PDA

Zobacz pełną wersję : Masz masywne uda ? Będziesz żył dłuzej xd

Anaboliczny Koks
04-09-09, 20:14
Co wy na to?

Nie chodzi o tłuszczyk lecz o mięśnie.

Różnica pojawia się, gdy obwód uda przekracza 60 cm (obwód uda mierzony tuż pod pośladkami).

Obserwacja prowadzona przez 10 lat na grupie 3 tys. kobiet i mężczyzn pokazała, że większa masa mięśniowa w udach przekłada się na lepsze radzenie sobie organizmu z insuliną i obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca - donosi BBC.

Przy końcowej ocenie brano pod uwagę także spożycie alkoholu, poziom cholesterolu we krwi, nałóg nikotynowy, ciśnienie krwi i aktywność fizyczną.

Ryzyko chorób serca zwiększa się dwukrotnie u osób, których obwód uda jest mniejszy niż 55 cm - przekonują lekarze ze szpitala uniwersyteckiego w Kopenhadze.

Raport z badań znalazł się w piśmie "British Medical Journal.

żródło. sfora.pl

Sosna91
04-09-09, 20:28
mam ponad 60cm wiec lajt ;] ale i tak w takie badania nie wierze ;]

a Jaca będzie zył ze 130lat xD

KowalX
04-09-09, 20:47
Co wy na to?

Nie chodzi o tłuszczyk lecz o mięśnie.

Różnica pojawia się, gdy obwód uda przekracza 60 cm (obwód uda mierzony tuż pod pośladkami).

Obserwacja prowadzona przez 10 lat na grupie 3 tys. kobiet i mężczyzn pokazała, że większa masa mięśniowa w udach przekłada się na lepsze radzenie sobie organizmu z insuliną i obniża ryzyko cukrzycy i chorób serca - donosi BBC.

Przy końcowej ocenie brano pod uwagę także spożycie alkoholu, poziom cholesterolu we krwi, nałóg nikotynowy, ciśnienie krwi i aktywność fizyczną.

Ryzyko chorób serca zwiększa się dwukrotnie u osób, których obwód uda jest mniejszy niż 55 cm - przekonują lekarze ze szpitala uniwersyteckiego w Kopenhadze.

Raport z badań znalazł się w piśmie "British Medical Journal.

żródło. sfora.pl

to chyba chodziło o łydki?

,a i jak przypakujesz to nic nie da to się odnosiło do naturalnie dużych ;p :)

jaca666
04-09-09, 20:55
mam ponad 60cm wiec lajt ;] ale i tak w takie badania nie wierze ;]

a Jaca będzie zył ze 130lat xD

Myślałem że padnę jak to przeczytałem....:-)

KowalX
04-09-09, 21:20
niedługo będą badać palec u nogi

adonis18
04-09-09, 21:35
niedługo będą badać palec u nogi

podobno kiedyś wierzono, że w małym palcu u nogi znajduje się dusza... nie wiem jak sie sprawa miała do ludzi z np. amtutowanymi nogami, ale jak dla mnie to niech badają :whistle:

Jolly
04-09-09, 21:53
Tutaj pogratulować badaczom bystrości i spostrzegawczości...

Anaboliczny Koks
05-09-09, 07:40
adonis to dlatego jak sie uderzysz w malego palca u nogi to tak boli ,bo dusza obrywa xd

Początkująca
05-09-09, 20:28
Myślałem że padnę jak to przeczytałem....:-)

ja też
clap

xxmłodyxx
05-09-09, 21:39
a co ma piernik do wiatraka????

to czyli ze jak ktoś naturalnie się urodzi bez nóg (bo niestety tacy sie rodzą i bardzo im wspóczuje) to znaczy ze nie bedzie wogule żył??

i tak wogule to dla jednego co ma 200cm wzrostu to dla niego 60 cm w udzie to mało a a dla takiego co ma 160cm to duzo

Anaboliczny Koks
05-09-09, 21:53
mlody zrozum tekst i sie odezwij :P

xxmłodyxx
05-09-09, 23:45
rozumie....to jak bede miał 120 w udzie to bede żył 2 razy dłuzej ???a jesli mam ponad 60 w udzie to ile dłuzej bede zył???miniute??godzine ??dzien??rok??;;PPP

KowalX
06-09-09, 00:05
chyba nie rozumiesz nie chodzi ,że nagle będziesz miał 60cm i dwa razy dłużej będziesz żył tylko o to ,że ludzie z grubszym udem mają mniejsze predyspozycję do cukrzycy i chorób serca.

Nie wiem ,akurat czy to prawda ,ale budowa ciała na pewno wiele zmienia w organizmie tak jak i rozkład masy mięśniowej, grubość, ilość naczyń krwionośnych. Tyczy się to np krążenia krwi , obciążenia kręgosłupa czy stawów.

xxmłodyxx
06-09-09, 01:12
no rozumiem.... czy jeśli się ma większe płuca to można na dłużnej powietrze wstrzymać i o ile???

KowalX
06-09-09, 01:29
no rozumiem.... czy jeśli się ma większe płuca to można na dłużnej powietrze wstrzymać i o ile???

wszystko musisz policzyć zależy to od kilku czynników
ogólnie większe płuca mogą oddychać rzadziej wzrasta wtedy wydolność
nie wiem jak ci to inaczej w prosty sposób wytłumaczyć
można policzyć wzorem

Anaboliczny Koks
06-09-09, 09:07
no KowalX Ci wytluamczyl z tymi udami ,uda także niby odpowiadaja za wydzielanie insuliny.