Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Redukcja tłuszczu z brzucha - Pomocy!

arte17
17-08-09, 18:23
Witam!

Moim celem jest wyrzeźbienie mięśni brzucha, lecz nie wiem czy to osiągne ze względu na to, iż tłuszczyk cały gromadzi się w większości na właśnie brzuchu oraz moje żebra są lekko wysunięte w przód. Czy uda mi się spalić tłuszcz na brzuchu poprzez bieganie (3 razy tygodniowo po 20 minut - co tydzień zwiększam czas o 3 minuty)? Co do wyrzeźbiania stosuję metodę "Szóstka Weidera". Mam 18 lat, 185cm wzrostu i 76kg wagi. Chciałbym abyście dobrali mi ewentualnie dietę jeśli mozna (znaczy co jeść a czego unikać :D)

Pozdrawiam i Dziękuję! :)

slim shady
17-08-09, 19:34
nie da sie spalic tłuszczu miejscowo,
dieta z ujemnym bilansem kcl
odwiedz dział dieta i poczytaj artykuły dotyczace rzezbienia/odchudzania/redukcji/definicji
do tego aeroby, nie wiem w jakim jestes poziomie zaawansowania, ale ja bym zwiekszył czestotliwosc do 4-5 razy w tygodniu i wydłuzył czas trwania do 30-60 minut,

Jolly
17-08-09, 20:10
Podstawa to dieta z ujemnym bilansem kcal. Miejscowe spalanie tłuszczu nie jest możliwe, ale poprzez miejscowe podgrzanie mięśni można taki efekt uzyskac. Skoro masz tłuszcz tylko na brzuchu to będziesz go spalał z brzucha. Kolejna sprawa to aeroby+interwały. Więcej w tym temacie:
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=19691

Do tego zarzuć sobie jakieś ćwiczenia na brzuch. A6W, ABS1 lub ABS2

Pozdro i powodzenia.

pure
18-08-09, 15:07
czyli pas neoprenowy spelni swoja role jezeli chodzi o zwiekszenie cieploty ciala w okolicy brzucha... jak to rzeczywiscie jest, czy wieksza potliwosc przeklada sie na rezultat - redukcje tkanki tluszczowej?

czy na ujemnym bilansie kalorycznym przy wykonywaniu pracy typowo siedzacej 5 dni w tygodniu x 8 godzin mozemy mimo wszystko budowac miesien? cwicze intensywnie 4 razy w tygodniu, ale zbytnie "objadanie" sie w pracy powoduje u mnie przyrost tkanki tluszczowej w talii...

Jolly
18-08-09, 15:13
pure: ciepłota nie ma nic do spalania tłuszczu. Owszem, spocisz się i bardziej zmęczysz, ale bez tego pasa przebiegniesz np 30% więcej(wiec 30% lepszy efekt w odchudzaniu)

pure
18-08-09, 15:16
Miejscowe spalanie tłuszczu nie jest możliwe, ale poprzez miejscowe podgrzanie mięśni można taki efekt uzyskac. Skoro masz tłuszcz tylko na brzuchu to będziesz go spalał z brzucha.

co miales na mysli...?

Jolly
18-08-09, 15:18
Podgrzanie mięśni poprzez trening określonej partii, w tym przypadku brzucha.

pure
18-08-09, 15:25
Podgrzanie mięśni poprzez trening określonej partii, w tym przypadku brzucha.

tak sie domyslalem ;)

Jolly
18-08-09, 15:27
Podczas redukcji wskazane ejst robienie np A6W.

26wisienka
18-08-09, 15:33
Kazdy mowi co innego:lol:

Moj trener byl mistrzem w boksie w Uk i to on mi powiedzial co robic zeby spalic tluszcz z brzucha.
Owijam sie recznikiem potem,pasem na to koszulka i na koszulke sauna suit.Powiedzial dopoki sie poce na brzuchu to spalam tluszcz,gdy go spale bede rzezbic.

