PDA

Zobacz pełną wersję : Chcę nim zostać!!!

cabanos
13-09-09, 16:41
Witam !
Nazywam się Marcin i mam 15 lat. Mieszkam w małej wsi na pograniczu województw warmińsko-mazurskie i kujawsko- pomorskim. Chciałbym się zapisać do jakiegoś klubu kulturystycznego (najlepiej w Iławie) ale nie wiem za bardzo gdzie takie coś istnieje.Czy w każdej zwykłej siłowni?? ćwiczyłem ponad rok w domowej siłowni i jestem dobrze zbudowanym chłopakiem ( nie żeby już jakiś siłacz itp ale nie jestem szkieletem ani "puszysty" widzę wyraźnie moje mięśnie biceps triceps itp)Ostatnio byłem pierwszy raz na siłowni i jeszcze bardziej zafascynowała mnie kulturystyka. Następne pytanie brzmi czy mogę się starać o jakiś zwrot pieniędzy za przejazd i inne produkty rozwijające moje mięśnie?? Miasto w którym chciałbym chodzić do klubu jest Iława ale pociągiem wychodzi mi w tam i spo. prawie 9 zł to licząc w miesiącu 12x to wychodzi mi jakieś ~108zł a żeby zostać kulturysta czytałem że musiałbym stosować jakieś używki (białko, kreatynę itp) a raczej siłownia czy klub mi ich nie da. to następne jakieś 200 zł miesięcznie a do tego dieta i te wszystkie składni to 100 zł wiec podsumujmy musiałbym wydać na moje marzenie około 400 zł miesięcznie a na tyle to mnie nie stać ;/:neutral: Są też inne miasta w moich okolicach Grudziądz i Toruń ale wiadomo one są dalej i drożej by mi na tym wyszło.Mam silny charakter i tak łatwo nie odpuszczę z marzeniem.W dodatku mam wsparcie w rodzinie i znajomych którzy będą mi zawsze pomagać w osiągnięciu celów.Chciałbym zdobywać wszelakie nagrody w zawodach kulturystycznych.Wiem że za nim to się stanie minie kilka dobrych lat ale tym się nie przejmuje. Dlatego proszę serdecznie o pomoc.:D:pray:

pozdrawiam.

Początkująca
13-09-09, 17:13
stary, tak dobrze nie ma w tym kraju.

know1126
13-09-09, 17:22
samemu musisz pracowac nad soba,a dopiero jak zdobeciesz odpowiednia forme to wtedy do jakiegos klubu albo na debiuty jako niezrzeszony. i wygrywac. i powodzenia tylko zyczyc:smile:

Anaboliczny Koks
13-09-09, 18:02
na diecie za 100zl nie urosniesz ,od odzywek wazniejsza jest dieta.

slim shady
13-09-09, 18:09
skompletuj sprzęt do domowej siłki, na forum postaramy pomóc się z dietą i treningiem, są filmiki z instrukcjami ćwiczeń, niestety w tym kraju nikt nic Ci nie zwróci i sam jeszcze dopłacisz, dieta z 400 - 500 zł, dlatego w domu ćwicząc zaoszczędzisz

jaca666
13-09-09, 18:15
Przecież możesz ćwiczyć u kolegów albo powolutku z kumplami składać się na sprzęt a jak nie to nawet w domu jeszcze powoli machać.
Jesteś jeszcze młody więc masz czas.Ćwicz na razie spokojnie.Za kilka lat zrobisz prawko kupisz jakieś auto i będziesz sobie dojeżdżał.Znajdziesz prace i będziesz sobie zarabiał na dietę,suple itp.
Kulturystyka to bardzo drogi sport....
Sam wydaje miesięcznie na dietę i suple około 800zł....
Pod nosem mam małą siłownię i też nie wszystko na niej zrobię więc muszę dojechać do miasta autem a benzyna tez kosztuję...

cabanos
13-09-09, 18:21
<Slim shady>no ja sam zbudowałem sobie mikro siłownie ale bez dobrego instruktora to nic nie daje.Musiałbym przynajmiej 2 miesiące w każdą sobote jeździć na siłownie by poznać dokładnie ćwiczenia. Ale żeby taką zawodową kulturystykę uprawiać to chyba jednak musiałbym cały czas chodzić (chyba)?? a mam też pytanie do używek.przecież na innych forach każdy pisze że bez odpowiednich używek ciężko będzie wyrzeźbić ładną sylwetkę a tu wszyscy piszą ze sa one bezużyteczne.:errf:a i do tego sprzętu. mogę sobie samemu zrobić ławeczkę czy muszę kupić. Myślę żę mój tata by mi pomógł zrobić świetną a za grosze!!! narzędzia ma i umiejętności też. :neutral: jak myślisz??

