Zobacz pełną wersję : jajka
Czy po 4 jajkach na noc może mnie zalewać tłuszcz mi się tylko wydaje? Dodam że jajka są ugotowane i spożywam je całę razem z zółtkiem. I czy lepszym rozwiązaniem bedzie serek z tuńczykiem?
lepszym będzie całe jedno i 3białka :) tuńczyk też ok. jak i serek wiejski .
Właśnie dobry temat bo sie naczytałem o tych jajkach, jaka jest zalecana dawka spożywanych jajek ? i jaki jest odpowiedni sposób (gotowane, surowe) ? z żóltkiem, beż ?
Słyszałem pogłoski że żółtko żle wpływa cholesterol czy coś.
Właśnie dobry temat bo sie naczytałem o tych jajkach, jaka jest zalecana dawka spożywanych jajek ? i jaki jest odpowiedni sposób (gotowane, surowe) ? z żóltkiem, beż ?
Nie ma żadnego limitu. Jajka to czyste białko, fakt, żółtko zawiera cholesterol, ale nie jest to ogromna ilość, po której będziesz spaśniętą świnią z niedrożnymi żyłami. Przy diecie odrzucasz wszelkiej maści szkodliwe tłuszcze, więc nie kieruj się cholesterolem z jaj.
Surowych jaj nie polecam ze względu na możliwe choroby z nimi związane. Skorupka jest naszpikowana bakteriami, dlatego najlepiej jest jajko wygotować. Smażone/gotowane nadają się już do spożycia.
Edit: jeszcze kwestia żółtka, w żółtku jest spora ilość białka z całego jaja, więc odrzucając żółtko tniesz kalorie i cały cel idący w parze z jajeczkiem. Jajko to jajko, jemy w całości.
Czy po 4 jajkach na noc może mnie zalewać tłuszcz mi się tylko wydaje? Dodam że jajka są ugotowane i spożywam je całę razem z zółtkiem. I czy lepszym rozwiązaniem bedzie serek z tuńczykiem?
Lepszy będzie tuńczyk, ryba to jednak wartościowsze białko niż jajko. Możesz urozmaicać. Raz jajko, raz ser+tuńczyk itp. Ogólnie zawsze można wywalić żółtko, tylko że w białku jest stosunkowo mało białka(tak mi sie wydaje, nie pamietam juz)
Ryb to ja nie na widzę :/ Bleee, ale morzę zacznę preferować. Czego sie nie robi dla białka "D
To kurczaka gotowanego możesz wszamać zamiast ryby, ale ale... kto nie lubi ryb ? :D
Kurczak to codzienność :D Kiedyś smażyłem ale nie polecam kurczaka smażyć każdy wie ocb :p
Wiadoma sprawa, hehe. A makreli wędzonej nie lubisz?
Słuchajcie ja lecę :D Będe sie odzywał i zaglądał do was. POZDRO
limit jedzenia całych jajek to 7na tydzień całych (kiedyś maks 3 na tydzień) /białka z jajek praktycznie bez ograniczeń
na cholesterol(mają bardzo dużo jednak nie wywiera,aż takiego wpływu jak kiedyś sądzono) nie wpływa ,aż tak źle jak kiedyś pisano praktycznie w ogóle :)
najlepsze to gotowane na miękko
nie polecane tylko małym dzieciom ze względu na właściwości silnie alergiczne
kurczaka można smażyć na olejach beztłuszczowych :)
ale sie ciekawy temat zrobił, więc tak jajka mi lepiej wchodzą niż serek, ale staram się urozmaicać bo jem na przemian z serkiem wiejskim i tunczykiem, ale wlasnie mnie zastanawia to co napisał kowalx że się powinno jest 7 całych jajek na tydzień, co się stanie jeśli jem 21 cały jajek na tydzień?:P Bo coś mi się widzi że będę musiał zrezygnowac z żółtka :/
no ja jadłem sobie tak 21/tydzien. I nic mi nie jest :P. Teraz zmienilem na 7/ tydzien.
ale z białka nie musisz :)
wraz z serkiem możesz zjeść pomidora,szczypiorek,koperek,sałatę i co tam dodasz wybór jest spory i poprawia smak :)
jedno całe dziennie jest to bezpieczne dla zdrowych ludzi
normy dostarczania cholesterolu w diecie w obecnym czasie 200-300 mg/24h
pamiętaj ,że każdy ma trochę inne normy niektórzy do 10mogą zjeść :)
nie ograniczaj diety wyłącznie do jajek
niezdrowy jest natomiast tłuszcz zwierzęcy :)
normy podane przez British Nutrition Foundation.
sałata, pomidro i inne warzywa to ww a na noc wiadomo jak z weglami, dlatego ja jem czyste białko + niewielka ilosc ww. Jakie waszym zdaniem jest najwolniej wchlaniajace sie bialko na noc?
