PDA

Zobacz pełną wersję : Trening ; Dieta - co? gdzie? jak?

oli
24-08-09, 17:20
Jako, ze to moj pierwszy post, w pierwszej kolejnosci chcialem sie przywitac ^^ Witam wszystkich ! ;p

Z gory zaznaczam, ze moja prosbe kieruje do wmiare doswiadczonych uzytkownikow :P
Wlasnie rozpoczynam swoja przygode z silownia. Mam 18lat, 176cm wzrostu i jakies ~60kg wiec jestem szczuplutki.
Sprzet jaki posiadam do cwiczen to zwykla laweczka (takie cos http://tnij.org/d420 )
Chcialbym zwiekszyc swoja mase i poprawic rzezbe.
Jako, ze 2lata temu probowalem swoich sil zarys jakis posiadam.
Glownie zwracam sie do Was z prosba o pomoc w ulozeniu planu cwiczen, szkicu diety, ilosci dni cwiczacych i wszelkich innych rad ktore pomoga mi w osiagnieciu celu.
Nie mam tedencji do tycia, nie chce brac odzywek i chcialbym trenowac z dobrymi skutkami. To chyba tyle... mam nadzieje, ze pomozecie ;p :*

Lebron16
24-08-09, 18:16
cześć, no to by było tak:
1.znajdź w podwieszonych trening ogólnorozwojowy, zobacz jakie ćwiczenia odpowiadają Ci i wrzuć go tu do oceny.
2.ćwiczymy 3 razy w tygodniu
3. w dziale dieta poczytaj o podstawach diety, oblicz zapotrzebowanie kaloryczne, znajdź artykuł coś tam "układamy dietę" i tam spróbuj coś pod siebie ułożyć i wrzucić na ocenę
to raczej by było na tyle

slim shady
24-08-09, 18:45
trening na poczatek :
http://e-kulturystyka.info/showthread.php?t=100
i poczytaj podwieszone tematy w dziale dieta

oli
24-08-09, 19:24
slim shady jako, ze ATC jest bardzo ogolno rozwojowy a ja posiadam do cwiczen tylko to co widac to w jaki sposob moge to zastapic? czy po prostu robic to co moge?

slim shady
24-08-09, 19:54
1.Unoszenie kolan do klatki w zwisie na drążku.(proste brzucha),
2.Prostowanie nóg na maszynie w siadzie.(czworogłowe ud),
3.Uginanie nóg na maszynie w leżeniu przodem(dwugłowe ud),
4.Wyciskanie sztangielek w leżeniu na ławce poziomej(klatka),
5.Unoszenie sztangielek bokiem w staniu(naramienne-boczne aktony)
6.Wyciskanie sztangielek w siadzie(naramienne-przednie i boczne aktony),
7.Podciąganie na drążku szerokim uchwytem(jeżeli nie dajesz rady podciągnąć się poprawnie technicznie ani razu,lub b.mało-proponuję zastępczo wykonywać samą fazę negatywną ćwiczenia-tj.do góry pomagamy sobie nogami lub z pomocą partnera,a w dół opuszczamy się powoli,przez cały zakres ruchu kontrolując swoje opadanie.)(najszersze grzbietu),
8.Skłony tułowia ze sztangą w staniu(proste grzbietu)-w tym ćwiczeniu proponuję małe obciążenie-może być sam gryf,
9.Uginanie ramion ze sztangielkami w staniu.(bicepsy),
10.Prostowanie ramion na wyciągu.(triceps),
11.Nawijanie i odwijanie cięzarka na drążek(zawieszonego na sznurku)(przedramiona),
12.Wspięcia na palce w staniu-z maksymalnym rozciągnięciem łydek-podkładka pod palce(łydki).

zamiast 2 cwiczenia zrob hack przysiady
a zamiast 3 zurawie

oli
25-08-09, 11:10
Problem polega na tym, ze nie posiadam drazka i co to sa hack przysiady i zurawie? :P

slim shady
25-08-09, 12:30
postaraj sie załatwic, albo sam zrob, pokombinuj

hack przysiady - http://www.kulturystyka.pl/atlas/nogi.asp#3
zuraw - http://www.youtube.com/watch?v=4YZL0LDZmVg

oli
25-08-09, 18:09
Dawno juz bym mial, gdyby nie jeden problem...nie mam gdzie go przyczepic. Futryny mam drewniane nie przyklejone wiec by odrazu wylecialy :/ a w garazu, gdzie mam sprzet nie ma miejsca w ktorym mozna by go przyczepic :/

