Zobacz pełną wersję : Pomocy!!!
Otoz jestem nowy na tym forum i chcialbym sie was poradzic bo z innych forum mnie wywalali poniewaz nie maja czasu na glupoty
waze 93 kg i mam 188cm wzrostu wiec mowi to samo za siebie ze po prostu musze zchodnac
a potem nabrac miesni czy mogl by mi ktos w tym pomoc??
z gory dzieki :)
Odpowiednie odzywianie + spalacz tluszczu + aeroby.
Skoro masz 13 lat to po prostu wyeliminuj McDonaldy, chipsy i inne rzeczy tego typu z codziennego zycia. Ogranicz slodycze do minimum. Nie nazeraj sie na noc. Staraj sie jesc 5-6 posilkow dziennie jednak maja to byc odzywcze posilki w ktorych nie bedziesz przesadzal z iloscia. Jak najwiecej aerobow: biegaj, plywaj, jezdzij na rowerze, graj w pilke...
coz. pierwsze co to dieta. wyczytalem, ze dosc dobra jest taka dieta:
wywalasz z jadlospisu weglowodany (robisz tak zeby bylo ich jak najmniej)
na miejsce wegli dajesz bialko (ale tez nie za duzo zeby nie uszkodzic nerek)
no i tluszcz.
i tak przez 12 dni. potem na 3 dni wracasz do wegli i znowu 12 dni bez wegli.
do tego mozna dorzucic jakis spalacz tluszczu.
no i najwazniejsze poza dieta: cwiczenia. aeroby(bieganie, plywanie, sporty typu koszykowka itp) i silownia.
jak nie wiesz jak ulozyc diete skocz do dietetyka albo pogadaj z kolegami z forum xD oni na bank pomoga xD pozdro
Ja jestem zwolennikiem tego zeby jednak w tym wieku nie stosowac jakis diet w ktorych wegle, bialka i tluszcze sa wyliczone co do grama... Po prostu wyeliminowac szkodliwe skladniki i wziasc sie za siebie.
a jak ma sie 16 lat to mozna takie cos zrobic? to moj wiek i waze prawie 70 kilo... ale chyba 1/4 z tego to tluszcz.... co Ty na to, P4l4d7n?
Zalezy to przede wszystkim od tego jak szybko sie rozwijasz pod wzgledem fizycznym.
Jednak w wieku 16 lat twoj metabolizm zapewne dalej sie nie ustatkowal. Jesli nie nalezysz do grupy ektomorfikow to latwo jest przybyc na wadze jak i z niej zejsc.
Samozaparcie w polaczeniu z odpowiednim odzywianiem, suplementami i cwiczeniami na prawde zdziala cuda.
no dobrze dieta ale ja niechce byc tylko chudszy chce przedewszystkim nabrac miesni.
jakies sugestie??
Sugestia jest taka zebys chodzil na silownie. Oprocz tego wszystko to co powyzej.
czyli podsumowojac:
nie jesc slodyczy
wiecej sportu
chodzic na silownie
a coli tez pewnie pic nie mozna no nie??
a coli tez pewnie pic nie mozna no nie??
napoje gazowane są odradzane, ale od czasu do czasu chyba można :wink:
pzdr.