Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pływanie / ranny trening

zezol
07-10-09, 16:13
witam

mam 18 lat, 182 cm wzrostu, 61 kg wagi, ektomorfik

jestem obecnie w klasie maturalnej, czas na treningi będę miał raczej tylko rano, przed szkoła (niemal każdy dzień tak zawalony że szok). Dlatego chciałbym wiedziec czy dobrym pomysłem jest chodzenie na siłownię rano, w godzinach 6.00-7.00, czy robi to jakakolwiek różnicę w stosunku do treningów o normalnych porach itp.

mam jeszcze pytanie odnośnie pływania - czy może ono w jakikolwiek sposób zastąpic siłownię? tak się akurat składa że nie wiem co może byc dla mnie korzystniejsze. Słyszałem że dzięki pływaniu także można rozbudowac mięśnie, że dzięki niemu trenuje się każdą partie ciała. Prawda to? niby właśnie pływanie wyszłoby mi taniej, no ale zielony jestem w tych kwestiach więc proszę o porady co będzie lepsze dla mnie i czy ewentualny trening rano byłby dobrym rozwiązaniem.

z góry dzięki

bulitto
07-10-09, 16:31
pływanie nie zastąpi Ci siłowni, a ta godzina na trening jest słaba no ale lepiej tak niż wcale

fvs
07-10-09, 17:33
Pomysł moim zdaniem marny i nie dasz rady tak ćwiczyć. Sam jestem w klasie maturalnej i nie wyobrażam sobie takiego treningu o 6 rano, zmeczony poprzednim dniem i lekcjami w domu nie wiem czy dasz rade wstac o 5 i potem jeszcze ćwiczyć przed szkołą.

JA obecnie przerwałem cykle i pojadę z nowymi po maturze. Ale sam wybrać co jest dla Ciebie ważniejsze...

KowalX
07-10-09, 19:07
witam

jestem obecnie w klasie maturalnej, czas na treningi będę miał raczej tylko rano, przed szkoła (niemal każdy dzień tak zawalony że szok). Dlatego chciałbym wiedziec czy dobrym pomysłem jest chodzenie na siłownię rano, w godzinach 6.00-7.00, czy robi to jakakolwiek różnicę w stosunku do treningów o normalnych porach itp.

ważne by nie ćwiczyć na pusty żołądek,
ćwiczenie w późniejszych godzinach ma ten plus ,że jesteśmy po 2-3posiłkach co dobrze zabezpiecza przed katabolizmem i mamy dużo energii

mam jeszcze pytanie odnośnie pływania - czy może ono w jakikolwiek sposób zastąpic siłownię? tak się akurat składa że nie wiem co może byc dla mnie korzystniejsze. Słyszałem że dzięki pływaniu także można rozbudowac mięśnie, że dzięki niemu trenuje się każdą partie ciała. Prawda to? niby właśnie pływanie wyszłoby mi taniej, no ale zielony jestem w tych kwestiach więc proszę o porady co będzie lepsze dla mnie i czy ewentualny trening rano byłby dobrym rozwiązaniem.

jasne pływanie również świetnie modeluje sylwetkę,choć oczywiście nie spodziewaj się gór,a raczej wysportowanej sylwetki ,plusem jest ,że nie obciążamy stawów.

zezol
28-10-09, 20:41
witam ponownie i odświeżam trochę ten temat

od listopada siłownia, z pływania trzeba na razie zrezygnowac. Nic w masie wzroście etc oczywiście nie zmieniło się

Chciałbym zacząc od jakiejś ogolnorozwojówki, ale nie znam się na nich więc proszę o poradę która byłaby dla mnie najlepsza. Z góry zaznaczam że trening typu ACT raczej odpada gdyż będę trenował w ''godzinach szczytu'' i przygotowanie sobie urządzeń do sprawnego obwodu będzie mocno utrudnione przez dużą ilośc osób na siłowni..

dzięki z góry

zezol
31-10-09, 18:50
hmmm co sądzicie o poniższej ogólnorozwojówce:

Trening ogólnorozwojowy

Zestaw ćwiczeń dla początkujących składa się z podstawowych ruchów pozwalających na pobudzenie wszystkich grup mięśniowych, wszystkich tego samego dnia. Taki rozkład powinien trwać około 3 miesięcy (choć to jest kwestia indywidualna). Ćwiczyć należy 3 razy w tygodniu z jednodniowym odpoczynkiem po każdym treningu. Zanim zaczniesz zwiększać obciążenie najpierw opanuj technikę wykonywania ćwiczeń. Zanim zaczniesz właściwy trening poświęć pierwsze 10 minut na rozgrzewkę.

Przykładowy trening dla początkującego (lub rozpoczynającego treningi po przerwie).