Na silowni robilam rozne cwiczenia i po 2 latach nie bylo efektu jaki mam po 3 tygodniach,nie jest to rewelacja ale to dopiero poczatek:lol:

pure
18-08-09, 15:43
widzisz nie nastwiam sie konkretnie na redukcje ani na mase. panuje ogolne przekonanie, ze nie da rady robic redukcji i masy jednoczesnie. oczywiscie, ze sie nie da robic, ale mi zalezy na prawdziwym miesniu a nie na wodzie, wiec trenuje z nastawieniem na male przyrosty i lekka redukcje, chcialbym tez jednoczesnie aby wzrosla moja sila. wiem, ze to wszystko wyglada jak zupa ogorkowo pomidorowa, ale niestety moje cialo tylko przy takim sposobie cwiczenia reaguje zgodnie z planem. robie mase to mnie zalewa, robie redukcje to chudne za szybko, a nie jestem typem, ktory poswieca swoje cale zycie pod jakies diety, bo kulturysta nie chce byc a od przyrostow zdecydowanie wole sile... jest to plan dlugoletni, wiec bedzie milo i przyjemnie, czyli ostra harówa i normalne jedzonko (oczywiscie bedzie bialeczko i malo wegli prostych ;))

slim shady
18-08-09, 15:43
głupota, nie tracisz tłuszczu tylko podskorna warstwe wody, co sie odbija utrata wagi i kilku cm w pasie, wiec ze spalaniem tłuszczu to nic nie ma wspolnego, swietnym połaczeniem jest trening siłowy z duzym obciazeniem + aeroby + interwały,

ze nie da rady robic redukcji i masy jednoczesnie.
Da sie tylko ze to juz wyzsza szkoła jazdy,

arte17
18-08-09, 15:59
Dzięki Wam za pomoc. Będę sie stosował do rad Jolly`ego. Wszyscy po sog`u :D Jeszcze tylko pytanko: Czy dopóki nie spalę tłuszczu mogę stosować a6w - czy da to jakiś efekt? Czy najpierw jednak muszę spalić tłuszcz na brzuchu i dopiero wtedy sie zabierać za a6w ewentualnie za inne podobne ćwiczenia?

slim shady
18-08-09, 16:04
zapewne chcesz A6W zastosowac zeby miec zarys miesni. ALe dopoki nie spalisz tego tłuszczu nie bedziesz miał tego zarysu, skupiłbym sie na redukcji i normalnym treningu brzucha, ktory przygotuje Cie na ciezszy trening A6W

pure
18-08-09, 16:08
głupota, nie tracisz tłuszczu tylko podskorna warstwe wody, co sie odbija utrata wagi i kilku cm w pasie, wiec ze spalaniem tłuszczu to nic nie ma wspolnego, swietnym połaczeniem jest trening siłowy z duzym obciazeniem + aeroby + interwały,

jezeli pisze, ze klade nacisk na sile to raczej samo sie nasuwa, ze robie trening silowy na duzym obciazeniu. jezeli nastawiam sie rowniez na redukcje, to z pewnoscia sa aeroby. diety nie trzymam scislej, bo nie ma potrzeby.

slim shady
18-08-09, 16:11
trening siłowy pomoze Ci poczesci w utracie fatu :) pokazuja to badania, mnie tez zalewa jak jestem na masie, ale to znaczy ze trzeba probowac innych metod,

pure
18-08-09, 16:11

mialem na mysli konkretna mase / rzezbe. a czy polaczenie jest wyzsza szkola jazdy, to juz niestety w duzej mierze zalezy od predyspozycji...

adonis18
18-08-09, 16:59
[QUOTE=26wisienka;256038]Kazdy mowi co innego:lol:

Moj trener byl mistrzem w boksie w Uk i to on mi powiedzial co robic zeby spalic tluszcz z brzucha.
Owijam sie recznikiem potem,pasem na to koszulka i na koszulke sauna suit.Powiedzial dopoki sie poce na brzuchu to spalam tluszcz,gdy go spale bede rzezbic./QUOTE]

no f**king way :evil:

stracisz 2cm wody i tyle. jeżeli chodzi o takie zabiegi w boksie, to najprawdopodobniej przed zawodami (ważeniem) tzw. robienie wagi.
treningi bokserskie to swego rodzaju interwały - dlatego bokserzy z reguły świetnie (w sensie niskiego bf) wyglądaja.
ja bym to widział np. tak: przez 120s okładasz worek, 30s przerwy i nie ma siły żeby (przy ujemnym bilansie kal.) 45-60m takiego treningu nie przyniosło efektu.

elo

Jolly
18-08-09, 17:12
Kazdy mowi co innego:lol:

Owijam sie recznikiem potem,pasem na to koszulka i na koszulke sauna suit.Powiedzial dopoki sie poce na brzuchu to spalam tluszcz,gdy go spale bede rzezbic.

