Zobacz pełną wersję : Twaróg vs serek wiejski
Co Wy wolicie? Twaróg czy serek wiejski?
jak spożywacie twaróg a jak serek wiejski ? bo dzisiaj pierwszy raz kupiłem ten serek wiejski i zjadlem go bez niczego na noc, ale jakos mi nie smakowal w porownaniu do twarog [ twarog np robie tak - rozciskam , mieszam z jogurtem kiwi i jem - pyyycha polecam na noc] - a Wy jakie macie pomysly co do serka wiejskiego ?
Serek Wiejski ma prawie 2* mnie białka...
Ja jem tak:
Serek Wiejski - Otwieram, biorę dużą łyżkę i zjadam.
Twaróg - Otwieram, biorę małą łyżkę i sobie jem.
ja rozdrabniam twarog, dodaje mleka, cebuli pokrojonej i sole do smaku ;) zarabista sprawa xD
Zamiast cebuli oczywiscie jak ktos nie lubi mozna dodac czegos inengo ;)
ja bardzo lubie serek wiejski, zjadam spokojnie po 0,5kg dziennie raz zjadłem 1,5kg i do tego 1litr maślanki w pracy.
zalezy na jaki wiejski trafie bo niestety ale raz jest taki dość płynny to wtedy smakuje bez niczego a czasem jakiś taki zgęstnięty i trzeba rozmieszać a z dodatków bo bardzo dobrze smakuje z bananem,
2banany pokrój to 0,5kg wiejskiego rozmieszaj i szama, pare rodzynek ewentualnie.
czasem dodaje dzem z truskawek,
i ze szczypiorkiem też daje rade, ja jednak staram sie jesc bez niczego i smak mam gdzies nie mysle o tym, duza łyżka pare machnięć i juz 200g nie ma ;]
ja jak zjem wiećej niz 200g serka wiejskiego lub 100twarogu to zaraz się nadymam :P
A ja twarogu i serka wiejskiego nie polecam ogolnie. Dlaczego ? zaraz pewnie ktos zada takie pytanie , juz tłumacze:].Twarog jest ciezko strawny (nie chodzi tutaj o czas przyswajania bo na noc byloby to plusem) ale o wykorzystywanie aminokwasow i rozbicie aminokwasow ktore sa pozniej potrzebne do syntezy nowych bialek miesniowych.
Na rzecz tego zrobiłbym jakies ciastka z owsianki czy omlety i do pracy wziol- albo odzywke jezeli nie lubisz:].Najlepiej zastap to jakąs chuda ryba typu morszczuk halibut czyy mintaj :].
Aponax z Tobą się zgodzę. Dlatego twaróg/serek wiejski jem tylko raz dziennie i nie wiecej niz 100/200g bo jak przedobrze to boli mnie kałdun i ciągle te pierdy :P.
HAHA , Wiki - wiem co znaczą te pierdy, od kiedy stosuje dietę i spożywam w niej twaróg to też tak mam, a własnie - ma ktoś jakiś sposób na te "pierdy? xd:yawn:clap
serek wiejski dobry z miodem
lebon nie ma na to sposobu;p
serek wiejski dobry z miodem
Zły, bo miód to węgle proste, słowem.. świnstwo.
Był gdzieś temat o serku wiejskim.
Jolly, miod to swinstwo ? cukry proste sa zle ? a cukier stolowy jest zdrowszy ? jeszcze mi napisz, ze slodzenie miodem lub glukoza jest gorsze niz cukrem stolowym. no prosze Cie ............................
Ja nie słodzę ani tym, ani tym...
Jolly , zgodze sie z toba w 100% z miodem , ale jest tez taka wersja light - mozna dostac w sklepie z zdrowa zywnoscia - nie smakuje to jak prawdziwy miod ale lepsze to niz nic :].Cukier stolowy i ty mowisz o diecie ?? a od czego masz slodzik ?
Gościowi chodziło o samą kwestię smaku/słodzenia ;]
aa to spoko , zle zrozumialem , cholerka dzis sie nie wyspalem xD.
dobry miod jest zdrowy. jesli nie to niby czemu ? czemu cukry proste maja byc gorsze od zlozonych ? glukoza jest zdrowsza od sacharozy. a slodziki ? to gowno.
fallenursus
29-08-09, 21:51
jem twarog z ananasami, to znakomicie wplywa na smak spermy.:twisted:
dobry miod jest zdrowy. jesli nie to niby czemu ? czemu cukry proste maja byc gorsze od zlozonych ? glukoza jest zdrowsza od sacharozy. a slodziki ? to gowno.
Nie tyle zdrowsza/niezdrowsza, co bardziej zalewa...
