Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak przytyć kilka kilogramów - pytanie o suplementy

mateuszm
24-09-09, 23:41
Zdaję sobie sprawę, że podobnych tematów jest dużo, i przyznam, że część z nich przejrzałem, ale wydaję mi się, że suplementacja to sprawa na tyle indywidualna, że mogę założyć nowy temat.
Planuję zakupić suplementy, konkretnie zestaw HMB + Kreatyna.
Ważę jakieś 85 kg, przy wzroście 191 cm, więc spokojnie mógłbym przytyć do 92-93 kilo, i do tego będę dążył. Nie chcę się zbędnie napompować, wystarczy mi trochę nabrać masy mięśniowej, oczywiście bez tłuszczu - porządna rzeźba to dla mnie priorytet. Nie znam swoich wymiarów, ale jeśli to istotne, mogę je ‘zdobyć’, rekordów również nie sprawdzałem, ale są one dla mnie nie istotne.
Na siłownię chodzę regularnie od 1,5 roku (dwa, trzy lub cztery razy w tygodniu, zależnie od czasu).
Używam Carbo (sporo jeżdżę rowerem, na rowerowe wypady do wody dodaję Carbo Olimpu; na siłownie też często zabieram ze sobą roztwór), czasem, jeśli stwierdzam taką potrzebę (czyli uważam, że posiłek po treningowy był zbyt słaby), spożywam odżywkę białkową (tylko w dni treningowe). Dbam o dietę, ale nie zupełnie ściśle - mam stosunkowo mało tłuszczu, więc staram się jeść dużo warzyw i owoców, spożywać sporo białka, ale nie odmawiam sobie drobnych przyjemności, które nie są polecane dla osób chodzących na siłownie; czasem zwyczajnie nie mam czasu, żeby dokładnie przestrzegać diety, robię to w miarę możliwości. Oczywiście stale przestrzegam podstawowych zasad, jednak czasem robię sobie wyjątki.
Od zawsze byłem szczupły, i trudno było mi to zmienić – być może przeszkodą jest szybki metabolizm i duża aktywność fizyczna. Od czasu rozpoczęcia treningu na siłowni przytyłem około 8 kg, co ewidentnie jest widoczne, nie tylko przeze mnie, z czego jestem zadowolony, ale przydałoby się kolejne 8, najlepiej do wakacji.
W takim razie: jaką suplementację polecacie dla mnie? HMB i kreatyna, oraz Carbo i białko (WPC Ostrowia) to dobry pomysł? Proszę o pomoc, bo trochę się pogubiłem... Jedni HMB chwalą (szczególnie w prasie specjalistycznej), inni piszą, że szkoda na to kasy. Gdzieś przeczytałem, że w moim przypadku lepiej wybrać jakiegoś gainera. Jeśli chodzi o trening i dietę to mam o tym względne pojęcie, ale w sprawie suplementów jestem zielony, a nie chcę wydać kasy na marne. Proszę o pomoc.

Wiki
25-09-09, 00:27
jak nie tyjesz, to po prostu więcej jedz i zmień trening.

suplementy:
jak nie trzymasz diety to kup GAINERA
kreta - ok
hmb - nie potrzebne Ci

KowalX
25-09-09, 00:45
hmb jest ok ,ale nie do nabierania masy i nie polecam Ci tego.

białko + carbo + kreta będzie ok
gainer + kreta też może być
,a szczerze to odwiedziłbym dział dieta

mateuszm
25-09-09, 08:38
Dzięki za odpowiedzi. W takim razie HMB odpada; postaram się bardziej dbać o dietę, i do tego suplementy.
Czy dobrym zestawem będzie:

OLIMP Creatine Mega Caps
OLIMP Carbo
MEGABOL GAINER 737
BIAłKO OSTROWIA WPC 80

sts
25-09-09, 09:01
Dzięki za odpowiedzi. W takim razie HMB odpada; postaram się bardziej dbać o dietę, i do tego suplementy.
Czy dobrym zestawem będzie:

OLIMP Creatine Mega Caps
OLIMP Carbo
MEGABOL GAINER 737
BIAłKO OSTROWIA WPC 80

zmień gainera bo porażka

KowalX
25-09-09, 13:41
OLIMP Creatine Mega Caps
OLIMP Carbo
MEGABOL GAINER 737
BIAłKO OSTROWIA WPC 80