Zobacz pełną wersję : jakie Wit. Polecacie?
Witam chce kupić witaminy zastanawiam sie jakie :
Witaminy/Minerały/Pro zdrowotne
Olimp - Chela-Cynk
Olimp - Chela-Mag B6
Olimp - Omega3 Gold
Olimp - Pro Bio Stick
Olimp - Vita-min multiple sport
Olimp - Vitamin plus
NOW - Adam
NOW - Eva
NOW - Special Two
Universal - Daily Formula
Universal - Animal Pak
Poleć coś ktoś , jeśli łaska...
slim shady
09-10-09, 18:33
Adam są kozackie ale drogie, zwykły Olimp jest ok
najlepsze witaminy to warzywa i owoce
Jak masz kase to Animala :D
z tych co podałeś to:
Olimp - Vitamin plus
Omega3
nie znam sie na skladach itp, ale kupilem sobie animala- bo najlepszy czyt, najdrozszy
polykalem to przez 15 minut- tablety wiekie jak palec i mialem z tym problemy do tego sie odbijalo jak jasna cholera. Animal to zestaw witamin w saszetkach- kazda saszetka to chyba 11 tabletek i to trzeba co dziennie atakowac.
zakupilem sobie OLIMPa tego za 30zł (czerwono niebieskie 60 tabletek) i jest fajny
polecam bo latwiej mi sie to polyka bo sa tylko 2 tabsy do lykniecia.
innych nie jadlem
Witam chce kupić witaminy zastanawiam sie jakie :
NOW - Special Two
Poleć coś ktoś , jeśli łaska...
nie zauważyłem ,te polecam:
http://www.e-vita.istore.pl/sklep,1841,,,03,nokaut,pl-pln,221802,0.html
:smile:
Animal pak , wszystko :]. nie ma lepszych witamin do tego maszOptymizatory osiągów. Zobacz na sklad i porownaj z tymi co napisales i to na tyle , jak stawy cie bola to dajesz jeszcze animal flex i jest zajebiscie :].
MolderDist
09-10-09, 23:23
Kowalx - Special Two wygląda ciekawie - jednak ani magnez, ani wapń nie jest w postaci chelatu - niestety.
Jesżeli trenujesz uczciwie to wystarczą wita-min z olimpa - świetny, przemyślany preparat
jeżeli jesteś na jakimś cyklu, wyjatkowo intensywnie itp. to warto brać vita-min multiple sport
chela-mag oprócz tego obowiązkowo, gdyż mięśnie i cały organizm posiada ogromne ilości magnezu, który pełni mnóstwo funkcji i jest potrzebny w stałych dwkach w ciągu dnia
do tego omega-3 ale to nie witaminy tylko NIEZBĘDNE kwasy tłuszczowe.
Kowalx - Special Two wygląda ciekawie - jednak ani magnez, ani wapń nie jest w postaci chelatu - niestety.
jest naturalny więc przyswajalność nie podlega dyskusji :)
swoją droga gdy szukasz minerałów zamiast chelatu wybieraj koloid - naturalne ;)
witamin jeśli nie potrafi się dostarczyć należy wypierać suple na bazie naturalnych ,albo naturalne
jeśli chodzi o antyutleniacze zdecydowanie króluje pożywienie nad suplementami z tego względu ,że w produktach roślinnych znajdziemy substancję fitochemiczne w ogromnej liczbie produktów żywnościowych o właściwościach antyoksydacyjnych ,których na próżno szukać w suplementach,a każde mają inne właściwości ,które zapobiegają innym typom schorzeń i zwyrodnień
Jeżeli trenujesz uczciwie to wystarczą wita-min z olimpa - świetny, przemyślany preparat
bardzo dobry supel
jeżeli jesteś na jakimś cyklu, wyjatkowo intensywnie itp. to warto brać vita-min multiple sport
nie polecam zbyt wysokie dawki niektórych witamin
w tego typu preparatach minerały nie mogą przekraczać 100% dziennego zapotrzebowania
oraz witaminy muszą być zawsze w mniejszej ilości niż 1000 RNI w przypadku sportowców wyczynowych również
olimp witamin plus wypada lepiej
MolderDist
10-10-09, 13:30
jest naturalny więc przyswajalność nie podlega dyskusji :)
Tego musze przyznać nie zrozumiałem.