Jolly
25-08-09, 18:28
Jak masz nieprzykręcone futryny?

oli
25-08-09, 20:53
Trudne do opisania to jest :p zrobilbym fotke, ale aparatu brak. Chodzi o to, ze mam szerokie futryny ktore skladaja sie z 3 czesci (jakby wewnetrzna, srodkowa i zewnetrzna) na wew. sa drzwi, srodkowa jest za szeroka i nie moglbym sie podciagnac bo bym walil glowa, a zew. jest nie przyklejona i moge ja normalnie wyjac...inaczej tego chyba nie da sie opisac...zreszta kij z futrynami, to chyba inne forum ^^ bede musial kombinowac.

Jolly
25-08-09, 20:55
W ostateczności możesz posprzątać w garażu, bo drążek do podciągania to ważna sprawa. Ew. kupić taki przywiercany do ściany.

oli
25-08-09, 22:14
Oo widzisz, i tu juz co innego. Przywiercany do sciany da sie zrobic...jaki czas mi to zajmie, ale da rade. Dzieki ;). Jak ktos ma jeszcze jakies rady chetnie je przyswoje :)

slim shady
25-08-09, 23:06
mozesz do sufitu ...

fallenursus
26-08-09, 01:00
mozesz do sufitu ...
...jesli ma nieprzykrecone futryny to wychodzi na to ze moze byc nie rowno pod sufitem...

Jolly
26-08-09, 11:02
Slim: to też jest opcja, o ile nie ma płyt gipsowych na suficie .

oli
26-08-09, 11:42
Tzn w domu tego nie zrobie napewno :p...zrobie w garazu do sciany bo sufit mam wlasnie z plyt gdyz to garaz w bloku.

Jolly
26-08-09, 11:44
No tak jak myślałem właśnie. Działaj w garażu. Możesz w ostateczności wywiercić dwie dziury i walnąć rurę w rogu tak żeby było pod skosem i ok 60cm odstępu od rogu, czyli taki trójkąt.

oli
26-08-09, 12:57
Coś wymysle.
Teraz potrzebuje pomocy przy diecie. Wyliczylem, ze potrzebuje ok. 2031kcal. Ukladam plan posilkow, lecz zatrzymalem sie w miejscu, gdyz nie mam pomyslu na kolejne dni.
Narazie mam cos takiego:

Poniedziałek:
1. Ciemne pieczywo + biały ser
2. 3-4 jajka + ciemne pieczywo
3. Ryż + filet z piersi
4. Owoce
5. Biały chudy ser 100g

Wtorek:
1. Ciemne pieczywo + wędlina
3. Makaron + gotowane chude mięso
4. Jogurty
5. Płatki + warzywa

Środa:
3. Kasza
4. Owoce
5. Ciemne pieczywo + biały ser

Czwartek:
1. Płatki + serek wiejski
3. Udka z kurczaka
4. Jogurty
5. Biały chudy ser

I dalej skonczyla mi sie inwencja tworcza bo z tego co widze rzeczy typu schabowy, mielony, placki ziemniaczane itp w gre nie wchodza?
A jesli chodzi o kanapeczki to w jakich ilosciach? i czy moga one byc nie tylko z wędliną a z serem żółtym, pomidorkiem itd?

Jolly
26-08-09, 14:15
1. 2k kcal to raczej za mało, jak to obliczyłeś. Jak chcesz robić masę to w twoim przypadku minimum 2,8-3k kcal.

PN: 100g sera=malo, ok 150g byłoby ok. W 4 posiłku jakieś pełnowartościowe białko by się zdało. Staraj się robić tak aby w każdym dostarczyć ok 30g pełnowartościowego białka.

WT: Jogurty zamień na serki, na kolacje musi być białko. Jak wyżej, 150g twarogu, ew jajka, w ostateczności mięso.

ŚR, CZW: Jak wyżej.

PT: możesz powtórzyć poniedziałkowy zestaw.