Acha spoko jest poniedziałek wieczór a ja juz całych jajek przez tydzien nie będę mógł zjeść... :D
KowalX a czemu tak chwalisz serki wiejskie???
Co takiego magicznego mają że polecasz je na noc za np. twarogu chudego?
Minias tylko jak jesz oprócz jajek jeszcze jakas odzyweczka ala gajner to mozesz przesadzic... i bedziesz mial rozowe krosty ;D
bull ja nie jadam gainera na noc :) jedynie co to odzywke bialkowa wale, ale to po 2 h od kolacji, albo zaraz po treningu i na kolacje cos innego białkowego. To co w koncu polecacie na nocke z długim terminem wchłaniania się?
@jaca666 (http://www.e-kulturystyka.info/member.php?u=11851)
więcej wapnia
sałata, pomidro i inne warzywa to ww a na noc wiadomo jak z weglami, dlatego ja jem czyste białko + niewielka ilosc ww. Jakie waszym zdaniem jest najwolniej wchlaniajace sie bialko na noc?
zawartość węglowodanów w sałacie to zaledwie duży liść:
węglowodany - 0.29 g/około 1kcal, nie musisz się jej obawiać :)
pomidor cały średni:
węglowodany -4.68 g/ 19.5 kcal
plaster:
węglowodany -0.25 g /1kcal
pamiętaj ,że nie jemy przed samym snem ;)
najwolniej wchłania się kazeina
Ja na wieczór jem, jaka, kurczaka, chlebek razowy, ser żółty. Chyba nie najlepiej co ?
białko z ryby lepsze od tego z jajek ? LOL nie mam pytań. chyba, że to mnie się pomieszało.
a kazeina najlepsza ? hmm, mnie się zdaje, że my dorośli nie trawimy już kazeiny. sam już nie wiem jak to jest. w odżywkach pewnie stosowana jest kazeina techniczna. ale ta z mleka i serów itp ? skoro dorosły człowiek nie jest produkuje enzymu, który jest w stanie rozłożyć kazeinę na aminokwasy. ponadto, znów się natknąłem na zdanie, że kazeina jest niezdrowa. przez to właśnie, że nie jest trawiona. to tak odnośnie tematu o mleku cichym mordercy.
co do jajek. ja jadam 2-3 dziennie ale co jakiś czas robię dzień przerwy od jajek. od zawsze jednak zastanawia mnie co robicie z żółtkami jaj, z których zjadacie tylko białka ? wyrzucacie tak ? cenne składniki, witaminy idą się walić ?
Alder: oczywiście że z ryby lepsze. Bez porównania.
Kazeine dorosły wchłania, ale dużo wolniej niż białko np. z mięsa, dlatego nie jest to dobre białko na dzień.
dlaczego ryby niby lepsze niż jajka?
jajka zawierają prawie wszystko co niezbędne prócz witaminy C
ryby bronią się zdrowymi tłuszczami,w rybach morskich dodatkowo jod.
Niektóre ryby mogą być zanieczyszczone dioksynami (w szczególności z zanieczyszczonych mórz - Bałtyk się kłania)Unikamy natomiast pangi.I bardzo młodzi nie powinni jeść ryb maślanych.Należy spożywać i ryby i produkty pochodzenia zwierzęcego.
