Zobacz pełną wersję : Zachamowanie wzrostu ?
Witam!
Mam pytanko.
Mam 15lat i 170cm wzrostu. Ważę około 60kg. Ostatnio ćwiczyłem klate na ławeczce z 7x 45kg obciążenia czy to nie jest za dużo jak na moje wymiary i wiek ?
Bary ćwiczyłem do 25kg. O co mi chodzi? A więc chodzi mi o to że jak bym się zatrzymał w wzroście i dalej jak bym nic nie rósł ;/;( a podkreśle że w wakacje zawsze rosłem a teraz nic. Proszę o odpowiedzi na mój temat i porady.
pozdrawiam!
Ćwiczenia nie mają nic do wzrostu. Ile miałeś ustalone w chwili "poczęcia" tyle będziesz miał. :)
zCzymDoLudzi
08-09-09, 20:43
Masz normalny, przeciętny wzrost jak na ten wiek, no może kilka cm do przodu, ale prawdopodobnie jeszcze podrośniesz. Ćwiczenia nie mają nic do wzrostu.
a jak na moje wymiary dużo podnosze na klate waszym zdaniem? i czy mogę przejść na ćwiczenia siłowe ? czy raczej dalej kontynuować ćwiczenia na mase?
Ćwiczenia nie mają nic do wzrostu.
mają, stymulują wzrost tak jak i prawidłowe odżywianie oraz odpowiednia ilość snu.
Rosnąć to ty dopiero zaczynasz ;)
radziłbyś mi ćwiczyć mniejszymi ciężarami ?
Kowalx: widziałem już tyle że śmiem twierdzić ze to nie prawda...
Zipek: tu sie liczy masa miesniowa, nie wzrost, wiec nie mozna mowic czy duzo podnosisz.
tak w młodym wieku trening średnio intensywny jest bardziej wskazany.Pamiętaj też o uzupełnianiu płynów podczas treningu,albo co ćwiczenie małe łyki ,lbo chociaż co 15min uzupełniaj.Organizm dzieci i młodzieży odwadnia się szybciej niż osoby dorosłej
Najlepiej jakas ogolnorozwojowka wprowadzajaca w świat dużych cięzarów. Podwieszone trening, ACT.
KowalX podczas treningów pije izotoniki ;) więc o odwodnienie nie mam co się martwić ;) pozdro!
Może lepiej po prostu dobrze pić?
Kowalx: widziałem już tyle że śmiem twierdzić ze to nie prawda...
wzrost człowieka jest kształtowany genetycznie,zależy również od warunków środowiskowych,kulturowych i cywilizacyjnych,wpływ mają ćwiczenia fizyczne, znaczenie ma również prawidłowe odżywianie-braki w składnikach mogą prowadzić do opóźnienia ,a nawet zahamowania rozwoju,
KowalX podczas treningów pije izotoniki ;) więc o odwodnienie nie mam co się martwić ;) pozdro!
nie powinieneś pić izotoników tylko wodę
wzrost człowieka jest kształtowany genetycznie,zależy również od warunków środowiskowych,kulturowych i cywilizacyjnych,wpływ mają ćwiczenia fizyczne, znaczenie ma również prawidłowe odżywianie-braki w składnikach mogą prowadzić do opóźnienia ,a nawet zahamowania rozwoju,
Do opóźnienia tak, do zahamowania nie, chyba ze to jakieś skrajne przypadki,
isotoniki pije żeby mieć więcej energii, czemu są nie wskazane ?
Do opóźnienia tak, do zahamowania nie, chyba ze to jakieś skrajne przypadki,
dlatego napisałem "nawet" :smile:
zostaje zaburzona gospodarka hormonalna i dupa
Najlepsza jest zwykła, niegazowana woda, tego nic nie zastąpi.
w jakim sensie ? %% hehe
nie no isotoniki pije bo więcej energi mi dają podczas wysiłku piłem kiedyś napoje typu force i tiger ale miałem po nich wycieczki ... ;l
ani energetyczne ani izotoniki tylko woda.
masz uzupełniać płyny napojami hipotonicznymi mają niższą osmolalność niż u człowieka płyny te są najlepiej przyswajalne i obojętne.
izotoniki pijemy tylko w wysiłkach dłuższych np 2h +
Tak betewu to izotoniki nie są też zdrowe...