Mięśnie nóg
- wyciskanie nogami (2 serie po 12 powtórzeń, 2 serie po 8-12 powtórzeń)
- wyprosty nóg (3 serie po 8-12 powtórzeń)
- uginanie nóg w leżeniu na brzuchu (1 seria 15 powtórzeń, 2 serie po 8-12 powtórzeń)

Klatka piersiowa
- wyciskanie sztangi na ławeczce płaskiej (1 seria 15 powtórzeń, 3 serie po 8-12 powtórzeń)
- butterflay (2 serie po 8-12 powtórzeń).

Barki
- wyciskanie sztangi zza głowy (1 seria 15 powtórzeń, 2 serie po 8-12 powtórzeń)
- podciąganie sztangi stojąc (1 seria 15 powtórzeń, 2 serie po 8-12 powtórzeń)

Plecy
- ściąganie drążka na wyciągu pionowym (1 seria 15 powtórzeń, 2 serie 8-12 powtórzeń)
- przyciąganie drążka na wyciągu poziomym (1 seria 15 powtórzeń, 2 serie 8-12 powtórzeń)

Bicepsy
- uginania ramion ze sztangą łamaną stojąc (1 seria 15 powtórzeń, 2 serie 8-12 powtórzeń)

Tricepsy
- ściąganie linek wyciągu górnego (1 seria 15 powtórzeń, 2 serie 8-12 powtórzeń)

Łydki
- wspięcia na palcach stóp na maszynie (1 seria 15 powtórzeń, 2 serie 8-12 powtórzeń)

Brzuch
- spinanie brzucha leżąc (3 serie po 15 powtórzeń)

Odpoczynek pomiędzy seriami

Odpoczywaj tak długo, dopóki nie poczujesz, że odzyskałeś siły po poprzedniej serii. Trwa to zazwyczaj od 45 do 90 sekund. Duże grupy mięśniowe wymagają trochę dłuższego czasu. Mniejsze grupy mięśniowe łatwiej dochodzą do siebie. Nie popełniaj powszechnego błędu, polegającego na pogaduszkach z kolegami, które niepotrzebnie wydłużają czas pomiędzy seriami. Takie postępowanie daje efekt przeciwny do założonego i niepotrzebnie wydłuża czas Twojego pobytu na siłowni. Jeżeli będziesz się stosował wskazówek dotyczących ćwiczeń, serii, powtórzeń, przerw na odpoczynek, powinieneś zakończyć trening w około godzinę. Nie zwracaj uwagi na te ponad dwugodzinne sesje treningowe. To, co jest ważne, to jakość Twojego treningu, mierzona intensywnością, a nie długością czasu, jaki spędzisz w siłowni. Po trzech miesiącach treningu ogólnorozwojowego (można wcześniej - sprawa indywidualna) możesz wykonywać trening dzielony.

jakie powinno byc obciążenie w takim treningu? I co do samego treningu:
1. Jeżeli pisze np.
wyciskanie nogami (2 serie po 12 powtórzeń, 2 serie po 8-12 powtórzeń)
to znaczy że łącznie trzeba wykonac 4 serie, najpierw po 12 powtórzeń a potem po 8-12 tak ?
2. co to jest ten butterfly?

dzięki z góry

futrix
02-11-09, 18:38
narazie daj sobie spokój ze szkoła

mature sobie zrobisz później :twisted:

teraz wal na siłke :)

D3
02-11-09, 20:22
2. co to jest ten butterfly?

To jest motylek. Masz złapać motylka na łące i wziąć ze sobą na siłkę, inaczej trening nie zakończy się pomyślnie (taki kulturystyczny przesąd).

GhosT
02-11-09, 20:55
Odważny plan.

Jakoś nie wyobrażam sobie treningu będąc zaspanym, ale nawet jeśli zrobisz go porządnie, to odbije się to na twojej nauce, chyba że naprawdę twój organizm posiada ogromne pokłady energii.

Co do basenu, to owszem, coś niecoś rozbudujesz, ale nie ma co liczyć na ogromne postępy. Poprawisz na pewno kondycje fizyczną, koordynację ruchową oraz nieznacznie mięśnie. Pamiętaj, że basen to raczej forma treningu wytrzymałościowego, bądź w przypadku kulturystyki rzeźbiarski niż "mięśniotwórczy" ...

Mimo to życzę powodzenia, jak nie na siłowni, to na maturze :)

Voice666
03-11-09, 16:09

czy dobrym pomysłem jest chodzenie na siłownię rano, w godzinach 6.00-7.00, czy robi to jakakolwiek różnicę w stosunku do treningów o normalnych porach itp. - chodzenie na siłownia jest dobrym pomysłem, więc i o 6 rano może być. Ostatno czytałem artykół Charlesa Paliquina na temat porannych treningów i najlepsze dla ścięgien i stawów jest ćwiczenie ok 3 godziny po przebudzeniu jeśli chdzi o poranne treningi.

mam jeszcze pytanie odnośnie pływania - czy może ono w jakikolwiek sposób zastąpic siłownię? - nie może, ale może byc dobrym uzupełnieniem.

papec
04-11-09, 14:30
nie robi to żadnej różnicy http://www.3dwhite.pl/?click=0e6bcb0f9d6e2448e44327bb56eaa2a8