Zobacz pełn± wersję : ginekomastia,leczenie, omka
Witam, temat zalozylem tez w zdrowiu ale to w sumie polaczone troche i moze tu wiecej Panowie powiecie.
Ostatnio zauwazylem ze zrobil mi sie guzek na piersi. Nie jest duzy,ale z centymetr ma. No i tak- u lekarza rodzinnego bylem , przepisal mi masci: Tostran , ew Androtop-testosteronowe. Nie jest specjalista,ale cos tam chyba wie...(?) Ciezko znalesc, cale miasto zjezdzilem, w koncu jest- ale koszt ponad 200zl ;/ Ew proponowal Omnadren, ale ze nienawidze igiel to powiedzialem ze na razie nie. Inni mowia tez o nolvie ale to raczej tylko zapobiega a nie leczy...?
I moje pyt.- co zrobic? czy omka jest na to, no i w kosztach (bo szkoda mi 200zl a nolva z tego co wiem tansza,choc na zdrowiu wiem-nieoszczedza sie)- na kuracje np miesieczna co lepiej wychodzi, i oczywiscie co skuteczniejsze.
Staz- 2-3 lata,rok na powaznie,
doping- nie, nigdy,
wiek-22.
lekarza tutaj nie ma,
dostales porade to sie zastosuj,
jak cchesz sie leczyc na podstawie internetowych rad pseudoznawcow i gimnazjalistow to gratuluje rozumu,
jak nie wypali medyczne podejscie wtedy szukaj ewentualnie porady u innego lekarza, albo probuj sobie tego tamo jak ci szkoda siana,
talentinho
28-09-09, 17:21
Staz- 2-3 lata,rok na powaznie,
doping- nie, nigdy,
wiek-22.
nigdy nie miales kontaktu z saa.. skad domysl ze to ginekomastia ? ona raczej objawia sie w inny sposob niz guzy . .
dostales leki od lekarza wiec sie zastosuj . tutaj raczej nie ma lekarzy
nolve sie stosuje przy pierwszych objawach ginekomastii w celu blokowania receptorów estrogenowych w tkankach
lekarza tutaj nie ma,
dostales porade to sie zastosuj,
jak cchesz sie leczyc na podstawie internetowych rad pseudoznawcow i gimnazjalistow to gratuluje rozumu,
jak nie wypali medyczne podejscie wtedy szukaj ewentualnie porady u innego lekarza, albo probuj sobie tego tamo jak ci szkoda siana,
tak, porade dostalem i sie zastosuje ale czesto sie tu kazdy pyta wiec i ja pytam co sadziscie,nie gimnazjalistow tylko was,bo czytam i widze ze wiedze macie spor±. a lekarz nie fachowiec tylko rodzinny, i z rozmowy z nim widzialem ze to nie jego dziedzina. siana nie szkoda bo na zdrowie nie powinno,ale pytam by sie upewnic.
dzieki za odpowiedzi wszystkie.
a skierowanie do endokrynloga dał?? niech Ci zbada poziom hormonów i on podejmie własciwe działania. a jak nie dał to wróć sie i weĽ... bo po tem wychodzi ze bierzesz leki te co Ci rodzinny wypisał nic nie pomog± idziesz do lekarza specjalisty i co i druga recepta a nie które leki nie s± tanie:)
Letrozole (Femara, Lametta) - zacznij od 1.25mg dziennie, po tygodniu zwieksz do 2.5mg. Jedziesz aż guzek zniknie. Potem taperujesz w dół. Możesz odrazu zacz±ć od 0,625mg codziennie przez 2 tygodnie. Tydzień przed dodajesz nolvadex 1 tab przed snem i tak wybierasz całe opakowanie.
fallenursus
28-09-09, 19:08
stary femara jest jeden z mocniejszych....nie mowiac juz o cenie:) przynajmniej u nas. no ale jeden z lepszych to prawda. ja bym zaczal nolva..jesli nolvadex nic nie da, mozna uzyc letro...
ciaastek91
28-09-09, 19:17
ew proponowal omnadren
w t f ? !
fallenursus
28-09-09, 21:34
w t f ? !
yASne...wiemy ze wyslales pm'a o adres lekarza :twisted:
taa...to moze poprosic o ten papier na omke,jak najwiecej i potem j± komu¶ opyle...:smile:
anyway-pojde do specjalisty jutro,zobacze co ten powie, i potem bede wiecej wiedziec. tak.
talentinho
28-09-09, 23:18
najlepiej bedzie jak zbadasz poziom hormonow tak jak napisal Fehu , specjalista bedzie wiedzial co jest grane , ale nie zaniedbaj tego bo pozniej to juz tylko leczenie operacyjne
fallenursus
29-09-09, 00:33
bo pozniej to juz tylko leczenie operacyjne
co rowniez nie gwarantuje w 100% ze gyno nie powruci...
Prawdopodobnie to nie ginekomastia,
Je¶li nie jest to spowodowane sterydami to niestety dobrej porady tutaj nie dostaniesz,
Powinne¶ zacz±ć od tego aby i¶ć do innego lekaża, aby dobrać odpowiednie leczenie trzeba idealnie zdiagnozować problem a ten lekarz tego napewno nie zrobił i jako¶ tak czuje że nie jest w stanie.
j/w lekarz lekarzowi nie równy,ten jest za mały na taki problem :yawn:
ciaastek91
29-09-09, 12:28
co rowniez nie gwarantuje w 100% ze gyno nie powruci...
no jak to nie, przeciez operacyjnie usuwa sie caly gruczol, wiec chyba nowy mu nie odrosnie? ;)