Zobacz pełną wersję : dieta na redukcje.
Witam!
Zacząłem biegac ale nie odzywiam sie odpowiednio i ten moj wysilek idzie na marne. Myslalem zeby całokowicie zrezygnowac z jedzenia makaronów i ziemniaków, slodyczy i fastfoodów oczywiscie. Ktos mowil ze moglbym miec dietke wysokobiałkową. Macie cos odpowiedniego?
moje dane:
waga: 85 kg
wzrostL 174cm
pas: 96 cm!!! :/
proszę o pomoc speców od odzywiania.
Pragne dodac ze nie chciałbym bawic sie w obliczanie kalori itp. jest jakas alternatywa?
Jedz zdrowo 4-5 małych posiłków dziennie, pełnowartościowych, dużo białka i dużo ruchu.
slim shady
04-10-09, 21:11
wypieprzyć fast foody słodycze, słodkie i sztuczne napoje to podstawa
zacznij powoli schodzić w dół z węglowodanami, ale nie ograniczaj ich całkowicie, próbowałem na redukcji wiele opcji, mi najlepiej podeszła duża porcja węglowodanów rano i potem to ograniczenie do minimum, jakby waga nie leciała w dół przez jakiś czas to się nie przejmuj, czasami zdarzają się takie okresy,najlepiej coś zmieniać w treningu aerobowym żeby organizm się nie przyzwyczaił, jedz produkty bogate w błonnik, warto podczas redukcji za opatrzyć się w większą ilość witamin i minerałów, szczególnie magnez, warto również zakupić OMEGA 3 + czosnek,wapń, ocet jabłkowy (jedz warzywa żeby odkwasić organizm), i nie zapomnij o wodzie, tak w skrócie
wypieprzyć fast foody słodycze, słodkie i sztuczne napoje to podstawa
zacznij powoli schodzić w dół z węglowodanami, ale nie ograniczaj ich całkowicie, próbowałem na redukcji wiele opcji, mi najlepiej podeszła duża porcja węglowodanów rano i potem to ograniczenie do minimum, jakby waga nie leciała w dół przez jakiś czas to się nie przejmuj, czasami zdarzają się takie okresy,najlepiej coś zmieniać w treningu aerobowym żeby organizm się nie przyzwyczaił, jedz produkty bogate w błonnik, warto podczas redukcji za opatrzyć się w większą ilość witamin i minerałów, szczególnie magnez, warto również zakupić OMEGA 3 + czosnek,wapń, ocet jabłkowy (jedz warzywa żeby odkwasić organizm), i nie zapomnij o wodzie, tak w skrócie
okej... ale powiedz mi jak maja wyglądac posiłki przed i po treningowe? normalnie maja byc w nich wegle czy tez ograniczac?
slim shady
04-10-09, 23:37
tak, po treningu śmiało możesz jeść węgle szybko wchłanialne np. banany + białko, musisz mieć energie i zrzucać wagę ale nie kosztem mięśni, jak masz pieniądze to warto zaopatrzyć się w bcaa
okej... ale powiedz mi jak maja wyglądac posiłki przed i po treningowe? normalnie maja byc w nich wegle czy tez ograniczac?
wiele osób nie myśli chyba o tym,ale jedząc porządny posiłek przed treningowy możesz zabezpieczyć się przed ,w trakcie i po treningu.Posiłek po treningu spożyj po jakiś czasie powiedzmy ok. 20min(wcale nie trzeba od razu-mowa o treningu siłowym) ,pozwól niech katabolizm po wysiłkowy oczyści organizm z toksyn i przygotuje środowisko do anabolizmu.Węgle powinny być w porcji przed i po treningu w formie białko+węgle z tym,że przed +niewielka ilość tłuszczy.Węgle w treningu czysto siłowym nie mają ,aż takiego znaczenia by odnawiać glikogen jak w sportach bardziej nastawionych na wytrzymałość.
Oki, czyli z tego co piszecie to rozumiem ze posiłek przed i po treningowy ma wyglądac normalnie czyli wegle+białko.
Chciałbym się dowiedzieć, o co chodzi z tym jedzeniem warzyw majce na celu odkwaszenie organizmu?
Kolejne pytanie, tyczy się brania odzywki białkowej rozumiem, że wypicie jej po treningu jest obowiązkiem + banan do tego.
Napiszcie mi jeszcze co z fast foodów mogłbym jesc? kebab albo chociaz pizze ]:-)
Oki, czyli z tego co piszecie to rozumiem ze posiłek przed i po treningowy ma wyglądac normalnie czyli wegle+białko.
Chciałbym się dowiedzieć, o co chodzi z tym jedzeniem warzyw majce na celu odkwaszenie organizmu?
Kolejne pytanie, tyczy się brania odzywki białkowej rozumiem, że wypicie jej po treningu jest obowiązkiem + banan do tego.
Napiszcie mi jeszcze co z fast foodów mogłbym jesc? kebab albo chociaz pizze ]:-)
tak z tym ,że zależy od wysiłku jak ma wyglądać.przed bieganiem jemy bardziej lżejsze posiłki :).Unikaj fasoli źle się po niej biega ;)
białko wymaga do trawienia kwaśnych soków żołądkowych co prowadzi to zakwaszenia ,jedząc warzywa ,które mają odczyn zasadowy wyrównujemy ph.Przy okazji dostarczamy witamin niezbędnych do syntezy białek oraz innych potrzebnych składników,takich jak minerały ,substancje fitochemiczne(swoją drogą nie dostarczymy wszystkich z supli ,bo nie wszystkie są jeszcze znane/zbadane dlatego najważniejsze jest odżywianie.
