PDA

Zobacz pełną wersję : Krwiodawstwo

Fehu
15-09-09, 19:55
Ello.
Mam pytanie postanowiłem że oddam krew początkiem października decyzja jest przemyślana , ale bede wtedy jeszcze na cyklu kreatynowym wydaje mi sie ze nie stoi to na przeszkodzie, ale pewnosci nie mam? wie ktos cos na ten temat?

michal_f
15-09-09, 19:58
raczej nie ma przeciwskazan. Tez kiedys oddawalem krew i wypelniajac ankiete nie napotkalem na pytanie czy bierzesz kreatyne wiec mozesz oddawac xD
Gratuluje decyzji :)

Aponax
15-09-09, 19:58
nie oddaje krwi , ale mysle ze najlepiej zapytac sie lekarza - nie tam jakiegos "debila" ktory powie Ci ze gino jest od gainera , tylko jakeigos speca :].
Albo uprzedz punkt krwiodawstwa , najlepiej odwiedz przed isie zapytaj :].

slim shady
15-09-09, 20:01
gdzieś słyszałem, że nie można, ale lepiej mieć informacje pewne od lekarza

Fehu
15-09-09, 20:11
napisałem do centrum krwiodawstwa ;) mysle ze odpisza ;D

metadon
16-09-09, 10:59
ja jestem honorowym krwiodawca:yawn:
ostatnio jak bylem to mi nie przyjeli krwi bo mialem jakis stan zapalny...ale rozmawialem z pielegniarka ktora ta krew pobiera i spytalem czy mozna oddawac krew biorac kreatyne.zaeragowala na to tak jakbym spytal czy moge oddawac krew biorac ome i deke:yawn: i jeszcze spytala czy chcialbym aby moje dziecko otrzymalo taka krew?:twisted:ale o to trzeba by zapytac lekarza...chociaz mi osobiscie wydaje sie ze moga byc z tym problemy bo na krecie mozemy miec wiekszy poziom kreatyniny we krwi co moze dawac bledne przeswiadczenie o nieprawidlowym funkcjonowaniu lub uszkodzeniu nerek...ale to tylko moje zdanie...

MhL
16-09-09, 11:52
metadon ja mialem tak samo. Pigula mnie sie pytala czy chce miec dzieci, jak powiedzialem ze bialko wcinam, na uzupelnienie diety, oraz mialem cykl na krecie 2 miesiace temu.

wojtas3
16-09-09, 12:29
zawsze myślałem że pielęgniarki mają jakąś ogólna wiedzę one chyba tylko zastrzyki potrafią robić wogule denerwują mnie takie teksty ,,wojtas słyszałem że jedziesz na białku'' a nie zaszkodzi ci to białko ręce mi opadają

adonis18
16-09-09, 12:33
no to na jakieś tempe pielęgniarki trafiliście...

kreatyna nie może być żadnym przeciwskazaniem do oddawania krwi!!!!
bo niby czemu? kreatynina? a o ile więcej tego syfu będzie? no, chyba, że ładyjecie po 30g/24h :evil:

a tak w ogóle to męska decyzja, przynajmniej wiemy, że nie jesteś ciotą co mdleje na widok igły :lol:

elo

Fehu
16-09-09, 13:03
No to mam juz odpowiedz z centrum krwiodawstwa

Witam!
Suplementy diety nie są bezwzględnym p/wskazaniem do poboru krwi dla innych ,ale ponieważ krew podawana jest m.i. płodom, noworodkom, kobietom ciężarnym oraz osobom leczonym różnymi lekami, o różnym składzie chemicznym ,dobrze byłoby, aby w podawana tym osobom krew ,była wolna od dodatkowych chemicznych substancji.Wskazana jest przynajmniej tygodniowa przerwa przed oddaniem krwi dla innych.

adonis18
16-09-09, 13:15
no właśnie, tylko że i tak wezmą twoją krew, a dlaczego??

bo wykrwawiającemu się na stole operacyjnym człowiekowi, wszystko koorwa jedno czy w krwi ktorą dostanie jest kilka% więcej "dodatkowych chemicznych substancji" czy nie...

tak czy owak, jeszcze raz szacun za męską decyjce!

elo

Fehu
16-09-09, 13:18
dzięki ;D wiec 6 października (oddaje wtedy jest u mnie zbiórka) oddawanie krwi u mnie to rodzinna tradycja ;D no moze nie tradycja ale bywali w rodzinie juz dawcy

KowalX
16-09-09, 13:35
też czasami oddaje polecam dostaniesz czekolady i wrzucisz po treningu z białkiem hehe :yawn:

Fehu
16-09-09, 13:44
a jakies dobre ?

adonis18
16-09-09, 13:55
niestety nie... mleczne jakieś, wawel bodajże. chociaż nie powiem, dość smaczne. tak czy owak zjedz je -> teoretycznie to ekwiwalent oddanej tkanki

osobiście jeżeli chodzi o czekolade to preferuje (choć b.rzadko się zdarza) gorzką o dużej zawartości kakao>60% podobno dobre na pikawe :lol:

elo