Jak mówię:
1.) Za mało kcal.
2.) W nie wszystkich posiłkach dostarczona odpowiednia ilość białka.
3.) Więcej warzyw.

pzdr

oli
26-08-09, 14:27
Obliczyłem to stąd http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=391 .
Posiłki układałem ze wzorów podanych na forum.
Skąd ja mam wiedzieć ile co ma białka, tłuszczy i ww?
A co sobotą i niedzielą? i co z schabowym, mielonym, kopytkami, plackami ziemniaczanymi, naleśnikami itp? Musze jeść tylko ryż i kurczaka w koło?

Jolly
26-08-09, 14:38
Na samą PPM wychodzi ci ok 1860(na oko), Do tego egzystencja, treningi ok 600-800. Ale jako że jest to dieta masowa, wiec trzeba dodać ok 200kcal nadwyżki, co równa się 2,8-3k łącznie.

Skąd ja mam wiedzieć ile co ma białka, tłuszczy i ww?
Stąd:
http://www.e-kulturystyka.info/downloads.php?do=file&id=157&act=down

A co sobotą i niedzielą? i co z schabowym, mielonym, kopytkami, plackami ziemniaczanymi, naleśnikami itp? Musze jeść tylko ryż i kurczaka w koło?
Na samym ryżu i kurczaku nie, bo muszą być warzywa, itp. W weekend możesz jeść co tam masz, wspomagając to jednynie, np z rana jajka, wieczorem twaróg itp. Sam ryż i kurczak na masę jest bardzo dobry, i możesz jeść go często.

oli
26-08-09, 16:22
3k...gdzie ja to zmieszczę ^^. A wchodzi w grę coś takiego jak np:
pon. - udka z kurczaka, wt. - pierś z kurczaka, śr. - skrzydełka z kurczaka? :)
Wieczorem może ułożę dokładną dietę to wstawię.
Aha a warzywa mają być surowe czy gotowane?

Jolly
26-08-09, 20:47
3k gdzieś zmieścisz, musisz.
Skrzydełek bym nie dawał, za dużo skóry.
Surowe lepsze.

oli
28-08-09, 20:07
Poniedziałek:
1. Ciemne pieczywo + biały ser
3. Ryż + filet z piersi
4. Owoce + warzywa
5. Twarożek + ciemne pieczywo

Wtorek:
3. Skrzydełka z kurczaka
4. Jogurty + owoc
5. Płatki + warzywa

Środa:
1. Ciemne pieczywo + wędlina itp.
3. Kasza
4. Owoce + warzywa
5. Ciemne pieczywo + twarożek

Czwartek:
1. Płatki + serek wiejski
3. Udka z kurczaka
4. Jogurty + owoc
5. Twarożek + ciemne pieczywo

Piątek:
1. Ciemne pieczywo + wędlina itp.
3. Makaron + gotowane chude mięso
4. Owoce + warzywa
5. Płatki + serek wiejski

I jak? :P. Jezeli chodzi o kanapeczki to w jakich ilosciach? 3-4? Pzdr.

Jolly
28-08-09, 21:45
Kanapeczki to 3-4, żeby dobrze zjeść. Do każdego posiłku dodawaj warzywa, tak aby dziennie zjeść ok 700g surowych.

Ogólnie dieta nie jest zła.

oli
28-08-09, 22:09
Czy np.: 1 marchew po każdym posiłku jest ok? + oczywiście to co w diecie napisałem.
Jeśli chodzi o jajka to mogą być na twardo? A płatki to oczywiście nie żadne kangusy itp. tylko zbożowe?

Jolly
28-08-09, 22:12
Warzywka to lepiej urozmaicać. Ja osobiście najwiecej jem papryki. Dziennie z 2kg!!!. Na masę oczywiście jak robię.

Jajko na miękko ponoć wartościowsze, ale to mikro różnice.

Tak, płatki zbożowe.

oli
28-08-09, 22:24
Papryczka czemu nie, ale wole jednak marchew :P, tak samo jak jajko na twardo.
A jeszcze pytanie dot. słodyczy :)...jak z nimi? często jadam żelki, gdyż uwielbiam.

Jolly
29-08-09, 07:25
1-2* na tydzień jakaś słodycz z pewnością nie zaszkodzi.

oli
29-08-09, 12:05
To teraz juz ostatnie (chyba) pytanie :P. W jakich odstępach przed i po treningu jeść..?

