Zobacz pełną wersję : Woda bardzo ważne pytanie
Witam ja to jest z woda ?jak wiadomo w diecie na masę jemy 6posiłków co 3godziny a wodę kiedy pijemy ? Przykładowo pije 3litry wody dziennie to mam ja pić po posiłkach przed posiłkami czy w przerwie między posiłkami czy wogole niema znaczenia kiedy ja pije ważne żeby pić?
pijesz wtedy kiedy uważasz i kiedy Ci się chce. ale nie powinno sie w trakcie posiłku pić wody, szczególnie dużych ilości, przed i po jest okej, pomiędzy też ;]
czemu w trakcie posilku nie powinno sie pic ??
ponieważ woda,dostajac się do żołądka rozpuszcza soki zołądkowe i powoduje zaburzenie procesów trawiennych.Ciągły nawyk popijania podczas jedzenia prowadzi do powstawania gazów , wzdęć i zaparć.Wszelkie płyny najlepiej jest przyjmować na 15-20 minut przez jedzeniem i 1 godzinę po jedzeniu.
understand? ;>
Witam ja to jest z woda ?jak wiadomo w diecie na masę jemy 6posiłków co 3godziny a wodę kiedy pijemy ? Przykładowo pije 3litry wody dziennie to mam ja pić po posiłkach przed posiłkami czy w przerwie między posiłkami czy wogole niema znaczenia kiedy ja pije ważne żeby pić?
pijemy na około 15min przed - szczególnie dobre na redukcji kiedy chcemy mniej zjeść
w trakcie treningu małe łyki ,po treningu większą ilość
przed snem szklanka
po posiłku po około 15min
reszta w trakcie dnia
Bierzcie pod uwagę pory roku i temperaturę , gościu wazący 100kg umięśniony lub zatłuszczony lub koleś o wadze 60kg ma inne zapotrzebowanie na płyny .Tryb pracy ,etc . Ktoś powie mi żebym pił 6 litrów wody dziennie a ja będę harował cały dzień w upale to te 6 l może starczyć na kilka godzin ;)
Bierzcie pod uwagę pory roku i temperaturę , gościu wazący 100kg umięśniony lub zatłuszczony lub koleś o wadze 60kg ma inne zapotrzebowanie na płyny .Tryb pracy ,etc . Ktoś powie mi żebym pił 6 litrów wody dziennie a ja będę harował cały dzień w upale to te 6 l może starczyć na kilka godzin ;)
dokładnie na Antarktydzie wypijesz mniej niż na pustyni;p
gościu wazący 100kg umięśniony lub zatłuszczony lub koleś o wadze 60kg
oczywiście masz rację
jeśli zapotrzebowanie danej osoby wynosi np 3000kcal powinien minimalnie dostarczać 3litry płynów
na litr potu przypada 600kilokalori energii cieplnej
spożycie zależne jest również od rodzaju wysiłku,wieku (osoby młode szybciej się odwadniają)i innych czynników
Pij wtedy kiedy uważasz. 6litrów to jest lekka przesada, nerki będziesz miał fest przeciążone. Wodę również masz w pokarmie.
Ja tam piję kiedy mam na to ochotę i pragnienie:P
Tylko staram się nie pić podczas posiłków!