PDA

Zobacz pełną wersję : Czy duży wysiłek może mieć wpływ na słuch ?

PITEEREK
21-09-09, 22:34
Witam wszystkich forumowiczów . Na siłownie chodzę od ponad dwóch lat , mam 33 l. Czy duży wysiłek może mieć negatywny wpływ na słuch ?. Czy ktoś z Was coś może na ten temat słyszał ?
Pytałem się lekarza- laryngologa , powiedział mi że nie , ale czy tak jest ....

Bull2
21-09-09, 22:35
nie widze związku osobiscie i nawet nie wiem skad takie pytanie :P

slim shady
21-09-09, 22:36
też uważam że nie

Sosna91
21-09-09, 22:37
zależy jak głośno słuchasz muzyki w czasie treningu, ja ćwicze w domu to w trakcie przy estradówkach daje troche vol ;]

a i w czasie wysiłku cisnienie w uszach masz większe ale nie takie żeby uszkodziło słuch.

PITEEREK
21-09-09, 22:50
Muzyki na siłowni nie słucham , problem powstał od marca tego roku .Zaczołem trochę gorzej słyszeć , oczywiście nie wiąże tego z siłownią w 100 % ,ale szukam przyczyny.
Zastanawiam się też czy odżywki mogą mieć jakieś skutki uboczne - zaznaczamodrazu że nigdy nie brałem sterydów. Robiłem rózne badania
Rezonans magnetyczny głowy - nic złego nie wykazało
USG tętnic szyjnych - też jest o.k ,
Jedynie co ostatnio zaobserwowałem to podwyższone ciśnieniei to rano np. 140/100

slim shady
21-09-09, 22:52
a używasz mp3 ?

PITEEREK
21-09-09, 22:54
nie ,nigdy nie słucham muzyki w słuchawkach

Dodarek
27-10-09, 19:18
Wysokie ciśnienie, które występuje przy podnoszeniu dużych ciężarów może mieć zły wpływ na słuch, jak i na wzrok i kilka innych spraw..

Aponax
27-10-09, 19:33
Dodarek , tak zgadzam sie z toba , ale to dotyczy bardziej ludzi cwiczacych typowo silowo , ktorzy robia wymuszone powt. i na dodatek bedacy na roznych srodkach ktore "pomagaja" podnoscic wieksze ciezary , to nei dotyczy nas amatorow , tylko prosow z Mr.O :].

Do autora tematu , jest wiele przypadkow ludzi po 30 ktorzy traca powoli słuch (nie mowie tutaj ze to akurat trafilo an ciebie) ale jakas mozliwosc jest , wiec zawczasu idz prywatnie do lekarza dobrego i popytaj co i jak :].

johnni
28-10-09, 08:18
słyszałem że duże ciężary i duży wysiłek może mieć wpływ na wzrok ze względu na napięcie mięśni gałki ocznej podczas podnoszenia ciężaru. Znajomy mojego ojca trenował siedmiobój ponad 15 lat i teraz systematycznie traci wzrok.

Gawita180700
07-11-09, 17:34
podczas terningu zwiększa sie ciśneinie ma to znaczenie w uszach może głuszyć lub piszczeć nie wiem czy to dobrze czy żle

j0zek
07-11-09, 21:51
słyszałem że duże ciężary i duży wysiłek może mieć wpływ na wzrok ze względu na napięcie mięśni gałki ocznej podczas podnoszenia ciężaru. Znajomy mojego ojca trenował siedmiobój ponad 15 lat i teraz systematycznie traci wzrok.

pytanie w temacie bylo chyba na temat sluchu a nie wzroku