PDA

Zobacz pełną wersję : Kurczak



D3
07-08-09, 09:24
Czołem,

Panowie czy to prawda, że kurczak traci trochę białka po obróbce termicznej (np. po grillowaniu)? Jeśli tak, to ile g białka?
Kolega mi wczoraj o tym wspomniał, że tak się dzieje przy kaszy gryczanej czy ryżu i w sumie mnie to zainteresowało... próbowałem google'ować, ale niestety nie znalazłem niczego co by to w jakiś sposób tłumaczyło.

Anaboliczny Koks
07-08-09, 10:07
jedz surowego to nic nie stracisz

D3
07-08-09, 14:11
Pytanie jest skierowane do ludzi z rozumem, a nie dzieciaków o małym rozumku Anaboliczny Koksie.

Jolly
07-08-09, 14:19
Po przekroczeniu określonej temperatury białko ulega tzw denaturacj, czyli ścinaniu:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Denaturacja_bia%C5%82ka
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bia%C5%82ka#Trawienie_bia.C5.82ek