PDA

Zobacz pełną wersję : Rybki

hans1237
07-09-09, 11:02
YO YO,mam pytanie przymierzam sie do załozenia akwarium 300l i chce zakupic pielęgnice pawiookie lub piranie,i moje pytanie brzmi czy ktos miał stycznosc z tymi rybami????hoduje to ktos???

3ndriu
07-09-09, 15:14
Miałem te pielęgnice w ilości 3 sztuk przez jakieś 3 miesiące. Większych brudasów nie miałem w życiu, sprzedałem je. Po pierwsze jedzą tyle co pies :P Po 2. strasznie brudzą (czyt. srają). Ogólnie nie polecam. Po ich sprzedaży kupiłem pielęgnice cytrynowe. Jak są małe są czarne z wiekiem nabierają żółtego koloru co jest piękne. Je mogę polecić, lecz też mają jedną wadę. Trzeba przy ich hodowaniu zainwestować w gruby żwir ( przynajmniej 1cm średnicy 15mm będzie nawet lepszy) mają zwyczaj "urządzania" akwarium po swojemu. Nabierają żwiru w gębę i plują nim tak jak im się chce. Jak wychodziłem do szkoły całość żwiru(2 wiadra) była po lewej, wracałem po 6h lekcji i żwir był po prawej :P Samce mają też fajny akcent, rośnie im fajna "gula" na głowie z wiekiem :P

Piranie miał mój brat w pokoju obok, kawałek szynki na drut i do wody sekund 5 i był tylko drucik :P Ale nie podobały mi się te ryby z wyglądu.

Sosna91
07-09-09, 15:19
ee lepiej kup terrarium i ptaszniki hoduj ;] wieksza adrenalnika przy agresywniejszych bestiach ;] jeszcze rok temu mialem z 20sztuk teraz została mi jedna gienia co lubi myszki ;]

Yosho
07-09-09, 17:58
Ja bym właśnie nie chciał mieć ptasznika ani piranii bo nie mam sumienia dać myszy do jedzenia;)

Ja mam żółwie wodne... nawet fajne;) Można je dać na jakiś czas na ziemie tak na kilka minut.... nie jedzą aż tak dużo, a pokarmu pełno w różnych sklepach zoologicznych:happy: Akwarium czyszczę tak co 4-5 dni ale mam mniejsze od ciebie, więc ty tak co tydzień:D I pamiętaj;) Żółwie będziesz miał prawdopodobnie do końca swojego życia, a może nawet dłużej, więc to jest ogromny PLUS!!!:)

Ale każdy lubi coś innego:P A jeśli mam wybrać pomiędzy tym co sam napisałeś to ani to ani to:P

hans1237
07-09-09, 18:04
endriu a jaki miałes zbiornik? ja mam 240l

3ndriu
07-09-09, 18:07
Na początku 150L, ale pielęgnice dość szybko rosną i potrzebują dużo miejsca. Po jakimś czasie zmieniłem na 250L i było w porządku :)

hans1237
07-09-09, 18:25
myslałem na 300l ale zostane przy 250 mysle ze to kałuza jak na pielegnice ale cuz.....musi im starczyc,chyba ze 450l?/znowu koszt jest spory,jakiej wielkosci maiłes ryby?

3ndriu
07-09-09, 18:51
Dorosłe pielęgnice są duże, długość około 35cm. A jak masz pieniądze na 450L to się nie zastanawiaj :P

vold
07-09-09, 19:10
YO YO,mam pytanie przymierzam sie do załozenia akwarium 300l i chce zakupic pielęgnice pawiookie lub piranie,i moje pytanie brzmi czy ktos miał stycznosc z tymi rybami????hoduje to ktos???

Po co Ci te rybki, chodz byś nie wiem jak to utuczył to dużo z tego nie ogryziesz, masy na tym nie zrobisz, proponuje tuńczyki :)

3ndriu
07-09-09, 19:34
Może jednak posłuchaj Voldemorta :P

mateohzp
07-09-09, 19:55
ja miałem kiedys gupiki i kupilem sobie bojownika i niestety gupiki zrobily die :D

xxmłodyxx
07-09-09, 19:58
o za rybki sie bierzecie??/ja mam bojownika jednego...w małej kulce...miałem kiedys duze akwarium ale nie chciało mi sie wody zmieniac...bojownik jest spoko...ale teraz mi matka jakąs lipe kupiła bo kolorów nie zmienia...a ten co mi zdech wczesniej to zmieniał

pure
07-09-09, 20:06
Ja obecnie bawie sie w holendry, jednak nastepna aranzacja bedzie nature. co do pielegnic, to moje ulubione to pielegniczki, choc od malolata towarzyszyly mi rowniez Meeki. Proponuje ci najpierw poczytac na necie o pielegnicach ktore chcesz hodowac, o ich srodowisku naturalnym, w jakiej wodzie nalezy trzymac, zobacz zdjecia ich naturalnego srodowiska i stworz klimat w zbiorniku na ten wzor. pielegnice sa rozne, od pielegniczek, poprzez sredniej wielkosci, do naprawde duzych. Nie ma cisnienia przeciez, zeby koniecznie to byly te najwieksze, uwierz mi, ze nawet najmniejsi przedstawiciele to diably, obecnie mam Akarki Paskowane, oj dzieje sie podczas tarła. musisz oczywiscie pamietac, ze pielegnice to w wiekszosci ryby terytorialne. Najpierw lektura, pozniej zakladanie zbiornika w innej kolejnosci bedzie to po prostu niewypal.

hans1237
07-09-09, 23:06
heh edukuje sie własnie juz od miesiąca,wiem 90% potrzebnych info

240l i w tym planuje 2sztuki

HuGsoN
14-09-09, 16:43
Karpie sobie hoduj to na mase będziesz miał, bo wiem, że marnie wyglądasz :>