Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Zachamowanie wzrostu ?

Zipek
08-09-09, 20:32
Witam!
Mam pytanko.
Mam 15lat i 170cm wzrostu. Ważę około 60kg. Ostatnio ćwiczyłem klate na ławeczce z 7x 45kg obciążenia czy to nie jest za dużo jak na moje wymiary i wiek ?
Bary ćwiczyłem do 25kg. O co mi chodzi? A więc chodzi mi o to że jak bym się zatrzymał w wzroście i dalej jak bym nic nie rósł ;/;( a podkreśle że w wakacje zawsze rosłem a teraz nic. Proszę o odpowiedzi na mój temat i porady.
pozdrawiam!

Jolly
08-09-09, 20:36
Ćwiczenia nie mają nic do wzrostu. Ile miałeś ustalone w chwili "poczęcia" tyle będziesz miał. :)

zCzymDoLudzi
08-09-09, 20:43
Masz normalny, przeciętny wzrost jak na ten wiek, no może kilka cm do przodu, ale prawdopodobnie jeszcze podrośniesz. Ćwiczenia nie mają nic do wzrostu.

Jolly
08-09-09, 20:45
Średnia światowa jest :)

Zipek
08-09-09, 20:47
a jak na moje wymiary dużo podnosze na klate waszym zdaniem? i czy mogę przejść na ćwiczenia siłowe ? czy raczej dalej kontynuować ćwiczenia na mase?

KowalX
08-09-09, 20:50
Ćwiczenia nie mają nic do wzrostu.

mają, stymulują wzrost tak jak i prawidłowe odżywianie oraz odpowiednia ilość snu.

Rosnąć to ty dopiero zaczynasz ;)

Zipek
08-09-09, 20:58
radziłbyś mi ćwiczyć mniejszymi ciężarami ?

Jolly
08-09-09, 21:01
Kowalx: widziałem już tyle że śmiem twierdzić ze to nie prawda...

Zipek: tu sie liczy masa miesniowa, nie wzrost, wiec nie mozna mowic czy duzo podnosisz.

KowalX
08-09-09, 21:01
tak w młodym wieku trening średnio intensywny jest bardziej wskazany.Pamiętaj też o uzupełnianiu płynów podczas treningu,albo co ćwiczenie małe łyki ,lbo chociaż co 15min uzupełniaj.Organizm dzieci i młodzieży odwadnia się szybciej niż osoby dorosłej

Jolly
08-09-09, 21:02
Najlepiej jakas ogolnorozwojowka wprowadzajaca w świat dużych cięzarów. Podwieszone trening, ACT.

Zipek
08-09-09, 21:13
KowalX podczas treningów pije izotoniki ;) więc o odwodnienie nie mam co się martwić ;) pozdro!

Jolly
08-09-09, 21:15
Może lepiej po prostu dobrze pić?

KowalX
08-09-09, 21:21
Kowalx: widziałem już tyle że śmiem twierdzić ze to nie prawda...

wzrost człowieka jest kształtowany genetycznie,zależy również od warunków środowiskowych,kulturowych i cywilizacyjnych,wpływ mają ćwiczenia fizyczne, znaczenie ma również prawidłowe odżywianie-braki w składnikach mogą prowadzić do opóźnienia ,a nawet zahamowania rozwoju,

KowalX
08-09-09, 21:22
KowalX podczas treningów pije izotoniki ;) więc o odwodnienie nie mam co się martwić ;) pozdro!

nie powinieneś pić izotoników tylko wodę

Jolly
08-09-09, 21:23
wzrost człowieka jest kształtowany genetycznie,zależy również od warunków środowiskowych,kulturowych i cywilizacyjnych,wpływ mają ćwiczenia fizyczne, znaczenie ma również prawidłowe odżywianie-braki w składnikach mogą prowadzić do opóźnienia ,a nawet zahamowania rozwoju,
Do opóźnienia tak, do zahamowania nie, chyba ze to jakieś skrajne przypadki,

Zipek
08-09-09, 21:26
isotoniki pije żeby mieć więcej energii, czemu są nie wskazane ?

KowalX
08-09-09, 21:27
Do opóźnienia tak, do zahamowania nie, chyba ze to jakieś skrajne przypadki,

dlatego napisałem "nawet" :smile:
zostaje zaburzona gospodarka hormonalna i dupa

Jolly
08-09-09, 21:27
Najlepsza jest zwykła, niegazowana woda, tego nic nie zastąpi.

KowalX
08-09-09, 21:35
w jakim sensie ? %% hehe

nie no isotoniki pije bo więcej energi mi dają podczas wysiłku piłem kiedyś napoje typu force i tiger ale miałem po nich wycieczki ... ;l

ani energetyczne ani izotoniki tylko woda.

masz uzupełniać płyny napojami hipotonicznymi mają niższą osmolalność niż u człowieka płyny te są najlepiej przyswajalne i obojętne.

izotoniki pijemy tylko w wysiłkach dłuższych np 2h +

Jolly
09-09-09, 07:02
Tak betewu to izotoniki nie są też zdrowe...