PDA

Zobacz pełną wersję : Bol kregoslipa - odcinek ledzwiowy ;/

michal_f
22-09-09, 11:20
Witam serdecznie. Moj problem polega na tym ze w wakacje obciazalem w znacznym stopniu kregoslup, najbardziej odcinek ledzwiowy. Praca trwala ponad 2 miesiace. Bol kregoslupa odczuwalem juz po 2 tyg pracy ale zbytnio mi to nie przeszkadzalo. Po przyjezdzie zrobilem 2 tyg przerwy i zaczalem treningi. Na poczatku po treningu mniej mnie bolalo, teraz w sumie po treningu tez mnien boli ale w nastepny dzien nawet przy siedzeniu troche czuje jak dolny odcinek mnie boli;/ Po przyjezdzie bylem u lekarza i przepisal mi Diclac-50 zjadlem tego troche ale odstawilem bo mialem biegunke po tym. Lekarz 1 kontaktu kazal mi wzmocnic plecy ze to niby przez to. To wzmacniam , ale nadal boli, nawet troche bardziej ;/
Co mam teraz robic ? Cwiczyc dalej ? Moze jakies mascie ?? Teraz stosuje Ketoprom.
W treningu plecow wykonuje MC i wioslo sztanga gdy odkladam ciezar to w dolnym odcinku plecow czuje lekki bol.
Ogolnie to nie wiem co o tym myslec bo po cwiczeniach fajnie sie czuje ale na nastepny dzien mnie juz bola ledzwie.
Co radzicie ??

know1126
22-09-09, 11:36
to od tych ogorkow walonych jak mysle? tez mialem, czasem boli to sie rozciagam,ledzwie, sklony i pomaga. ale bol maly. jak wiekszy to jeszcze tu ktos cos powie.

Bull2
22-09-09, 11:40
mmnie bolalo po kilku pierwszysch dniahc na budowie ale potem przestało. PLecy mnie bola w tym odcinku tylko dzien po robieniu plecow i nóg.

Fehu
22-09-09, 12:06
skup się na jeszcze lepszej technice... powróć do minimalnych ciężarów z czasem zwiększaj, odpowiednie rozgrzanie przed treningiem oczywiście wskazane. Jesli to nie pomoże udaj sie do lekarza w celu moze przeswietlenia czy coś

KowalX
22-09-09, 13:03
Witam serdecznie. Moj problem polega na tym ze w wakacje obciazalem w znacznym stopniu kregoslup, najbardziej odcinek ledzwiowy. Praca trwala ponad 2 miesiace. Bol kregoslupa odczuwalem juz po 2 tyg pracy ale zbytnio mi to nie przeszkadzalo. Po przyjezdzie zrobilem 2 tyg przerwy i zaczalem treningi. Na poczatku po treningu mniej mnie bolalo, teraz w sumie po treningu tez mnien boli ale w nastepny dzien nawet przy siedzeniu troche czuje jak dolny odcinek mnie boli;/ Po przyjezdzie bylem u lekarza i przepisal mi Diclac-50 zjadlem tego troche ale odstawilem bo mialem biegunke po tym. Lekarz 1 kontaktu kazal mi wzmocnic plecy ze to niby przez to. To wzmacniam , ale nadal boli, nawet troche bardziej ;/
Co mam teraz robic ? Cwiczyc dalej ? Moze jakies mascie ?? Teraz stosuje Ketoprom.
W treningu plecow wykonuje MC i wioslo sztanga gdy odkladam ciezar to w dolnym odcinku plecow czuje lekki bol.
Ogolnie to nie wiem co o tym myslec bo po cwiczeniach fajnie sie czuje ale na nastepny dzien mnie juz bola ledzwie.
Co radzicie ??

do lekarza jeszcze raz i mów ,że lek Ci nie służył
(ortopeda)

michal_f
22-09-09, 14:50
ok w chwili wolnego czasu pojde do przychodni i powiem lekarzowi ze lek nie dzialal i chce skieroowanie do ortopedy. Dostane bez problemu czy raczej nie ?? Wiem ze lekarze niechetnie wypisuja skierowania itp dlatego pytam ;)

Anaboliczny Koks
22-09-09, 15:45
be problemu tylko ,ze ortoepda nic sobie z tego nie bedzie robil ,chyba ze na normalnego trafisz

michal_f
22-09-09, 15:49
tylko ,ze ortoepda nic sobie z tego nie bedzie robil

z czego sobie nie bedzie nic robil ?? napewno zrobi zdjecie i moze cos pomoze

yaro09
22-09-09, 17:27
moze zrezygnuj z wioslowania bo chyba najbardziej obciaza plecy.
porzadna i rozgrzewka + rozciąganie przed cwiczeniami (najlepiej na siedzaco).
moze jakies masaze lub zabiegi?

KowalX
22-09-09, 17:49
stosując rozciąganie statyczne odcinka, z którym ma problem przed treningiem osłabi mięśnie i jeszcze bardziej narazi je na kontuzję,

michal_f
22-09-09, 17:51
stosując rozciąganie statyczne odcinak, z którym ma problem przed treningiem osłabi mięśnie i jeszcze bardziej narazi je na kontuzję,

nie rozumiem :smile:
Mam rozciagac statycznie odcinek ktory mnie boli ??

KowalX
22-09-09, 18:01
nie rozumiem :smile:
Mam rozciagac statycznie odcinek ktory mnie boli ??

nie,masz go zostawić w spokoju.Rozciąganie statyczne osłabi twoje mięśnie i zwiększy się ryzyko kontuzji ,albo może ją pogłębić

michal_f
22-09-09, 18:04
to co mam robic przed treningiem ? Normalnie rozgrzewka i do dziela ?? Na poczatku robie drazek pozniej wioslo i na koncu MC ale teraz zrobie zmiane : MC, drazek, wioslo. Zmiana dlatego bo kumpel b. doswiadczony mi to doradzil :)
Obnozyc ciezary na plecy czy isc w progres ? Do lekarza ide dopiero w czwartek wiec nie wiem jak trenowac w tym okresie.

KowalX
22-09-09, 18:12
za dwa dni masz lekarza,a do tego czasu odpuść ,albo przynajmniej wyluzuj :)

michal_f
22-09-09, 19:33
to wyluzuje... po chorobie ciagnie mnie do cwiczen i nie wyobrazam sobie nie cwiczyc plecow ;)

Anaboliczny Koks
22-09-09, 21:57
michal chodzilo o to ,ze np we Wroclawiu jest 2 takich ortoepdow u ktorych bylem ze sciegnem ahillesa ,bolalo mnie itd ,a on mi masc dal i zadnego zdjecia ,no nic po prostu ,dopiero mnie lekarz rodzinny na wszystko powysylal.

Sosna91
23-09-09, 20:11
ja wczoraj robiłem plecki na duzym ciezarze i nie czulem bólu, tak samo dzisiaj, tzn jeszcze troche bo biegałem 2dni temu i to właśnie od biegania mnie boli i juz nie wiem ocb.

michal_f
23-09-09, 20:29
wlasnie kur** wszystko to takie dziwne jest ;/ jak zrobie plecy to mnie plecy mniej bola, jedynie przy odkladaniu ciezaru mnie boli ;/
zrobie tak jak dinozaur pisze wioslo wywale, MC na lajcie zrobie i moze na koniec dzien dobry ? a na dojechanie plecow pobawie sie drazkiem :) co wy na to ??