<jaca666>Ale żeby zostać prawdziwym kulturystą musiałbym raczej jak najwcześniej ćwiczyć?? tak mi się zdaje.

know1126
13-09-09, 18:31
nie używki-tylko odżywki, używki to np fajki,kawa,alko;) ale odn odzywek- one mają tylko wspomoc jedzenie, a nie byc podstawa, ze tak najprosciej powiem. sa uzupelnieniem diety, czyli tego co dostarczasz z pozywieniem. i sa kolejnym krokiem, kiedy juz wykorzysta sie swoj potencjal.

oczywiscie ze jak najwczesniej,ale madrze. ja zaluje ze dopiero niedawno sie tym zinteresowalem, a nie jak mialem parenascie lat bo byl bym juz koks:smile:
ale oczywiscie nie nalezy z treningami szalec od razu tylko stopniowo, zaczynac od kondycji i ogolnorozwojowych cwiczen.
ławke-pewnie ze samemu mozna,sam robilem ,i wilelu robi samemu, tylko zgap projekt z innej i juz;)
a co do cwiczen , to sa filmiki na necie - ale fakt, trener zywy to po pierwsze jesli chodzi o technike dlatego dobrze kogos poszukac.

Kreta
13-09-09, 18:34
Wiesz powiem Ci tak kreatyna niby dobra na mase ale jak ja bralem bez jakiejkolwiek diety to zaprzeproszeniem uja dalo. Oczywiscie przyrosty jakies byly ale nie takie jak oczekiwalem wiec teraz postanowilem ze dieta musi byc. Tez kiedys myslalem "a na wala mi dieta wezme supli i bedzie git" a tu niestety nie ma tak latwo

slim shady
13-09-09, 18:40
jak tata może to niech zrobi ;) takie sprzęty są najlepsze i mamy do nich sentyment, a jesli chodzi o instruktorów na siłowniach to niestety nie jest tak kolorowo, często robią wszystko na odwal się, może trafisz na kogoś w porządku, a może kogoś kto potraktuje Cie z góry,

Co do odżywek są bardzo przydatne, ale myślę że możesz poczekać chociaż rok, wielu kulturystów ćwiczyło długo na samej diecie. Greg Valentino był tak biedny ze miał kasę na jedzenie i siłownie, i na nic więcej.

Naprawdę na jedzeniu można wiele osiągnąć. Jest pełno stron z instruktażem jak robić poprawnie technicznie ćwiczenia, jak coś to nas pytaj.

Ale żeby zostać prawdziwym kulturystą musiałbym raczej jak najwcześniej ćwiczyć?? tak mi się zdaje.

Nie będę ukrywał że wielu kulturystów zaczynało w wieku 13-14 lat, ale są też przypadki gdzie gość zaczął ćwiczyć dopiero w wieku 32 lat (nigdy nie miał kontaktu z siłownią) i w 8 lat wygrał mistrzostwa i było kilka takich przypadków, ale to kwestia genetyki.

cabanos
13-09-09, 18:48
W każdym razie ODzYWKI ;) odpadają. I dobrze bo wolałem jakoś naturalnie... :D
W siłowni instruktor podał mi taki podstawowy plan ale nie dał mi go do domu, a już nie pamiętam tych ćwiczeń za bardzo. ;/ Ok sprzęt sobie załatwie ćwiczenia też się naucze. tylko co z dietą... Nie mam zielonego pojęcia jak ułożyć sobie dietę;/ jeśli byście mogli ustawić ją to byłbym wdzięczny. Wiem tylko ze powinno sie duzo białka i żelaza jeść a dalej to lipa. Jeśli bedziecie potrzebowali jakiś informacjo dotyczącej mojej budowy itp do ułożenia diety to pytajcie.:D

know1126
13-09-09, 19:05
masz 15 lat, a waga? musisz obrac cel jakis ,i dopasowac diete do tego.
i odpowiedni zestaw cwiczen, uwzgledniajac sprzet jaki masz.

