Zobacz pełną wersję : Pomoc w ułożeniu diety
Witam, mam prośbe o pomoc w ułożeniu diety.
Moze na poczatek uzupelnie podstawowe dane, znalazlem to w innym temacie.
waga: 80
wzrost: 179
typ budowy:ektomorfik/mezomorfik/endomorfik ... NIE WIEM NIESTETY
cel: np. masa, redukcja ,rzeźba ... MASA
zapotrzebowanie kcal: ?
Rozkład kcal i wartości odżywczych.
aktywność fizyczna: BARDZO DUZA - KAZDY DZIEN ALBO PILKA NOZNA ALBO SILOWNIA
suplementacja: aktualna i przyszła (może być też przeszła :) ) ... TERAZ BEDZIE BIAŁKO + JABŁCZAN KREATYNY
doping: przebyte cykle jeżeli były,obecne i planowane ... NIE BYŁO I NIE BEDZIE
uwagi: wszystkie dodatkowe uwagi które trzeba uwzględnić przy diecie ... B/U
Wiec tak nie znam sie za bardzo na ukladaniu diety i dlatego potrzebuje waszej pomocy:)
Myśle ze zaczne od tego iz bede jadł 6 posiłków na dzien. (tj. sniadanie, drugie sniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja i cos przed snem). A co do jakkosci jedzenia to za niedlugo ustale tylko musze sie dowiedziec kilka reczy.
1. Odrazu mam pytanie powiedzcie skad mam wiedziec ile jest białka, tluszczy i weglowodanów np w rogalu czy w kromce chleba itp tzn w zywnosci nie opisanej.
2. I ile powinienem jesc bialka, wegli i tluszczy na dzien?
3. Powiedzmy ze zjem dwie kromki zwyklego bialego chleba z maslem i pomidorem oraz zapije to szklanką herbaty to ile to bedzie bialka, wegli i tluszczów?
PS aha zapomnialem dodac ze nie chcialbym zeby mi w pasie o tej diety cos przybylo dlatego tez kupielm bialko a nie jakies gainiery.
aktywność zawodowa/szkolna -niska,średnia,wysoka
aktywność pozazawodowa-tu dałeś ,że wysoka ok
jaki to chleb ?
ps.
inwestuj w chleb żytni pełnoziarnisty (jest on zawsze opisany ;)
aktywność zawodowa/szkolna -niska,średnia,wysoka
aktywność pozazawodowa-tu dałeś ,że wysoka ok
jaki to chleb ?
ps.
inwestuj w chleb żytni pełnoziarnisty (jest on zawsze opisany ;)
Zawodowa póki co - NISKA
A chleb zwykly bialy, najwyklejszy.
chleb(1 kromka):
białko: 1.08 g g
węgle: 11.4 g
sód: 78.2 mg
tłuszcze: 0.26 g
ogólnie to zmień na chleb na zakwasie razowy pełnoziarnisty
możesz też jeść pumpernikiel
Ile powinienem spozywac bialka wegli oraz tluszczy na dzien? ale tak zeby mi w pasie nie przybylo ale miesnie zeby powoli rosły, przede wszystkim postawic na białko?
po obliczeniu zapotrzebowania kalorycznego
60%węgle
20-25%tłuszcz
ok 2g białka na kilogram masy ciała
Co powiece na taką diete?, wiem ze moze nie jest ona idealna ale moze taka byc na poczatek? bo zawsze trenowalem bez diety teraz cos chce pokombinowac:)
8:00 dwie kromki chleba z masłem i czymś tam
10:00 dwie kromki chleba z masłem i czymś tam
13:00 dwie kromki chleba z masłem i czymś tam + 30 g odzywki bialkowej
16:30 obiad
17:00 trening
18:30 dwie kromki chleba z maslem i czyms tam + 30g odzywki bialkowej
20:00 dwie kromki chleba z maslem i czyms tam
23:00 40g odzywka bialkowa
*dodatkowo rano na czczo oraz przed treningiem kreatyna
robisz sobie jaja?
jakbyś miał stosować taką dietę hmm to bez diety lepiej zjesz na obiadach mamy ,na poważnie :)
robisz sobie jaja?
jakbyś miał stosować taką dietę hmm to bez diety lepiej zjesz na obiadach mamy ,na poważnie :)
co to znaczy na obiadach mamy? przeciez jest 7 posiłkow w tym obiad, bialka ponad 2g na kg wegli tez ponad 2g na kg ... hm?