Na silowni robilam rozne cwiczenia i po 2 latach nie bylo efektu jaki mam po 3 tygodniach,nie jest to rewelacja ale to dopiero poczatek:lol:
Mistrz UK i taki matoł?, może palił jana...

26wisienka
18-08-09, 22:31
Ja nie ciwcze boksu,tylko probuje stracic kilka kilo na wadze.Chodzilam na silke i waga nie drgnela.Moj trener ma 70 lat.po 3 tygodniach treningu ubylo mi juz prawie 3 kilo.Stosujac jego polecenia ubywa mi w pasie.

Jolly to nie jest zaden matol tylko bardzo madry czlowiek:evil:

KowalX
18-08-09, 23:49
Moj trener byl mistrzem w boksie w Uk

dobry zawodnik nie oznacza dobrego trenera choć nie zawsze :)

po 3 tygodniach treningu ubylo mi juz prawie 3 kilo.Stosujac jego polecenia ubywa mi w pasie.

ubyło trzy kilo,ale czego wody czy tłuszczu?Tak to zbija się wagę przed zawodami ,bo wiadomo ,że to woda.

Powiedzial dopoki sie poce na brzuchu to spalam tluszcz,gdy go spale bede rzezbic

jeśli było by to takie proste nie było by otyłych ludzi.

Na silowni robilam rozne cwiczenia i po 2 latach nie bylo efektu

są dwie możliwości:
1.patrzysz na wagę ,a mięśnie ważą więcej niż tłuszcz i mimo ubytku tłuszczu ważysz podobnie
2.nieodpowiednio się odżywiasz.

dwie drogi do dobrej sylwetki i zdrowia:
-schudnąć siedząc na fotelu wystarczy odpowiednio się odżywiać
-ćwiczeniami można poprawić wady sylwetki i poprawić jej całokształt.Niestety waga to nie wszystko.
pzdr

Jolly
19-08-09, 07:55
Ja nie ciwcze boksu,tylko probuje stracic kilka kilo na wadze.Chodzilam na silke i waga nie drgnela.Moj trener ma 70 lat.po 3 tygodniach treningu ubylo mi juz prawie 3 kilo.Stosujac jego polecenia ubywa mi w pasie.

Jolly to nie jest zaden matol tylko bardzo madry czlowiek:evil:
Hehe, to już wiadomo czemu tak gada. Kiedyś panowały inne stereotypy i gość jest po prostu wczorajszy.

Teraz odnośnie spalania tłuszczu:
Tłuszcz może być spalany w warunkach tlenowych, w momencie gdy skończy się zapas glikogenu we krwi. Powtarzam `tlenowym`. Co oznacza że serce i płuca są w stanie dotlenić wszystkie tkanki. Popularne zmęczenie czy tam zadyszka to właśnie oznaka słabej kondycji i niedotlenienia. Pas neoprenowy nicm tu raczej nie zmienia. Jedynie wypocisz wodę podskórną co da efekt odchudzania, dlatego dużo ludzi to kupuje. Ale po co?, nie lepiej biegać w upale?

Na spalanie tkanki sa jeszcze sposoby siłowe i wydolnościowe, ale to inna bajka już. Najlepszym sposobem na odchudzanie jest siedzenie i nic nie robienie, ponieważ wtedy organizm lwią część energii czerpie z tłuszczów, jednak jest to zbyt mała ilość aby od nicnierobienia szybko schudnąć.

pozdro

//PS: jak się nazywa ten bokser? :)

26wisienka
19-08-09, 17:39
Panowie nie bedziemy tego ciagnac.Powiem tyle ze trener wie co robi i widoczna sa efekty.To mi wystarcza.