Jolly
29-08-09, 16:14
Ok 1, 1-5h przed i ok 1 po(możesz wcześniej, ale znając życie ok 1h po będziesz jadł).

oli
29-08-09, 21:57
Okyy...dzieki wielkie za pomoc. Jakbys chcial jeszcze cos dodac to smialo, nie krepuj sie xD

Jolly
29-08-09, 22:02
Jak coś trzeba to po prostu pytaj, postaram się odpowiedzieć.

oli
29-08-09, 22:12
Oki, jeszcze raz dzięki...

oli
30-08-09, 23:49
Heh tak spojrzałem na swoją dietę i kurde z czym mam jeść tego kurczaka? z ziemniakami? czy po prostu bez niczego? :P. Z góry thx ;)

slim shady
31-08-09, 00:04
ryzem ?

Jolly
31-08-09, 07:25
Najlepiej z ryzem...

oli
31-08-09, 11:43
Boze...dzien w dzien ryz. Moze byc chociaz bialy?

Jolly
31-08-09, 12:23
Możesz zawsze dla odmiany zjeść z chlebem...

oli
31-08-09, 13:18
Oczywiscie ciemnym? a ten ryz moze byc bialy?

Jolly
31-08-09, 13:19
Tak ciemnym, ryż lepszy brązowy, ale może być i biały.

3ndriu
31-08-09, 18:04
Nie czytałem wszystkiego, ale ryż zawsze możesz zastąpić kaszą, bądz tak jak mówi sensei Jolly :)

fallenursus
31-08-09, 19:03
z tymze po bialym ryzu bexizesz szybciej glodny, i lepiej jest go brac w posilku przedtreningowym, lub zaraz po treningu zamiast gejnerka

3ndriu
31-08-09, 19:42
A za 150 czy 200zł trochę tego gainera(ryżu) będzie :P

slim shady
31-08-09, 19:47
ojj kiedys robił€m wyliczenia i fajne cyfry wychodziły ;)

mozesz jesc jeszcze makaron razowy

Jolly
31-08-09, 20:00
z tymze po bialym ryzu bexizesz szybciej glodny, i lepiej jest go brac w posilku przedtreningowym, lub zaraz po treningu zamiast gejnerka

Co przy diecie masowej nie ma aż tak dużego znaczenia.

oli
02-09-09, 17:52
osobiscie nie przepadam za ciemnym ryzem wiec bede jadl bialy :P i apropo gajnerkow czy czegos tam to nie biore zadnych ani to zadnych odzywek czy co to jest ani nie mam zamiaru :P...a teraz czas zjesc warzywka ^^

Jolly
02-09-09, 17:53
Odrzywki to tylko wtedy gdy nie masz czasu na przyszykowanie diety.

oli
02-09-09, 18:33
Naszczescie mam :) nie mam za to caly czas drazka :/

oli
04-09-09, 13:27
Jedznie orzechow (wloskich) too dobry pomysl? ;p.

PS. Boze jakie pierdy okropne sa przy tej diecie xD

Symu
04-09-09, 13:48
tzn ze cos trzeba poprawic, dodac błonnika, moze inne wegle. Dieta nie powinna powodować żadnych nieprzyjemności bo wtedy to się mija z celem.

pure
04-09-09, 14:45

Tak, szczegolnie polecany przez dietetyków dla ludzi z grupą krwi 0

oli
05-09-09, 21:01
te nie przyjemnosci smierdza jak ciemne pieczywo wiec to chyba przez to ^^

oli
07-09-09, 19:07
Tak patrzac na moja diete nabieram coraz watpliwosci czy ona jest napewno na MASE? bo tak sobie kojarze cos, ze takie jedzenie to na odchudzanie jest ^^. Jak to z tym jest? :p pzdr.

Jolly
08-09-09, 06:37

PS. Boze jakie pierdy okropne sa przy tej diecie xD
W niedużej ilości tak.

Symus: ma warzywa w każdym posiłku...

Na mase czy nie na mase, wazne żeby byla nadwyzka. A grubasy jedza podobnie bo w kazdym przypadku trzeba jesc 5-6*dziennie.

oli
08-09-09, 21:46
Oki rozumiem ;p...dzieki.

oli
18-09-09, 21:50
pytanie dot. płatków. Czy zbożowe mogą być np.: nestle fitnees? ^^