Nick mówi za niego :FF
O co ci chodzi buraku?
co to znaczy na obiadach mamy? przeciez jest 7 posiłkow w tym obiad, bialka ponad 2g na kg wegli tez ponad 2g na kg ... hm?
chodzi mi o to ,że mamy gotują zróżnicowanie i nie w kółko to samo ;)
węgle i białko to nie wszystko ,nie można całego posiłku opierać na chlebie ...zbilansowana dieta to zróżnicowana dieta,obfita w wiele składników.To jakbyś pił tłuszcz z patelni i mówił ,że masz przecież zalecaną ilość tłuszczy...to samo białko. Białko białku nie równe tyczy się to również węgli i tłuszczy..
ja nie mowie za caly czas to samo ale wiadomo ze podstawowym jedzeniem jest chleb... nie mowie ze np kazdy dzien bede jadl tylko przypuscmy "chleb z maslem", kazdy dzien cos innego i o kazdej porze, wiadomo jakies szynki pomidory serki ryby jajka itp itd tylko az tak dokladnie tego nie opisywalem dalem napisalem tylko tak z grubsza i pytalem czy tak to moze wygladac? :)
"i z czymś tam" - to mnie najbardziej rozp****** :-D
Młody człowieku,
spójrz sobie w diety podwieszone w tym dziale i zobacz co jest najlepszym źródłem białka/węglowodanów/tłuszczy. Następnie obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne (podwieszone - kalkulatory), następnie postaraj się wycelować, aby było dziennie ok 300kcal nadwyżki, przelicz to na BTW (np. 2 gramy białka, 5 gramów węglowodanów na każdy KMC - kilogram masy ciała, a reszta tłuszcze) a następnie dobierz odpowiednie żarcie do tego.
Stary człowieku
Powiem ci tak, ja nie jestem robotem zeby miec wszystko obliczane co do mg, i nie zamierzam planowac jedzenia na caly rok tylko chce zrobic taki ogolny rozpis. Chleb zawsz jadłem i bede jadł. Wiem ze moze powinno byc tak jak mowisz ale mam nadziej ze rozumiecie wszyscy o co mi chodzi, to jest rozpiska ogolna:)
Dzieki za pomoc.
PS dodam ze kiedys moja dieta wyglądała jakos tak:
okolo 10:00 2/3 kromki z czyms tam
około 14:00 obiad
około 20:00 2/3 kromki z czyms tam
... wszystko:)
ło dawniej to była niezła lipa. Prawie jak dieta anorektyka hehe :) ale wiekszosc spoleczenstwa ktore nie trenuje wlasnie tak je wiec sie nie dziwie.
wtedy też trenowałem:)
to mnie dobiłes :) i co schudles pewnie ? chociaz mam kumpla co odzywia sie wlasnie tak jak napisales i gosc jest mojej postury a ja staram sie z dieta, cwiczeniami itp a ten nic a i tak lepiej rosnie :) geny robia duze znaczenie :)
zamiast 3 razy chleba z czyms tam,wzuc jajka,ryz,makaron, twarug lub serek wiejski na noc
zamiast 3 razy chleba z czyms tam,wzuc jajka,ryz,makaron, twarug lub serek wiejski na noc
No ale wiez zawsze moze byc chleb z czyms tam tzn np z jajkami, z serkiem - o to mi chodzi
to mnie dobiłes :) i co schudles pewnie ? chociaz mam kumpla co odzywia sie wlasnie tak jak napisales i gosc jest mojej postury a ja staram sie z dieta, cwiczeniami itp a ten nic a i tak lepiej rosnie :) geny robia duze znaczenie :)
nie schudlem, 80 kg waze, ramie 36 zatrzymało sie:) ... siła tylko idzie do gory.
Po prostu wywal chleb i jedź tylko "coś tam" :)