PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie

koksrox
31-08-09, 17:03
Mama pytanie chcialbym nabrac suchego miesnia narazie staram sie schudnac w pasie ale nie wiem co mam jesc ograniczac weglo by mi brzuch nie wyskakiwal tluszcz minimalnie? i duzo bialka? mysle ze bialka musze duzo dostarczac wiec co ja mam jesc jakie wysoko bialkowe produkty szamac i jak dzien mamoj wygladac ?? posilki moge rozmiescic 7rano dom 11:30 szkola 15:30 po szkole 18 po treningu 20 kolacja 23 po kolacji sorki za haotycznosc jezeli ktos moze pomoc z gory dziekuje
Moja Podstawowa Przemiana Materii 1983 kilokalorii (kcal)

KowalX
01-09-09, 02:29
oblicz całkowitą przemianę materii i jeśli chcesz masować kcal dajesz na plus jeśli redukować na minus.

białko 2g-2,2g na kilo masy ciała ,później liczysz tłuszcz(redukcja 10%, masa 20-30%) i na końcu reszta energii pochodzi z węglowodanów.

posiłków jest multum do białka dodawaj warzywa
ja na uczelni jadłem np kromki chleba pełnoziarnistego i serek wiejski łyżeczką.Możesz porcję pić z odżywki lub np kupić pojemnik na żywność.Węglowodany dostarczaj z produktów pełnoziarnistych.Ostatni posiłek jemy 3h przed snem ,możesz najwyżej skusić się później już tylko na białkowy z niewielką ilością węgli.Jedz co około 3h po 5-6na dobę.regularność to konieczność.musisz dawać stały dopływ energii bez nagłych skoków kcal.Na początku wydaje się skomplikowane ,ale w praktyce wystarczy dodać posiłek czy dwa i coś tam zamienić na inne np chleb biały na razowy itp

KowalX
01-09-09, 17:26
jeśli chodzi o białko nie można spożywać ponad normę gdyż jest to szkodliwe tak jak i niedobór.Białko obciąża przewód pokarmowy.Jak by tak było można by było spożywać same białko na redukcji bez węgli.Na redukcji wystarczy zmniejszyć do odpowiedniej ilości węgle i tłuszcz natomiast na masie zwiększyć.Z tym,że jednym starczy 5g innym 7g

KowalX
02-09-09, 08:40
To jak zacząć zbyt duża podaż powoduje pozbywanie się aminokwasów zamiast je magazynować szczególnie niesyntezowanych.Energia z białka to zaledwie 20% co jako paliwo jest kompletnie niekorzystne reszta musi być wydalona co obciąża bardzo układ pokarmowy do czego z kolei potrzeba dużej ilości składników odżywczych witamin i minerałów by organizm sobie z tym poradził.Zmusza to do ciężkiej pracy nerki i wątrobę, w której białko jest rozkładane(reszta zamieniana jest w cukry).Obciążanie tych narządów może prowadzić do niewydolności.Produktem metabolizmu białka jest mocznik,który zakwasza(sprzyja to powstawaniu nowotworów) organizm by go zneutralizować z kości uwalniany jest wapń co przy długotrwałym czasie może prowadzić w przyszłości do osteporozy (zrzeszotnienia kości,ścieńczenie korowej warstwy kości oraz zatarcia struktury beleczkowej,zanik kości charakteryzujący się zmniejszeniem gęstości kości).Nadmiar przyczynia się do chorób serca,zwyrodnienia stawów,raka jelita grubego.Przy okazji powoduje zaparcia, sprzyja rozwojowi bakterii gnilnych w jelitach,sprzyja nerwowości , wzrostowi ciśnienia tętniczego oraz bezsenności.Może również prowadzić do odwodnienia organizmu czasami gorączki.Przy nieodpowiedniej podaży witaminy B prowadzi do miażdżycy.Utrudnia przyswajanie magnezu.Najlepsze,że nadmiar spowoduje iż zamiast budować mięśnie zaczną być wykorzystywane w celach energetycznych na pracę ustroju.Mam nadzieję ,że w miarę wyczerpująco i bez zbędnego gadania o procesach jakie zachodzą.Węglowodany i tłuszcze są odpowiednio trawione 60-70% nie obciążają tak jak białko.
pzdr

hans1237
02-09-09, 08:43
no ja sie podłącze do dino bo pierwsze słysze o tym białku

KowalX
02-09-09, 08:46
no to odpowiedź wyżej jak wszystko szkodzi w nadmiarze:)
po to tworzy się zalecenia spożycia poszczególnych składników odżywczych

hans1237
02-09-09, 08:56
no mozliwe nie bede sie kłucił powiem tylko ze bardziej czuje nadmiar wegli w diecie niz białka tak mi sie zdaje przynajmniej.....

Sosna91
02-09-09, 15:56
Zgadzam sięz Kolwax bo nawet nam facetka od biologi o tym mówiła żeby nie szmać go za dużo.

KowalX
02-09-09, 17:20
pieknie KOWALX zgodze sie ze tak jest w istocie ale dalej nie wiemy ile to nadmiar
Kiedy to jest?
sadze ze wtedy kiedy bialko stanowiloby powyzej 50% podazy kalorycznej diety no to moze po wielu latach cos sie stanie nie tak
niektorzy nie moga jesc zbyt wiele wegli bo zalewa
osobiscie uwazam ze do 4g bialka na kg to jeszcze nic sie nie dzieje nadzwyczajnego
Po przekroczeniu pewnego poziomu roizwoju miesnia 2g bialka na kg nie posuna rozwoju nawet o milimetr

Pytasz kiedy to jest.Po to są ustalenia norm żywieniowych dla normalnych ludzi i sportowców by wszyscy wiedzieli.Tak konsekwencje złego odżywiania zwykle dają znać po dłuższym okresie czasu.Osobiste myślenie nie do końca się sprawdza ,bo co prawda ludzie nie są tacy sami i różnicę mogą być ,ale bez przesady.Z drugiej kwestia wzrostu i zdrowia mogą mieć różne skutki.Myślę ,że zawsze przy podaży 2g-2,5g na kilo mięśnie urosną.Chodzi o dwie sprawy ,albo zabrakło składnika odżywczego ,albo zadziałał czynnik czysto fizjologiczny.Gdy ktoś ćwiczy przez około 3miesięcy następuje gwałtowny przyrost siły następnie stagnacja i następuje rozwój,proces w kółko się powtarza z różną intensywnością.Oczywiście to duże uproszczenie ,bo dochodzi indywidualność i stworzenie odpowiednich warunków ku temu.

KowalX
02-09-09, 17:50
są badania

2,5g-3g to nie 4g-5g :)

skutki mogą być dużo później

na pewno masz obciążone nerki jak i wątrobę zmuszasz do ciężkiej pracy

przy podawaniu cholesterolu z zewnątrz zmniejszamy produkcję własnego

50cm bez koksu chyba się nie da (mięska) :)

ciaastek91
03-09-09, 15:48
KowalX, moze i sa badania, ale tak naprawde, to czysta teoria.
kazdy organizm jest inny i na kazdy co innego dobrze dziala, kazdy tez ma inna zdolnosc do przetwarzania i przyswajania bialka.

sa jakies ogolno przyjete granice na potrzeby kulturystyki, ale to nie znaczy, ze trzeba sie ich kurczowo trzymac i ze kazde odstepstwo od normy spowoduje problemy zdrowotne.