Dinozaur, Fallenursus: to wam jeszcze staje? :yawn:
fallenursus
29-08-09, 22:49
moja jest o 12 lat mlodsza, jak myslisz ,jest ze mna bo mam ladna buzie?:twisted:
a może dlatego że masz $$$? :]
a może dlatego że masz $$$? :]
Prawda wyszła na jaw ...
Peace :)
fallenursus
29-08-09, 23:00
stary tu ameryka, tu sie plywa w dlugach :)
A która godzina u ciebie?
Dinozaur: a to co, masz klop na suficie? :yawn:
fallenursus
29-08-09, 23:05
6hrs do tylu....
Co Wy wolicie? Twaróg czy serek wiejski?
jak spożywacie twaróg a jak serek wiejski ? bo dzisiaj pierwszy raz kupiłem ten serek wiejski i zjadlem go bez niczego na noc, ale jakos mi nie smakowal w porownaniu do twarog [ twarog np robie tak - rozciskam , mieszam z jogurtem kiwi i jem - pyyycha polecam na noc] - a Wy jakie macie pomysly co do serka wiejskiego ?
zdecydowanie serek wiejski - jest lepszym źródłem białka.
możesz dodać sałatę,szczypiorek, koperek,pomidora czy co tam lubisz
a czemu jest lepszym zrodlem bialka ? ilosciowo ma go mniej, ale zawiera sama serwatke czy jak ?
gdyż zawiera więcej wapnia za co głównie cenimy białka
twaróg powstaje w procesie,w którym większość wapnia przechodzi do serwatki
wapń(pomaga nam utrzymać równowagę azotową,niski poziom tłuszczu,mocne kości)
duże zmniejszenie wapnia w osoczu skutkuje ,spadkiem zawartości fosfokreatyny i nie tylko ,ale myślę ,że istotne
gdy go brakuje w kościach pobierany jest z krwi i na odwrót.
ciaastek91
01-09-09, 12:59
i tak caly wapn z kazdego rodzaju nabialu zostaje zuzyty przy trawieniu kazeiny..
dlatego bledne sa stwierdzenia typu 'warto pic mleko bo ma duzo wapania'
i tak caly wapn z kazdego rodzaju nabialu zostaje zuzyty przy trawieniu kazeiny..
dlatego bledne sa stwierdzenia typu 'warto pic mleko bo ma duzo wapania'
nie prawda
a ja myslalem, ze kazeina nie jest trawiona.
ciaastek91
01-09-09, 19:38
nie prawda
napisz co jest nieprawda i uzasadnij swoja wypowiedz
fallenursus
01-09-09, 19:40
duze dawki wapnia dobrze wplywaja na spalanie fatu....jak mi brakuje tabsow to wgryzam sie w sciane..:twisted:
napisz co jest nieprawda i uzasadnij swoja wypowiedz
a ja myslalem, ze kazeina nie jest trawiona.
Nie prawda,że nie warto pić mleka jest bogate w wapń witaminy i fosfor.
BV laktoalbumina(białko mleka) ma większą niż nawet albumina(całe jajko).Jest dobrze przyswajalna.
natomiast sama kazeina(np twaróg ,serek wiejski) jest wolniej trawiona od np serwatki ,ale ma to również plusy.
wierz mi ,że nie znajdziesz badań zaprzeczających temu :)
znaleźć to może i się znajdzie w książce 'mleko - cichy morderca' ale jeśli jej autor naprawdę prowadził owe badania.
Nie tego co napisałem.Autor jak znam życie takich artykułów odnosi się do noworodków lub nie bierze pod uwagę np podając kazeinę zamiast laktoalbuminy jako całość,często też nie podaje się enzymów trawiennych.Co do laktozy ,która często jest podawana i wiadomo ,że 95%europejczyków ją trawi bez problemu (rasy białej)Problemy mogą wystąpić co najwyżej przy zaprzestaniu spożywania ,ale to wina jednostek nie podłoża genetycznego.Podają ogólnie bez faktu iż problemy z jej trawieniem mają ludzie np z afryki lub nie potrafią jej rozłożyć ludzie z Indii(autor czasem nie pochodzi z tego kraju?)Wszystko jest proste jak nie sprawdzimy pewnych uwarunkować geograficznych.Nie wszędzie wszystko tak samo służy.Tak jak sól w niektórych krajach o gorącym klimacie jest cenniejsza od wody ze względu na klimat tam panujący i właściwości zatrzymujące wodę.Czy np mleko w proszku przyczyniło się do wielu szkód w krajach afrykańskich.Nie wszystko jest dla wszystkich ,ale jesteśmy w europie.Na upartego w każdym produkcie znajdę niekorzystne oddziaływanie ważne by przeważało korzystne.Często do odżywiania i badań odnoszą się ludzie ,którzy nie do końca znają wszystkie fakty,a nie raz nie mają pojęcia o sposobie żywnie odnoszących się do różnych nacji.