PDA

Zobacz pełną wersję : Dieta na masę do sprawdzenia

tomek95
02-09-09, 22:19
waga: 59kg
wzrost: 171cm
typ budowy: mezomorfik
cel: masa
zapotrzebowanie kcal: około 2300kcal
aktywność fizyczna: 3 treningi na tydzień po godzinę + rekreacyjnie koszykówka
suplementacja: mam do dyspozycji gainer i carbo, na wiosnę wezmę kreatynę
doping: -
uwagi: raczej żadne

1. śniadanie (dom)
300ml mleka 3,2% + płatki owsiane/jęczmienne

2. śniadanie (szkoła, podzielone na kilka przerw)
4-6 kromek chleba część z serem żółtym i szynką, cześć z serem topionym + woda/sok

3. obiad (między 15 a 16)
tu różnie, zależy to już od rodziców, ale prawie zawsze jest to pożądny posiłek. Rozumiem, że kiedy obiad jest 1-daniowy lub mało pożywny mam wziąć gainera/carbo, nie wiem które

4. między obiadem a kolacją
często są to płatki kukurydziane (tak do pochrupania przy czytaniu), jakis owoc albo 2, galaretka (na stawy), czasem trochę ciasta albo spagetti, generalnie staram się nie jeść byle co

6. kolacja
7-9 kromek z serem żółtym, szykną, serem topionym, nutella, kakao

do picia do obiadu i między posiłkami woda mineralna (czasem smakowa ale to chyba nie robi róznicy), jakieś soki, ew. napoje gazowane lub kompot.

KowalX
02-09-09, 23:54
jak policzyłeś zapotrzebowanie?Wędliny to syf.Masz 14lat daj sobie spokój z chemicznymi dodatkami do obiadu

ciaastek91
03-09-09, 15:44
brakuje tutuj bialka!

w sniadaniu brak konkretnego zrodla bialka, dodaj jakies jajka np.
do kanapek w szkole nie szynka, a piers z kurczaka.
w 4 'posilku' tez nie ma bialka, wrzuc tam jakies mieso/tunczyka/jajka.
w ostatnim posilku nie jedz juz chleba, w ogole najlepiej nie jedz weglowodanow, tylko bialko + tluszcze(zdrowe)- np twarog + oliwa z oliwek

pobierz sobie taki program:
http://www.darkthorn1.republika.pl/dpV421.rar
i w nim uloz diete.

tomek95
03-09-09, 17:20
Do kolacji często jem też serek wiejski, zapomniałem dodać. Jajecznice też czasem jadam zamiast owsianki, a czasem na kolację. Co do kanapek z kotletem to raczej nie przepadam, a wręcz ciężko mi się to je.

KowalX
03-09-09, 17:22
jak policzyłeś zapotrzebowanie ?

tomek95
03-09-09, 17:25
2300kcal - 120g białka, 80g tłuszczy i 260g węglowodanów wg kalkulatora podanego przez ciastka.

KowalX
03-09-09, 17:29
2300kcal - 120g białka, 80g tłuszczy i 260g węglowodanów wg kalkulatora podanego przez ciastka.

dobra obliczę Ci jeszcze raz ,bo z kalkulatorami to różnie i zobaczymy ,jak wszystko ok luknę tą twoją dietę

ciaastek91
03-09-09, 17:50
tomek95, ale podlicz ile masz bialka zwierzecego, bo ja tam widze same roslinne, a jak juz zwierzece, to kiepskiej jakosci.

tomek95
03-09-09, 21:58
głównie białko zwierzęce mam z obiadu - filet z piersi kurszaka, schabowy, kurczak po chińsku/włosku/meksykańsku czy Bóg wie jakiemu, wątróbka, sznycle, klopsy, mielone w postaci spagetti bolognese... do tego do kolacji czasem jem parówki wieprzowe

ciaastek91
03-09-09, 22:54
tyle, ze chodzi o to, aby w kazdym posilku bylo bialko zwierzece ;)

KowalX
03-09-09, 23:49
nie musi być w każdym

unikaj ziomek sosów przynajmniej powiedź mamie by były bez śmietany i z małą ilością mąki tylko trochę by zagęścić

ale na pewno tych kupnych