Zobacz pełną wersję : Krwiodawstwo
Ello.
Mam pytanie postanowiłem że oddam krew początkiem października decyzja jest przemyślana , ale bede wtedy jeszcze na cyklu kreatynowym wydaje mi sie ze nie stoi to na przeszkodzie, ale pewnosci nie mam? wie ktos cos na ten temat?
raczej nie ma przeciwskazan. Tez kiedys oddawalem krew i wypelniajac ankiete nie napotkalem na pytanie czy bierzesz kreatyne wiec mozesz oddawac xD
Gratuluje decyzji :)
nie oddaje krwi , ale mysle ze najlepiej zapytac sie lekarza - nie tam jakiegos "debila" ktory powie Ci ze gino jest od gainera , tylko jakeigos speca :].
Albo uprzedz punkt krwiodawstwa , najlepiej odwiedz przed isie zapytaj :].
slim shady
15-09-09, 20:01
gdzieś słyszałem, że nie można, ale lepiej mieć informacje pewne od lekarza
napisałem do centrum krwiodawstwa ;) mysle ze odpisza ;D
ja jestem honorowym krwiodawca:yawn:
ostatnio jak bylem to mi nie przyjeli krwi bo mialem jakis stan zapalny...ale rozmawialem z pielegniarka ktora ta krew pobiera i spytalem czy mozna oddawac krew biorac kreatyne.zaeragowala na to tak jakbym spytal czy moge oddawac krew biorac ome i deke:yawn: i jeszcze spytala czy chcialbym aby moje dziecko otrzymalo taka krew?:twisted:ale o to trzeba by zapytac lekarza...chociaz mi osobiscie wydaje sie ze moga byc z tym problemy bo na krecie mozemy miec wiekszy poziom kreatyniny we krwi co moze dawac bledne przeswiadczenie o nieprawidlowym funkcjonowaniu lub uszkodzeniu nerek...ale to tylko moje zdanie...
metadon ja mialem tak samo. Pigula mnie sie pytala czy chce miec dzieci, jak powiedzialem ze bialko wcinam, na uzupelnienie diety, oraz mialem cykl na krecie 2 miesiace temu.
zawsze myślałem że pielęgniarki mają jakąś ogólna wiedzę one chyba tylko zastrzyki potrafią robić wogule denerwują mnie takie teksty ,,wojtas słyszałem że jedziesz na białku'' a nie zaszkodzi ci to białko ręce mi opadają
no to na jakieś tempe pielęgniarki trafiliście...
kreatyna nie może być żadnym przeciwskazaniem do oddawania krwi!!!!
bo niby czemu? kreatynina? a o ile więcej tego syfu będzie? no, chyba, że ładyjecie po 30g/24h :evil:
a tak w ogóle to męska decyzja, przynajmniej wiemy, że nie jesteś ciotą co mdleje na widok igły :lol:
elo
No to mam juz odpowiedz z centrum krwiodawstwa
Witam!
Suplementy diety nie są bezwzględnym p/wskazaniem do poboru krwi dla innych ,ale ponieważ krew podawana jest m.i. płodom, noworodkom, kobietom ciężarnym oraz osobom leczonym różnymi lekami, o różnym składzie chemicznym ,dobrze byłoby, aby w podawana tym osobom krew ,była wolna od dodatkowych chemicznych substancji.Wskazana jest przynajmniej tygodniowa przerwa przed oddaniem krwi dla innych.
no właśnie, tylko że i tak wezmą twoją krew, a dlaczego??
bo wykrwawiającemu się na stole operacyjnym człowiekowi, wszystko koorwa jedno czy w krwi ktorą dostanie jest kilka% więcej "dodatkowych chemicznych substancji" czy nie...
tak czy owak, jeszcze raz szacun za męską decyjce!
elo
dzięki ;D wiec 6 października (oddaje wtedy jest u mnie zbiórka) oddawanie krwi u mnie to rodzinna tradycja ;D no moze nie tradycja ale bywali w rodzinie juz dawcy
też czasami oddaje polecam dostaniesz czekolady i wrzucisz po treningu z białkiem hehe :yawn:
niestety nie... mleczne jakieś, wawel bodajże. chociaż nie powiem, dość smaczne. tak czy owak zjedz je -> teoretycznie to ekwiwalent oddanej tkanki
osobiście jeżeli chodzi o czekolade to preferuje (choć b.rzadko się zdarza) gorzką o dużej zawartości kakao>60% podobno dobre na pikawe :lol:
elo