cabanos
13-09-09, 19:11
no mam 15 lat moja waga to 76kg, wzrost 183cm. chciałbym wzmocnić przede wszystkim klatę i brzuch do tego triceps i biceps a także nogi... najlepiej jak byście mi powiedzieli jaki sprzęt powinienem mieć postaram się go załatwić. z dietą to już naprawdę nie wiem sam sobie rady nie dam;/ prawie nic na ten temat nie wiem ;/:neutral:

michal_f
13-09-09, 19:18
ze sprzetu wystarczy Ci jak bedziesz mial ławeczke, sztange i obciazenia... hantle tez by sie w sumie przydaly ;) Jesli chodzi o diete to napisz w dziale dieta, tam napewno Ci pomoga ;) pzdr

cabanos
13-09-09, 19:27
http://www.allegro.pl/item732839008_marbo_home_lawka_laweczka_regulowane _oparcie.html#gallery
czy taka ławka się nadaje??? Może bym ją zamówił ale muszę mieć ocenę jej czy warto w nią zainwestować ;D hantelki to mam, a sztangi to aż 4 tylko że z betonu ale moze kupie sam gryf a krążki może gdzieś znajdę ;D

1Matt
13-09-09, 19:30
lepiej poszukaj z widełkami:) dużo wygodniej.
http://www.allegro.pl/item728812443_lawka_atomyc_prestige_modlitewnik_i_ rozpietki.html
nie wiele droższa a dużo lepsza:)

michal_f
13-09-09, 19:32
przy tej lawce nie ma stojakow wiec musialbys jeszcze stojaki dokupic. Sprzet mozesz miec robiony, byle by obciazenia bylo duzo xD i aby ci sprzet pod nim wytrzymal ;) Jak nie masz kasy to postaraj sie wszystkos am zrobic :)
Ja mam taka podobna lawke jak 1Matt (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=15917) dal w linku i jest ok ;)

cabanos
13-09-09, 19:42
spoko i tak lepiej niż teraz na siłownie jeździć a ten instrukor mówił coś żę lepiej żebym nie ćwiczył na dużych ciężarach bo lepiej w miśśnie wchodzi mały cieżar ale dobrze wykonane ćwiczenie.

1Matt
13-09-09, 19:49
no i dobrze mówił;) posłuchaj się go i nie porywaj się od razu ma maximum.

cabanos
13-09-09, 19:55
no spoko od jutra zaczynam budować sprzęt i z kumplami sie zgadam i moze złożymy sie na ta ławeczkę a jak nie to sami zrobimy.
;p
dzięki wszystkim za pomoc jutro stworze post na temat dity. licze tez na liczne odpowiedzi ;D

D3
13-09-09, 21:53
Masz chłopaku 15lat i jeszcze wiele może Ci się odmienić. Jak strzeli Ci 20 i zapał nie spadnie to wtedy zamieść posty tego typu.

kubaCK
14-09-09, 18:02
zawsze mozesz zagadac z jakims znajomym mysliwym zeby upolowal ci w lesie dzika
: DDD mistrzostwo:D

slim shady
14-09-09, 18:23
dzik fajna sprawa, ja za całego płaciłem z 200 zł, a jedzenia jest na kilka miesięcy, i od razu siła z masą rosną :P tylko ważne są badania u weterynarza czy mięso jest ok

Początkująca
14-09-09, 19:58
ja jadłam kiełbase z dzika i CO!

hehe dobra;D

KowalX
14-09-09, 20:06
a ja ci powiem,że upijanie szkodzi i to konkret ;p

xxmłodyxx
14-09-09, 20:39
no to cabanos powiem ci ze jestes juz prawdziwym koksem....masz 29 w bicu i 102 w kklacie i do tego 92 czy tam 96 w pasie i myslisz o byciu kulturystą...powodzenia...wstaw zdjecia najlepiej...

a co do tego co pisał kowalX to sie zgodze...przez wakacje zaliczyłem pare ostrych zgonów ze niepamietam jak do domu wracałem i siła spadła...niby nie cwiczyłem przez wakacje ale teraz policzyłem ze przepiłem ponad 500zł...i po co??tylko koksu by za to mogło byc przeciez

cabanos
14-09-09, 20:43
Ale nie wiem czy dobrze podałem to były dane z maja max z czerwca i sam mierzyłem, a i dotego mam jeszcze jedno pytanie biceps mierzyć w napieciu czy na wyprostowanej ręce?? bo mierzyłem właśniena wyprostowanej i nie wiem czy dobrze??