Skład aminokwasowy białka jaja kurzego(owoalbumina) i białka mleka kobiecego (laktoalbumina) jest najbardziej zbliżony do składu białek ustrojowych i białka te są najlepiej wykorzystywane przez organizm człowieka. Dlatego proporcje między poszczególnymi aminokwasami, wchodzącymi w skład tych dwóch białek, uznano za optymalne, stanowiące wzorzec do porównywania jakości innych białek (wartość odżywcza = 100%)
Ja ryb nie jadam ale zacznę... RIP
ale mówimy o białku jaj i ryb a nie o jajkach i rybach w ogóle.
dlatego też, nawet jeśli ryby są duuużo zdrowsze od jajek, to proteiny z jaj są lepsze niż te z ryb.
Wiem że mówimy o białkach, ja tylko nawiązałem do mojego odtrącenia ryb a szczególnie ich zapachu np: śledzia..... ble
ale ja nie do Ciebie to kieruje.
A mi chodzi o zawartość białka, witaminy to inna sprawa, dlatego też napisałem żeby urozmaicać.
od początku chodziło o jakoś białka
wskaźnik BV nie jest najważniejszy jeśli chodzi o bialko :)
,a co do reszty ryby nie są lepsze jako całość od jajek :)
zresztą ,niektórych nie należy spożywać zbyt wiele ze względu na zanieczyszczenia.
janekziomek2
14-08-09, 17:33
Co do białek, jak komuś brakuje ich jeszcze w diecie. To czy taki zwykły kogel mogel to dobre rozwiązanie czy nie za bardzo ?
fallenursus
14-08-09, 17:40
kogel mogel mozesz sobie zrobic z bialek+jakies czekoladowe bialko w proszku np. pycha!
janekziomek2
14-08-09, 17:46
a ile tak mniej wiecej przydaloby sie tych jajek na dzien osobie trenujacej ? 4 ? 6 ?
fallenursus
14-08-09, 17:56
bialek ile tam masz ochoty, zoltka jak jem to moze ze 2 dziennie jesli juz wogole jem cale jajka...teraz to ja jem wszystko, niektorzy mowia zeby nie ejsc wiecej calych jajek jak 7 tygodniowo. Uwazam to za bzdure :) w zoltku jest bardzo duzo dobrych substancji. to ze cholesterol to tez bzdura bo sa 2 rodzaje tego, a w jajkach jest akurat ten dobry :)
p.s jesli u was sa, to staraj sie kupowac jajka z dodatkiem Omega 3
p.s jesli u was sa, to staraj sie kupowac jajka z dodatkiem Omega 3
Są u nas:twisted:Komuna już się skończyła:whistle:
ja wole serek wiejski na śniadanie a jaja przed snem
to jak jest w koncu z jedzeniem z tymi całymi jajkami, bo wczytałem ostatnio duzo na temat jedzania całych i samego białka i na różnych forach byłem, ale nikt nie podał dokładnych powodów czemu się nie powinno jeść całych. Jedni uważają, że są zdrowe a inni że niezbyt... Czy jeśli spożywam np 4 całe jajka na noc to może się coś stać?
myślę, że 2-3 jest ok. może zamień to czwarte na szklankę mleka ;p
myślę, że 2-3 jest ok. może zamień to czwarte na szklankę mleka ;p
przecież w mleku prawie nic nie ma :knockout:
bo żeby coś było to nie szklanke ale 5l
w ogóle polecam “Mleko cichy morderca” dr N. K. Sharma
elo
slim shady
20-08-09, 01:33
a ja nie polecam, to ze gosc jest wegetarianinem to nie musi wszystkim wciskac swoich pogladow, jak bede miał czas to wrzuce art o tym ze mleko jest jednak zdrowe
temat o mleku-mordercy już tu był poruszany. pełna szklanka mleka ma tyle białka co całe duże jajo.
slim, żebyś nie pomyślał że ja jakiś poschizowaniec... wegetarianizm uważam za chorobe, ale ksiązka daje troche inne niż klasyczne spojrzenie na kwestie zywieniowe. chodzi oto, żeby poznać inny punkt widzenia. wiadomo, ze jak ktoś mi wyskoczy, że na soi zbuduje lepsza mase (o ile w ogóle) niz na rybach i drobiu to się nieźle uśmieje. jednak z tym mlekiem rzeczywiście coś jest nie hallo. a nawet jeżeli się myle, to i tak imo pomysł aldera jest poroniony. nie dość, że nie zamieniałbym 4 jajka (na cokolwiek) to dorzuciłbym kolejnych pare... bo JAJKA = MASA!!! :rockon:
slim shady
20-08-09, 02:46
szanuje inne poglady, jak ktos uwaza ze to lepsza droga zycia niech ja prowadzi
mleko jako zrodło białka to taki sobie pomysł, lepsze jajka ktore maja białko albumine przyswajana prawie przez wszystkich ludzi
mleko to źródło witamin i białka :) w mleku również znajdziemy albuminę ;)
slim shady
20-08-09, 11:14
tylko w jakich ilosciach ?