swoją droga gdy szukasz minerałów zamiast chelatu wybieraj koloid - naturalne ;)
Według najnowszej, aktualnej wiedzy najlepiej przyswajalne i najbezpieczniejsze są chelaty - tutaj nie ma ryzyka o przedawkowanie w żaden sposób - to równiez moja odp. do ostatniego cytatu.
witamin jeśli nie potrafi się dostarczyć należy wypierać suple na bazie naturalnych ,albo naturalne
jeśli chodzi o antyutleniacze zdecydowanie króluje pożywienie nad suplementami z tego względu ,że w produktach roślinnych znajdziemy substancję fitochemiczne w ogromnej liczbie produktów żywnościowych o właściwościach antyoksydacyjnych ,których na próżno szukać w suplementach,a każde mają inne właściwości ,które zapobiegają innym typom schorzeń i zwyrodnień
Oczywiście, witaminy są dosyć skomplikowane i nie ma własnie tak łatwego wyboru jak z minerałami, gdzie wiemy, że w tej chwili najlepsze są chelaty. Witaminy naturalne są najwartościowsze i nie ma co tutaj dyskusji ;-) tutaj moge podac przyklad jak kto to czyta - w suplementach mamy np. jeden tylko tokeferol (witamina E), natomiast w pożywieniu występuje ich aż 7.
Według najnowszej, aktualnej wiedzy najlepiej przyswajalne i najbezpieczniejsze są chelaty - tutaj nie ma ryzyka o przedawkowanie w żaden sposób - to równiez moja odp. do ostatniego cytatu.
Za dużo czytasz ulotek supli (żart) :)na pewno nie najnowszej ,najlepsze są minerały koloidalne przyswajalność do 98% , chelaty do max 60%
Oczywiście, witaminy są dosyć skomplikowane i nie ma własnie tak łatwego wyboru jak z minerałami, gdzie wiemy, że w tej chwili najlepsze są chelaty. Witaminy naturalne są najwartościowsze i nie ma co tutaj dyskusji ;-) tutaj moge podac przyklad jak kto to czyta - w suplementach mamy np. jeden tylko tokeferol (witamina E), natomiast w pożywieniu występuje ich aż 7.
mylisz jednak zbyt duże podawanie jakiegoś pierwiastka może wpłynąć na przyswajalność drugiego ,możliwość przedawkowania nie ma tu znaczenia,nie o tym mowa.Jak już występuje tu konkurencyjność np cynk,żelazo,wapń są transportowane w ten sam sposób co prowadzi np przy przyjmowani dużych dawek żelaza do możliwości zmniejszenia absorpcji cynku,wapnia.Wśród minerałów najważniejsza jest równowaga.Spójrz na opakowanie jakiegokolwiek suplementu z mineralnego,praktycznie nigdzie nie znajdziesz 100% pokrycia minerałów bez względu czy to chelat czy nie.Co do przedawkowania teoria teoria ,ale co powiesz na sytuację gdzie np przyjmujemy suplement o 16h uzupełniając wszystkie niedobory ,a do snu zostaną nam jeszcze 2-3 posiłki nie pozbawione minerałów i co wtedy gdy mamy już komplet ,nie dojdzie do zbyt wysokich dawek ;).Chelatyzacja/chelatacja znana jest od przeszło 100lat
Zresztą zbyt duże dawki i zbyt małe chelatu mają też pewien wpływ na przyswajalność ,poczytaj.
pozdrawiam
MolderDist
10-10-09, 17:43
Za dużo czytasz ulotek supli (żart) :)na pewno nie najnowszej ,najlepsze są minerały koloidalne przyswajalność do 98% , chelaty do max 60%
Ok zapytam o minerały koloidalne odpowiednie o to osoby, które się głeboko tym intereują, nie ma problemu.
mylisz jednak zbyt duże podawanie jakiegoś pierwiastka może wpłynąć na przyswajalność drugiego ,możliwość przedawkowania nie ma tu znaczenia,nie o tym mowa.Jak już występuje tu konkurencyjność np cynk,żelazo,wapń są transportowane w ten sam sposób co prowadzi np przy przyjmowani dużych dawek żelaza do możliwości zmniejszenia absorpcji cynku,wapnia.