Kebab odpada zdecydowanie :),a pizze wybieraj z pomidorami,owocami morza,szynką,warzywami,kurczakiem ;]
Unikaj pizzy pepperoni,salami,mielonego mięsa,wołowiną czy z dodatkowym serem ;)
A co do posiłku po treningu banan i odżywka nie jest obowiązkowa możesz zjeść posiłek i możesz spokojnie zjeść 20-30min po treningu...
sadzilem ze lepiej zdjesc np. kebab bo tam masz mieso, surowkę i np. ryż. Co do pizzy to ciasto przeciez bardzo tłucze.
Napisz mi jeszcze co sadzisz o jedzeniu ziemniaków? domyslam sie ze zawierają one w sobie węglowodany złozone wiec mogłbym je jesc. Bo z tego co wiem to najbardziej musze unikac cukrów prostych.
sadzilem ze lepiej zdjesc np. kebab bo tam masz mieso, surowkę i np. ryż. Co do pizzy to ciasto przeciez bardzo tłucze.
Napisz mi jeszcze co sadzisz o jedzeniu ziemniaków? domyslam sie ze zawierają one w sobie węglowodany złozone wiec mogłbym je jesc. Bo z tego co wiem to najbardziej musze unikac cukrów prostych.
Nie, kebab jest zdecydowanie gorszym wyborem.Kebab ma ogromne ilości kalorii ,tłuszczy i węgli.Nie chodzi o unikanie cukrów prostych ,nie ma to znaczenia.Chodzi o spożywanie produktów o niskim łg i ig ,produktów mało przetworzonych i pełnoziarnistych.
przyznam ze jesli chodzi o żywienie i ogolnie dietetyke to jestem z tego noga :/ ci chodzi ze mieso z kebaba ma duzo tłuszczu, węgli i ogolnie kalorii ??? bo jesli sobie wezme kebab na tacy tzn, z ryzem i surówką to chyba nie jest to az takie nie zdrowe.
Napisz mi jeszcze czy moge jesć ziemniaki i makaron czy tego unikac? dodaje ze chce schudnąc i nie wiem czy mam z tych rzeczy zrezygnowac czy po prostu jesc małych ilosciach?
przyznam ze jesli chodzi o żywienie i ogolnie dietetyke to jestem z tego noga :/ ci chodzi ze mieso z kebaba ma duzo tłuszczu, węgli i ogolnie kalorii ??? bo jesli sobie wezme kebab na tacy tzn, z ryzem i surówką to chyba nie jest to az takie nie zdrowe.
Napisz mi jeszcze czy moge jesć ziemniaki i makaron czy tego unikac? dodaje ze chce schudnąc i nie wiem czy mam z tych rzeczy zrezygnowac czy po prostu jesc małych ilosciach?
zobacz jak mięso z kebaba się robi cały dzień na haku w temperaturze co się rozwija w środku ;/
mięso jak mięso jeśli nie drób prawdopodobnie nie na redukcję.
Z ziemniakami nie możesz przesadzać i spożywaj co najwyżej około treningowo...
ja np przed treningiem spożywam np pieczonego ziemniaka z tuńczykiem,ale jeśli się nie orientujesz co i jak nie przesadzaj z nim,albo podaruj na czas redukcji.Makarony dla mnie to podstawa węgli.
Jeśli nie specjalnie się odżywiasz czasami wystarczy zmodyfikować trochę posiłki.
pamiętaj o:
posiłki co około 3h
5-6 na dobę'
o podobnych porach
nie jemy około 3h przed snem
pij dużo wody
białko na wysokim poziomie nie mniej niż 2g na kilogram mc
spożywaj produkty o niskim IG oraz ŁG
tłuszcze ogranicz na 10-15%
dobrze przeżuwaj posiłki :)to też ważne
unikaj sól i białej mąki
unikaj napoi słodzonych,gazowanych
dobrze jest wypić szklankę wody przed snem
ogólnie jeśli jesz np 3000kcla wystarczy zniżyć 20-30% kcal i zamienić wywalić nieodpowiednie posiłki i masa leci
no z tym miesem z kebaba to wychodzi na to ze masz racje.
czyli rozumiem ze 1-2 w tyg moge sobie zjesc spaghetii na obiad, niczemu to nie szkodzi, tak?
biała mąkę jest ciezko unikać, bo ona jest w wielu daniach: chociazby pizza, pierogi, naleśniki... a to wszystko tłuczy.
ps. co to jest IG i ŁG??? jestem ciemny z dietetyki :)
slim shady
05-10-09, 17:47
makaron mozesz jeść, ale unikaj tłustych sosów, poszukaj przepisów dietetycznych, najlepiej makaron razowy
biała mąkę jest ciezko unikać, bo ona jest w wielu daniach: chociazby pizza, pierogi, naleśniki... a to wszystko tłuczy.
jak podchodzisz poważnie do redukcji to wszystko w koszu ląduje, pieczywo też unikamy, najlepiej razowe spozywać
co to jest IG i ŁG??? jestem ciemny z dietetyki :)
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=21189
ŁG to rozmiar porcji