2 ósemki i jestem fajny ;] a nie bolało jak rosły. zamiast do dentysty idz do ortodonty i niech sprawdzi czy po za bólem nie poprzestawia Ci innych ząboli jesli nie to zostawiasz, a jestli tak to przywiązuj linką go i do klamki and czekaj aż ktoś otworzy drzwi.

1Matt
16-10-09, 23:14
Sosna teraz robi się inaczej, nie wiesz?
przywiązujesz do sztangi z kilogramami i spuszczasz na dół, pewniejszy sposób:P

Mateusz89
16-10-09, 23:14
mi właśnie zaczeła rosnąć ósemka u góry po prawej, jak narazie nic nie boli, mam nadzieje że to sie nie zmieni

D3
17-10-09, 08:30
otoz zaczyna mi sie wyrzynac taki dodatkowy zab na dzionsle zwany ósemka
komu tez wyrastal to wie jaki to ból, dentysta mowi ze mam tak rozwiniety dobrze uklad kostny ze ten zab juz sie pokazuje a powinien pokazywac sie okolo 20 roku zycia, tak boli ze niechce mi sie jesc i odechciewa sie treningu
biore antybiotyk i ibuprom max
teraz pytanie mam go usunanc czy zostawic?

Ja walę, Usemka, dzIONslo. Gdzie tutaj niektórych uczyli języka polskiego? W jaskiniach?

Ninja165
17-10-09, 08:57
Tez mam 4 ósemki z kazdej strony :D
Mnie naszczescie tylko troche bolało wiec niemialem z tym zadnego problemu.

Rokr91
17-10-09, 09:46
Ja mam dwie ósemki - dolne. Od jakiegoś roku już mi się wyżynają. Ból dosyć spory, bo mam mały rozstaw szczęki i kaleczą całe dziąsło.

Marurka
17-10-09, 20:44
Na Twoim miejscu bym usunęła. Te zęby szybko się psują i są dużo słabsze. Poza tym często nie mają miejsca i się "rozpychają" wykrzywiając przy tym resztę uzębienia. Poza tym one czasami wyrastają bardzo długo. Jest okres, że się wyrzynają później się zatrzymują a potem znowu to samo. Często trzeba usuwać je chirurgicznie. Ja tam swoje usunęłam został mi jeden ale i tego z czasem szybko się pozbędę. Zresztą każdy kumaty dentysta powie Ci, że one szybko się psują.Często się pojawia stan zapalny i puchną dziąsła i policzek. Co do bólu to wiem, że boli ale trzeba być twardym nie miENtkim :P Pozdrawiam :)