Nie myle się, gdyż ten temat szeroko omawiałem na *** z panem Ambroziakiem. Chcesz z nim porozmawiać - dam mu znać, wtedy on napewno dogłębnie będzie mógł Ci to wyjaśnić bo ja wiem tylko tyle co z ulotki... Nie ma żadnych negatywnych korelacji miedzy minerałami chelatowanymi! Cynk mógł powodować np. niedobory miedzy tylko dlatego, że właśnie do utworzenia kompleksu chelatowego niszczył wiżania miedzi <lub cos w tym stylu>
fallenursus
10-10-09, 17:47
Kup Now Foods -Adam, styka na dwa miechy.
godne polecenia jest rowneiz to
http://allegro.pl/item758692890_controlled_labs_orange_triad_270tab_ witaminy_max.html
MolderDist
10-10-09, 17:51
Skład napewno ciekawy, wzbogacony o dodatkowe przydatne substancje.
Ale nigdzie nie widze jakie formy minerałów umieścili? Specjlanie nie podają czy może jednak ktoś wie?
Nie myle się, gdyż ten temat szeroko omawiałem na *** z panem Ambroziakiem. Chcesz z nim porozmawiać - dam mu znać, wtedy on napewno dogłębnie będzie mógł Ci to wyjaśnić bo ja wiem tylko tyle co z ulotki... Nie ma żadnych negatywnych korelacji miedzy minerałami chelatowanymi! Cynk mógł powodować np. niedobory miedzy tylko dlatego, że właśnie do utworzenia kompleksu chelatowego niszczył wiżania miedzi <lub cos w tym stylu>
mam odpowiednie osoby do wymiany informacji ,wiec nie trzeba.Przeczytaj jeszcze raz co napisałem o uzupełnieniu pierwiastków chelatu np do 16h itd...
przeczytaj również o równowadze biopierwiatków i upieram się ,że najważniejsze jest zachowanie właściwych
relacji pomiędzy poszczególnymi pierwiastkami niż ich prawidłowe stężenie.
Co do korelacji zgadzam się z tobą
MolderDist
10-10-09, 18:19
Dowiem się szczegółowo jeszcze o tym co piszesz. Moge jedynie mówić z tego co do tej pory wiem i z własnego doświadczenie (musze tylko nadmienić, że mam akurat harcorowy okres, strasznie intensywny, mało odpoczunku itp.)
- stosuje vita-min multiple sport (duże dawki minerałów i witamin)
- dodatkowo chela-mag, chela-cynk i chela-calcium
- diete mam idealnie dopracowaną - do każdego posiłku warzywa i owoce
i nie mam żadnych problemów z nadmiarem. Wystarczy, że zaburze w pewien sposób utrzymywanie tak wysokiego spożycia minerałów i raczej mam efekty niedoborów - szczególnie skurcze.
Narazie już napisałem do Pana Sławka o minerałach koloidalnych, czekam na dogłebne wyjaśnienie.
Dowiem się szczegółowo jeszcze o tym co piszesz. Moge jedynie mówić z tego co do tej pory wiem i z własnego doświadczenie (musze tylko nadmienić, że mam akurat harcorowy okres, strasznie intensywny, mało odpoczunku itp.)
- stosuje vita-min multiple sport (duże dawki minerałów i witamin)
- dodatkowo chela-mag, chela-cynk i chela-calcium
- diete mam idealnie dopracowaną - do każdego posiłku warzywa i owoce
i nie mam żadnych problemów z nadmiarem. Wystarczy, że zaburze w pewien sposób utrzymywanie tak wysokiego spożycia minerałów i raczej mam efekty niedoborów - szczególnie skurcze.
Narazie już napisałem do Pana Sławka o minerałach koloidalnych, czekam na dogłebne wyjaśnienie.
myślę ,że lepszy jest olimp witamin-plus (podawanie witamin w mniejszych dawkach ,a częściej jest korzystniejsze) skoro bez supli łapią ciebie tak szybko skurcze to może pomyśl o zmianie diety,nie wiem.
co do koloidów sam posłucham ,bo interesuje się tym tematem i z chęcią poszerzę wiedzę.
pozdrawiam :)