xxmłodyxx
14-09-09, 20:46
Ale nie wiem czy dobrze podałem to były dane z maja max z czerwca i sam mierzyłem, a i dotego mam jeszcze jedno pytanie biceps mierzyć w napieciu czy na wyprostowanej ręce?? bo mierzyłem właśniena wyprostowanej i nie wiem czy dobrze??

i ty chcesz być kulturystą?? pewnie ze na napiętej..ja tez zawsze sam mierze i co...a rekordy jakie masz???

tu masz link http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=15291

Początkująca
14-09-09, 20:48
wszystko na napiętej,

cabanos
14-09-09, 20:51
Chciałbym abyście mi tylko pomogli, mówie przecież że dopiero zaczynam na poważnie!!! w napięciu teraz mam 34 lub 35. Gdybym wszystko wiedział to wogóle tego postu bym nie zakładał.Narazie mi nie pomagasz "xxxmłodyxxx" tylko jeszcze pogarszasz sprawę mam jeszcze duzo czasu aby nabrac odpowiednia rzeźbe... lecz chcę zacząć juz teraz. :evil:

xxmłodyxx
14-09-09, 21:05
Chciałbym abyście mi tylko pomogli, mówie przecież że dopiero zaczynam na poważnie!!! w napięciu teraz mam 34 lub 35. Gdybym wszystko wiedział to wogóle tego postu bym nie zakładał.Narazie mi nie pomagasz "xxxmłodyxxx" tylko jeszcze pogarszasz sprawę mam jeszcze duzo czasu aby nabrac odpowiednia rzeźbe... lecz chcę zacząć juz teraz. :evil:

dobra nie stresuj sie....tez mam 15 lat...tyle ze ja zaczynałem jak miałem 13 prawie 14...bez trenera tylko ze starszymy chłopakami...co do sprzetu na sił to my teraz robimy z chłopakami i wystarczy spawarka kątowniki i trochę mózgu...jak skonczymy to moze foty wstawie..stojaki już mamy fajne:evil:, ławka sie konczy..a wyciag jeszcze myslimy:whistle::errf:

mówisz ze dopiero zaczynasz a wczesniej pisałes ze juz rok cwiczyłes

cabanos
14-09-09, 21:10

widzisz napisałem że dopiero teraz zaczynam na poważnie. ćwiczyłem w garażu z kumplami ale to były nie umiejetne ćwiczenia i słabo wchodziło teraz będę raz w tygodniu (przynajmiej przez 2 miesiące aby poznać ćwiczenia) jeździł na siłkę.

Pe. Es ja się nie stresuje xD

kubaCK
14-09-09, 22:02
dobra nie stresuj sie....tez mam 15 lat...tyle ze ja zaczynałem jak miałem 13 prawie 14...bez trenera tylko ze starszymy chłopakami...co do sprzetu na sił to my teraz robimy z chłopakami i wystarczy spawarka kątowniki i trochę mózgu...jak skonczymy to moze foty wstawie..stojaki już mamy fajne:evil:, ławka sie konczy..a wyciag jeszcze myslimy:whistle::errf:

mówisz ze dopiero zaczynasz a wczesniej pisałes ze juz rok cwiczyłes
nerwowy kozaczek...

1Matt
15-09-09, 00:24
oj przestańcie:P chłopak chce pomocy a nie komentowania to ile on ma lat, kiedy zaczynał itd. konkretne pytania to konkretne odpowiedzi, a nie coś co mija się z celem:)
cabanos, wspomniałeś, że tatko Ci pomoże ze sprzętem, to do roboty:) wzoruj się na konstrukcji sklepowych "wynalazków", z wspomagaczy zrezygnuj póki co, tak jak koledzy radzą (sam jadę bez i efekty na samej diecie są wyśmienite:)) w bicu masz tyle co mój bracki, on też ma 15 lat i dopiero zaczyna, ma podobną sytuację (nie mieszka ze mną) i ma tylko zwykła ławeczkę z widełkami na sztange, 2 hantle, rozpiętki i 50kg nakładu, na siłownie ma dość daleko ale jezdzi by technike doskonalić:)
tak jak i jemu, Tobie też życzę powodzenia;) pzdr.