Zobacz pełną wersję : poczatki
witam , od ok tygodnia cwicze roznego rodzaju pompki cwiczenia z hantelkami itp. moje pytanie brzmi jakie mogłbym brac odzywki przy wzorście 183 i wadze ok.65-70 kg. oraz jakiej firmy kupic białko. z gory dzięki ;)
Kilka dni ćwiczeń i już suplementacja Ci w głowie ?
Poczytaj o roli diety w tym sporcie.
Białko - Ostrowia, tanie i wydajne.
witam , od ok tygodnia cwicze roznego rodzaju pompki cwiczenia z hantelkami itp. moje pytanie brzmi jakie mogłbym brac odzywki przy wzorście 183 i wadze ok.65-70 kg. oraz jakiej firmy kupic białko. z gory dzięki ;)
firmy mlekowita ,danon, jogobella ,piatnica i inne - nie robię sobie jaj ;)
tak jak wyżej...:) ale dodam jeszcze Vian:D dużo białka mało tłuszczu:P<mniam>
mój braciszek młodszy też ma durne pomysły zaczynać na suplach... a nawet diety
nie potrafi utrzymać.xD tylko się skarży, że przytyć nie może, a ja w kółko to samo
"jedz więcej!" i to samo powiem Ci, jedz więcej i dieta!
Ja nie mam starszego brata :P
Masz dostęp do siłowni czy ćwiczysz w domu z najprostszymi przyrządami ?
Jeżeli możesz ćwiczyć w jakiejś siłowni , to ogarnij jakiś split na mase i staraj sie do przestrzegać .
Suple to narazie daj se spokój , ogarnij diete (nie mało ich na forum)
o suplach pomyśl za pare miesięcy . Narazie wykorzystaj swój potencjał organizmu.
Bialko, aminokwasy i witaminy zawsze mozesz brac, nawet na poczatku przygody z tym pieknym sportem.
witaminy są dla różnych osób w różnych ilościach potrzebne,nie można ich po prostu brać od tak nie wiedząc ile gość ma lat ,jaką dietę,
poza tym jeśli decydujemy się na witaminy z to lepsze są te ,które zawierają mniejsze dawki ,a przyjmowane częściej niż "jednorazowe"
dawki powinny zawierać 100%zapotrzebowania do 1000%,ale zawsze poniżej bezpiecznej górnej granicy
aminokwasów nie bierze się od tak
białko można zawsze
KowalX: Przekraczanie gornej granicy przyjmowania bialka tez szkodzi zdrowiu :p
edit: A co do dawek, to nawet nie napisalem slowa w pierwszym poscie:p Pisalem ogolnie. Dzieki za pouczenie... :p
KowalX: Przekraczanie gornej granicy przyjmowania bialka tez szkodzi zdrowiu :p
edit: A co do dawek, to nawet nie napisalem slowa w pierwszym poscie:p Pisalem ogolnie. Dzieki za pouczenie... :p
@Czyżyk
post był kierowany do gantoris
ps
co rozumiesz przekraczanie górnej granicy przyjmowania białek?wszyscy wiemy ,że bierzemy według zapotrzebowania :)
o witaminach mało kto coś wie hmm... nawet i bcaa nie są dobre w nadmiarze powodują mniejsze wydzielanie serotoniny, nieważne pzdr
no idź sobie nakup odżywek i najlepiej popierdol diete ziomek, będziesz wielki.
KowalX:
Zapotrzebowanie sie wylicza, a wyliczony wynik zawsze moze ktos podbic z bledna mysla, ze mu to "pomoze".
Moral z tego taki, ze nie wszystko co w nadmiarze, to dobre dla zdrowia.
Zapotrzebowanie sie wylicza, a wyliczony wynik zawsze moze ktos podbic z bledna mysla, ze mu to "pomoze".
Dzięki ,że mi powiedziałeś ,witaminy też się wylicza ;) .Kto by podbijał nie wiem,nie wnikam.
Przy okazji początkujący mogą jeść więcej.
Moral z tego taki, ze nie wszystko co w nadmiarze, to dobre dla zdrowia.
zgadzam się ,ale trzeba dodać ,że nie wszystko co w nadmiarze w równym stopniu szkodzi :)
johnni "no idź sobie nakup odżywek i najlepiej popierdol diete ziomek, będziesz wielki"
Ziomek pisze bo sie chciałem dowiedziec , a jezeli nie chcesz mi pomuc to nie pisz wogule a nie odrazu z takimi emocjami ... zadnych odzywek jeszcze nie kupiłem i nie kupię dzieki radom innych z forum ale nie dzieki tobie ... ;)
jesc jesc jesc i jeszcze raz jesc odzywki to nic innego jak jedzenie tylko w postaci chemicznej pamietaj o tym no chyba ze zaczniesz koksowac ;p
ak wiem i ułozyłem tu taka wstepna diete jezeli cos jest nie tak to proszę o korekte:
I posiłek (ok. 7:30)
Płatki owsiane - 150g
Mleko - 100g
Banan - 90g
Orzech włoskie - 15g
B: 24 T:23 W:119
II posiłek (ok. 11:30)
Szynka z piersi kurczaka - 60g
Chleb żytni pełnoziarnisty - 180g
Masło ekstra - 20g
B: 24 T:20 W:86
III posiłek (ok. 15:00)
Wołowina, pieczeń - 110g
Brokuły - 80g
Oliwa z oliwek - 10g
Orzechy włoskie - 15g
B: 27 T:24 W:2
IV posiłek (ok. 16:45)
Ryż biały - 110g
Mięso z piersi kurczaka bez skóry - 120g
B: 33 T:2 W:84
V posiłek (ok. 20:10)
Ryż biały - 110g
Dorsz świeży, filet bez skóry - 120g
VI posiłek (ok. 22:00)
Ser twarogowy półtłusty - 100g
Płatki owsiane - 60g
Oliwa z oliwek - 10g
B: 26 T:19 W:41
24:00 -Sen
nie wiem ile czego Ci trzeba ,ale zarys jest całkiem znośny tylko brakuje mi warzyw,owoców i białka roślinnego ,dodaj gdzieś fasolkę,zielony groszk itp będzie dobrych tłuszczy,witamin,minerałów,antyoksy,bio itp,itd. możesz coś też zmieniać ,bo jeść dzień w dzień to samo to nie najlepsze rozwiązanie patrząc na zdrowie ,
możesz po treningu wciągnąć np kaszę kuskus,dać gdzieś makaron itp,itd