a ja nie polecam, to ze gosc jest wegetarianinem to nie musi wszystkim wciskac swoich pogladow, jak bede miał czas to wrzuce art o tym ze mleko jest jednak zdrowe
czekam z niecierpliwoscia na ten art ;)
jak ktoś pije litr mleka dziennie, to jedna te ponad 30g białka jest.
tylko w jakich ilosciach ?
albumina to: kwasu glutaminowy i asparaginowy, lizyna, prolina, arginina, tyrozyna, histydyna, cystyna i tryptofan
w mleku 1/4 to albuminy
Każdy wymienia albuminę ,bo jest to odnośnik wartość BV = 100
laktoalbumina (białko mleka) BV = 104(tak samo koncentrat białka serwatki)
mieszanina białek jaja i pszenicy BV = 118(pokazuje nam to jak warto mieszać białko zwierzęce z roślinnym.
przecież w mleku prawie nic nie ma :knockout:
???????????/
slim shady
20-08-09, 15:36
wiem co to jest albumina, wole zjesc 3 jajka niz pic litr mleka naraz,
ta, ale kto tu mówi o piciu litra mleka naraz ? zresztą 3 jaja mają mniej białek niż litr mleczka.
slim shady
20-08-09, 16:51
rob jak chcesz, sa lepsze zrodła białka niz mleko, wole zjesc piers z kurczaka albo jajka, jakby mleko było takim wspaniałym zrodłem to wszyscy by biegali z kartonami mleka, uzywam go tylko do odzywek i tyle mi wystarczy
???????????/
no, rzeczywiście te 2,4-2,6gb/100ml to tak dużo, że aż ciąg pytajników trzeba postawić
chcąc oprzeć moją dietę o mleko, będąc 100kg chłopem potrzebuje 200g białka czyli ile...?? jakieś 8000ml
(a teraz wersja dla ciebie kowal)
8 litrów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
no i naturalnie do tego z 5 rolek papieru do twarzy :twisted:
jeszcze inna kwestia, żeby sie kto nie czepił, że na bialku sie tylko skupiliśmy:
Laktozie mówimy stanowczo nie!!
elo
ps: zgadnijcie co zaraz adi będzie szamał... jajecznice :lol:
ja też pijam mleko tylko do odżywek ale za młodu piłem po 1,5 litra.
btw. mleko zawiera 3-3,4 g białka na 100 ml
chcąc oprzeć moją dietę o mleko, będąc 100kg chłopem potrzebuje 200g białka czyli ile...?? jakieś 8000ml
(a teraz wersja dla ciebie kowal)
8 litrów !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
no i naturalnie do tego z 5 rolek papieru do twarzy :twisted:
jeszcze inna kwestia, żeby sie kto nie czepił, że na bialku sie tylko skupiliśmy:
Laktozie mówimy stanowczo nie!!
o matko ,a kto ci każe pić samo mleko napisałem tylko ,że nie watro z niego rezygnować więc co 8litrów jak dostarczasz białko z jednego produktu to gratuluję obliczeń clap
,jak będziesz miał dostarczyć 600g węglowodanów to będziesz jadł sam ryż i nic więcej,?
co do innej kwestii to wiadomo ,że 95% europejczyków trawi laktozę bez problemu / ludzi z Indii nie trawią całkowicie ,a z afryki mają problemy.
