Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomoc w ułożeniu diety

Dementor
01-10-09, 12:51
Witam, mam prośbe o pomoc w ułożeniu diety.

Moze na poczatek uzupelnie podstawowe dane, znalazlem to w innym temacie.

waga: 80
wzrost: 179
typ budowy:ektomorfik/mezomorfik/endomorfik ... NIE WIEM NIESTETY

cel: np. masa, redukcja ,rzeźba ... MASA

zapotrzebowanie kcal: ?
Rozkład kcal i wartości odżywczych.

aktywność fizyczna: BARDZO DUZA - KAZDY DZIEN ALBO PILKA NOZNA ALBO SILOWNIA
suplementacja: aktualna i przyszła (może być też przeszła :) ) ... TERAZ BEDZIE BIAŁKO + JABŁCZAN KREATYNY
doping: przebyte cykle jeżeli były,obecne i planowane ... NIE BYŁO I NIE BEDZIE
uwagi: wszystkie dodatkowe uwagi które trzeba uwzględnić przy diecie ... B/U

Wiec tak nie znam sie za bardzo na ukladaniu diety i dlatego potrzebuje waszej pomocy:)

Myśle ze zaczne od tego iz bede jadł 6 posiłków na dzien. (tj. sniadanie, drugie sniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja i cos przed snem). A co do jakkosci jedzenia to za niedlugo ustale tylko musze sie dowiedziec kilka reczy.

1. Odrazu mam pytanie powiedzcie skad mam wiedziec ile jest białka, tluszczy i weglowodanów np w rogalu czy w kromce chleba itp tzn w zywnosci nie opisanej.

2. I ile powinienem jesc bialka, wegli i tluszczy na dzien?

3. Powiedzmy ze zjem dwie kromki zwyklego bialego chleba z maslem i pomidorem oraz zapije to szklanką herbaty to ile to bedzie bialka, wegli i tluszczów?

Dementor
01-10-09, 12:56
PS aha zapomnialem dodac ze nie chcialbym zeby mi w pasie o tej diety cos przybylo dlatego tez kupielm bialko a nie jakies gainiery.

KowalX
01-10-09, 13:03
aktywność zawodowa/szkolna -niska,średnia,wysoka
aktywność pozazawodowa-tu dałeś ,że wysoka ok

jaki to chleb ?
ps.
inwestuj w chleb żytni pełnoziarnisty (jest on zawsze opisany ;)

Dementor
01-10-09, 17:51
aktywność zawodowa/szkolna -niska,średnia,wysoka
aktywność pozazawodowa-tu dałeś ,że wysoka ok

jaki to chleb ?
ps.
inwestuj w chleb żytni pełnoziarnisty (jest on zawsze opisany ;)

Zawodowa póki co - NISKA
A chleb zwykly bialy, najwyklejszy.

KowalX
01-10-09, 19:44
chleb(1 kromka):

białko: 1.08 g g
węgle: 11.4 g
sód: 78.2 mg
tłuszcze: 0.26 g

ogólnie to zmień na chleb na zakwasie razowy pełnoziarnisty
możesz też jeść pumpernikiel

Dementor
04-10-09, 10:52
Ile powinienem spozywac bialka wegli oraz tluszczy na dzien? ale tak zeby mi w pasie nie przybylo ale miesnie zeby powoli rosły, przede wszystkim postawic na białko?

KowalX
04-10-09, 11:17
po obliczeniu zapotrzebowania kalorycznego

60%węgle
20-25%tłuszcz
ok 2g białka na kilogram masy ciała

Dementor
05-10-09, 12:21
Co powiece na taką diete?, wiem ze moze nie jest ona idealna ale moze taka byc na poczatek? bo zawsze trenowalem bez diety teraz cos chce pokombinowac:)

8:00 dwie kromki chleba z masłem i czymś tam

10:00 dwie kromki chleba z masłem i czymś tam

13:00 dwie kromki chleba z masłem i czymś tam + 30 g odzywki bialkowej

16:30 obiad

17:00 trening

18:30 dwie kromki chleba z maslem i czyms tam + 30g odzywki bialkowej

20:00 dwie kromki chleba z maslem i czyms tam

23:00 40g odzywka bialkowa

*dodatkowo rano na czczo oraz przed treningiem kreatyna

KowalX
05-10-09, 15:39
robisz sobie jaja?

jakbyś miał stosować taką dietę hmm to bez diety lepiej zjesz na obiadach mamy ,na poważnie :)

Beggi
05-10-09, 15:51
Nick mówi za niego :FF

Dementor
05-10-09, 16:16
robisz sobie jaja?

jakbyś miał stosować taką dietę hmm to bez diety lepiej zjesz na obiadach mamy ,na poważnie :)
co to znaczy na obiadach mamy? przeciez jest 7 posiłkow w tym obiad, bialka ponad 2g na kg wegli tez ponad 2g na kg ... hm?

