Zobacz pełną wersję : Pierś kurczaka czy karkówka?
Mam jeszcze jeden dylemat.
Czy wybrać pierś kurczaka czy karkówkę?
1. Pierś:
Mięso z piersi kurczaka bez skóry
100 g produktu zawiera:
Białko - 21.5 g
Tłuszcze - 1.3 g
Węglowodany - 0 g
(strawne)
Pozostałe dane:
Wartość energetyczna [kcal]:
99
2. Karkówka:
Wieprzowina, karkówka
100 g produktu zawiera:
Białko - 16.1 g
Tłuszcze - 22.8 g
Węglowodany - 0 g
(strawne)
[g]
Wartość energetyczna [kcal]:
267
Jak widać są spore różnice.
Po pierwsze na korzyść piersi ma ona więcej białka.
Po drugie na korzyść karkówki ma ona więcej tłuszczu i jest bardziej kaloryczna.
A po trzecie cena...kilo karkówki kosztuje tyle co 200 gram piersi czyli 13 złotych.
Czy jeśli chodzi mi o zbudowanie nie koniecznie beztłuszczowej masy ciała, to karkówka mogłaby zastąpić pierś na dłużej?
(Jestem ektomorfikiem - może się przyda taki nius).
W nie za dużych ilościach tak.
A jakie to ilości? Bo chciałbym jeść gdzieś po 200 - 300 gram.
slim shady
05-08-09, 21:57
zeby ten tłuszcz był chociaz zdrowy ...
Pytanie konkret będzie masa czy nie?
masa bedzie bo sporo kalorycznosc podwyzszy jedzenie karkowki :)
Za to to takie zjedzenie 300g karkowki to sporo tluszczy, bedzie sie mialo co odkladac jesli bedziesz ja tak jadl.
Masa pojdzie ;)
odradzam.chcesz masę to zrób ją na cukrach złożonych ,bo tłuszcze zwierzęce nie są zbyt zdrowe
uparl sie i zadal pytanie. Wiec masa mu pojdzie. Zdrowe jak mowilem nie bedzie ale masa bedzie ;)
Jak już to z 150g dziennie bym jadł...
Trochę i tłuszczu musi być w diecie...
W dodatku karkówka smaczniejsza...
są też kawałki wieprzowiny takie jak na schaby ale z innej partii świni. mają 1,9% tłuszczu i 23% białka przed obróbką termiczną. myślę, że niezły zamiennik kurczaka. choć osobiście mało jem wieprzowiny gdyż drób zdrowszy. z drugiej strony świnka zawiera więcej karnityny.
ja schab jem codziennie :D
schabowe mniam na masę lepsze od fileta .Szczególnie te z kością :)chodziło o kreatynę :)
duze zlo robie jak panieruje piers z kurczaka w samej mace i na patelnie zamiast do gotowania ?
szczerze nie wiem co lepsze. mąka czy bułka tarta. wydaje mi się, że to drugie. smażenie ? hmm. ponoć nigdy nie było za zdrowe. najlepiej gotować na parze. tylko jak zrobić schab na parze ? ;p
wydaje się też dobrym rozwiązaniem - nie wiem jak to się nazywa - urządzenie które 'piecze' i 'smaży' bez tłuszczu a wprost wyciska tłuszcz a mięsa. coś jak do sandwichów.
duze zlo robie jak panieruje piers z kurczaka w samej mace i na patelnie zamiast do gotowania ?
możesz czasami smażyć ,spożywaniem zdrowych tłuszczy obniżysz działanie tych szkodliwych.zresztą są oleje bez tłuszczowe ,na których możesz smażyć bez obaw.nie musisz dawać mąki.posyp czosnkiem w kostce,pieprzem,papryką i takie możesz smażyć :)
jaki być polecił olej beztłuszczowy do smażenia ?
Berkley i Jensen Cooking Spray
chyba jedyny w swoim rodzaju ;)
kiedyś jakiś miałem w spreju ale nie za bardzo mi to pasowało. ale muszę spróbować bo smażyć cały czas na oliwie z oliwek też się znudzi.
na oliwie z oliwek nie wolno smażyć gdyż zdrowe tłuszcze w wyniku wysokiej temperatury przekształcają się w bardzo niekorzystne związki.chyba ,że ratyfikowana :)
polecam w spreju ,na teflonowej :)
na oliwie z oliwek nie wolno smażyć gdyż zdrowe tłuszcze w wyniku wysokiej temperatury przekształcają się w bardzo niekorzystne związki.
czyli to jest ściema ? http://www.oliwazoliwek.pl/dp/cms/content.xml?mp=mid15&mi=mid15
Oliwy używamy do smażenia w niższych temperaturach gdyż pali się w niższych temperaturach i ma niższą temperaturę dymienia.Nie nadaje się do głębokiego smażenia i na dużym ogniu.Podczas smażenia traci też swoje świetne właściwości.Podczas smażenia powstają związki szkodliwe dla serca.
Temperatura dymienia oleju rzepakowego to 230 stop. C jest odporniejszy na utlenianie
http://ecolive.pl/index.php?products=product&prod_id=1087
szczerze nie wiem co lepsze. mąka czy bułka tarta. wydaje mi się, że to drugie. smażenie ? hmm. ponoć nigdy nie było za zdrowe. najlepiej gotować na parze. tylko jak zrobić schab na parze ? ;p
wydaje się też dobrym rozwiązaniem - nie wiem jak to się nazywa - urządzenie które 'piecze' i 'smaży' bez tłuszczu a wprost wyciska tłuszcz a mięsa. coś jak do sandwichów.
Nie wiesz jak zrobić schab na parze??
Kiedyś w tv widziałem przepis i teraz zona raz na jakiś czas robi...
Kg schabu bez kości w środek suszona morela i to na sznurek i do parowaru elektrycznego lub garnka parowego i 50-60 minutek i gitara.Wypas.Tzn nie taki jak schabowe ale zdrowszy i nie traci wartości....
ach to tak. miałem na myśli płaski schab czyli kotlet schabowy taki jak rozbijamy, robimy panierkę i smażymy na patelni.
Berkley i Jensen Cooking Spray
A gdzie to można kupić?
przez neta lub w supermarkecie/sklepie,ale nie wiem czy każdym
Ile kosztuje 1 kg karkówki ? I co się z tego robi?
I ile bedzie porcji? :)
przez neta lub w supermarkecie/sklepie,ale nie wiem czy każdym
Wlasnie kiedys szukalem i nie bylo....
http://www.kif.pl/sklep/product_info.php/products_id/1847
tu jest w miarę tani