A ja slim wolę zjeść kurczaka,schabowego,fasolkę,wątróbkę,żołądki,jajka ,napić się mleka,wypić jogurt czy co innego zależy na co mam ochotę ,
do odżywek mleko na wieczór to świetny pomysł,wysokiej jakości białko + kazeina i tłuszcz spowalniający wchłanianie + witamina D ,która rozpuszcza się w tłuszczu i która jest niezbędna do syntezy wapnia.Dodatkowo mleko poprawia jakość snu :)
Dodatkowo mleko poprawia jakość snu :)
i to właśnie jest argument - przekonałeś mnie, już lece po kartonik :lol:
tak to już jest, że niektóre płyny mają cudowne właściwości. przykład: po awarii w czarnobylu w wielu miastach na ukrainie rozdawano wino - złoty środek zapobiegający napromieniowaniu. i kto by pomyślał...
daruj sobie kowal gratulacje bo pisałem czysto hipotetycznie ("chcąc" czyli gdybym chciał...). kumaty z ciebie koleś, wiec czytaj ze zrozumieniem. jesli chodzi o węgle to jak najbardziej. ryż, kasza i makaron na okręta... innych źródel węgli nie potrzebowałbym w ogóle (słodycze czy pieczywo). moze jeszcze jakiś owoc od czasu do czasu. wsio
chcecie pijcie... jak dla mnie mleko może nie istnieć tak jak kawa, szampon przeciwłupieżowy, czy tel kom. z 500 opcjami w tym żelazkiem. najważniejsze żeby nie dać sobie wmówić, że coś ci jest niezbędne...
z resztą, pozbycie się mleka z jadłospisu jest naturalnym następstwem rozwoju osobniczego: jak byłem mały to jadłem kaszki i piłem mleko. teraz jestem duży więc jem schabowe i pije browar :smile:
pozdro
slim shady
20-08-09, 19:01
nie zebym sie czepiał ze pieczywo jest całkowicie nie potrzebne ale :D, kromka chleba ma 80 kalorii, zawiera niewiele tłuszczu, a daje uczucie sytosci i obfituje w weglowodany. Zawiera witamine B, zelazo, tiamine i niacyne, ktore pomagaja uwolnic energie z pokarmu. Wiec całkowicie nie trzeba eliminowac pieczywa ;)
janekziomek2
20-08-09, 19:17
Teraz w domu straszą mnie że przez nadmiar jajek... będę chodził częściej...ekhm... "NAPALONY" . Słyszeliście o takim zjawisku ? :P
Teraz w domu straszą mnie że przez nadmiar jajek... będę chodził częściej...ekhm... "NAPALONY" . Słyszeliście o takim zjawisku ? :P
ja słyszałem, ale prawde mówiąc sam nie odczuwam...
elo
slim shady
20-08-09, 19:30
słyszałem, ale tez nic nie odczuwam
janekziomek2
20-08-09, 19:34
ok, dzięki, to mi wystarczy ;]
pozbycie się mleka z jadłospisu jest naturalnym następstwem rozwoju osobniczego: jak byłem mały to jadłem kaszki i piłem mleko. teraz jestem duży więc jem schabowe i pije browar :smile:
pozdro
skoro u ciebie naturalny to ok nie czepiam się wiadomo,że nie każdy wszystko lubi czy potrzebuje ,ale nie pisz ,że mleko szkodzi.I skoro ciebie śmieszy pisanie ,że poprawia jakość snu,twoja sprawa - nie jest to rzecz przez ,którą trzeba zaraz się rzucać na mleko,ale jest to prawda i warto wiedzieć.
co do jajek cholesterolem sobie nie ma co zawracać głowy tylko kwasami nasyconymi ,ale i tak nie przesadzajmy.Co do odczuć chłopaków(bez napinki
)spożywanie kwasów nasyconych np ze smażonych potraw też raczej się tak szybko nie odczuje.Zwrócił bym uwagę na sposób przyrządzania gdyż smażone może może szkodzić.
Sorrka że odświeżam temat ale nie chce zakładać nowego, moje pytanie brzmi nastepująca czy jajka jako ostatni posilek daja rade czy raczej zamienic je na coś innego? Bo w sumie maja mala ilość ww a za to tłuszczy maja dość duzo z tego co wiem to dość spowolnia trawienie. I jeszcze takie pytanie czy 7 jajek calych w ciagu dnia to duzo? Czy lepiej wywalic żółtko z nich? I jeśli tak to dlaczego?
Spójrz na swoje zapotrzebowanie na tłuszcz na dobę i zobacz ile 7jajek go zwiera.7 średniej wielkości to 68 g na 100g czyli 41g w 7sztukach :),nie przesadzaj