Nick mówi za niego :FF
O co ci chodzi buraku?

KowalX
05-10-09, 16:28
co to znaczy na obiadach mamy? przeciez jest 7 posiłkow w tym obiad, bialka ponad 2g na kg wegli tez ponad 2g na kg ... hm?

chodzi mi o to ,że mamy gotują zróżnicowanie i nie w kółko to samo ;)
węgle i białko to nie wszystko ,nie można całego posiłku opierać na chlebie ...zbilansowana dieta to zróżnicowana dieta,obfita w wiele składników.To jakbyś pił tłuszcz z patelni i mówił ,że masz przecież zalecaną ilość tłuszczy...to samo białko. Białko białku nie równe tyczy się to również węgli i tłuszczy..

Dementor
05-10-09, 17:48
ja nie mowie za caly czas to samo ale wiadomo ze podstawowym jedzeniem jest chleb... nie mowie ze np kazdy dzien bede jadl tylko przypuscmy "chleb z maslem", kazdy dzien cos innego i o kazdej porze, wiadomo jakies szynki pomidory serki ryby jajka itp itd tylko az tak dokladnie tego nie opisywalem dalem napisalem tylko tak z grubsza i pytalem czy tak to moze wygladac? :)

D3
05-10-09, 18:03
"i z czymś tam" - to mnie najbardziej rozp****** :-D

Młody człowieku,

spójrz sobie w diety podwieszone w tym dziale i zobacz co jest najlepszym źródłem białka/węglowodanów/tłuszczy. Następnie obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne (podwieszone - kalkulatory), następnie postaraj się wycelować, aby było dziennie ok 300kcal nadwyżki, przelicz to na BTW (np. 2 gramy białka, 5 gramów węglowodanów na każdy KMC - kilogram masy ciała, a reszta tłuszcze) a następnie dobierz odpowiednie żarcie do tego.

Dementor
05-10-09, 18:13
Stary człowieku

Powiem ci tak, ja nie jestem robotem zeby miec wszystko obliczane co do mg, i nie zamierzam planowac jedzenia na caly rok tylko chce zrobic taki ogolny rozpis. Chleb zawsz jadłem i bede jadł. Wiem ze moze powinno byc tak jak mowisz ale mam nadziej ze rozumiecie wszyscy o co mi chodzi, to jest rozpiska ogolna:)

Dzieki za pomoc.

Dementor
05-10-09, 18:20
PS dodam ze kiedys moja dieta wyglądała jakos tak:

okolo 10:00 2/3 kromki z czyms tam

około 14:00 obiad

około 20:00 2/3 kromki z czyms tam

... wszystko:)

michal_f
05-10-09, 18:25
ło dawniej to była niezła lipa. Prawie jak dieta anorektyka hehe :) ale wiekszosc spoleczenstwa ktore nie trenuje wlasnie tak je wiec sie nie dziwie.

Dementor
05-10-09, 18:37
wtedy też trenowałem:)

michal_f
05-10-09, 18:40
wtedy też trenowałem:)

to mnie dobiłes :) i co schudles pewnie ? chociaz mam kumpla co odzywia sie wlasnie tak jak napisales i gosc jest mojej postury a ja staram sie z dieta, cwiczeniami itp a ten nic a i tak lepiej rosnie :) geny robia duze znaczenie :)

maly25
05-10-09, 18:43
zamiast 3 razy chleba z czyms tam,wzuc jajka,ryz,makaron, twarug lub serek wiejski na noc

Dementor
05-10-09, 18:47
zamiast 3 razy chleba z czyms tam,wzuc jajka,ryz,makaron, twarug lub serek wiejski na noc
No ale wiez zawsze moze byc chleb z czyms tam tzn np z jajkami, z serkiem - o to mi chodzi

Dementor
05-10-09, 18:48
to mnie dobiłes :) i co schudles pewnie ? chociaz mam kumpla co odzywia sie wlasnie tak jak napisales i gosc jest mojej postury a ja staram sie z dieta, cwiczeniami itp a ten nic a i tak lepiej rosnie :) geny robia duze znaczenie :)

nie schudlem, 80 kg waze, ramie 36 zatrzymało sie:) ... siła tylko idzie do gory.

D3
05-10-09, 19:52
Po prostu wywal chleb i jedź tylko "coś tam" :)