Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pierś kurczaka czy karkówka?



Zioman
05-08-09, 21:51
Mam jeszcze jeden dylemat.
Czy wybrać pierś kurczaka czy karkówkę?

1. Pierś:
Mięso z piersi kurczaka bez skóry
100 g produktu zawiera:
Białko - 21.5 g
Tłuszcze - 1.3 g
Węglowodany - 0 g
(strawne)
Pozostałe dane:
Wartość energetyczna [kcal]:
99

2. Karkówka:
Wieprzowina, karkówka
100 g produktu zawiera:
Białko - 16.1 g
Tłuszcze - 22.8 g
Węglowodany - 0 g
(strawne)
[g]
Wartość energetyczna [kcal]:
267

Jak widać są spore różnice.
Po pierwsze na korzyść piersi ma ona więcej białka.
Po drugie na korzyść karkówki ma ona więcej tłuszczu i jest bardziej kaloryczna.
A po trzecie cena...kilo karkówki kosztuje tyle co 200 gram piersi czyli 13 złotych.

Czy jeśli chodzi mi o zbudowanie nie koniecznie beztłuszczowej masy ciała, to karkówka mogłaby zastąpić pierś na dłużej?
(Jestem ektomorfikiem - może się przyda taki nius).

Jolly
05-08-09, 21:53
W nie za dużych ilościach tak.

Zioman
05-08-09, 21:56
A jakie to ilości? Bo chciałbym jeść gdzieś po 200 - 300 gram.

slim shady
05-08-09, 21:57
zeby ten tłuszcz był chociaz zdrowy ...

Zioman
05-08-09, 22:00
Pytanie konkret będzie masa czy nie?

Rynju
05-08-09, 22:06
masa bedzie bo sporo kalorycznosc podwyzszy jedzenie karkowki :)
Za to to takie zjedzenie 300g karkowki to sporo tluszczy, bedzie sie mialo co odkladac jesli bedziesz ja tak jadl.
Masa pojdzie ;)

KowalX
05-08-09, 23:46
odradzam.chcesz masę to zrób ją na cukrach złożonych ,bo tłuszcze zwierzęce nie są zbyt zdrowe

Rynju
06-08-09, 00:13
uparl sie i zadal pytanie. Wiec masa mu pojdzie. Zdrowe jak mowilem nie bedzie ale masa bedzie ;)

Jolly
06-08-09, 07:42
Jak już to z 150g dziennie bym jadł...

Trochę i tłuszczu musi być w diecie...

W dodatku karkówka smaczniejsza...

alder
06-08-09, 12:14
są też kawałki wieprzowiny takie jak na schaby ale z innej partii świni. mają 1,9% tłuszczu i 23% białka przed obróbką termiczną. myślę, że niezły zamiennik kurczaka. choć osobiście mało jem wieprzowiny gdyż drób zdrowszy. z drugiej strony świnka zawiera więcej karnityny.

Rynju
06-08-09, 12:27
ja schab jem codziennie :D

KowalX
06-08-09, 13:30
schabowe mniam na masę lepsze od fileta .Szczególnie te z kością :)chodziło o kreatynę :)

alder
06-08-09, 13:41
ale drób zdrowszy :D

KowalX
06-08-09, 13:54
hehe :)

bezel
06-08-09, 14:06
duze zlo robie jak panieruje piers z kurczaka w samej mace i na patelnie zamiast do gotowania ?

alder
06-08-09, 14:24
szczerze nie wiem co lepsze. mąka czy bułka tarta. wydaje mi się, że to drugie. smażenie ? hmm. ponoć nigdy nie było za zdrowe. najlepiej gotować na parze. tylko jak zrobić schab na parze ? ;p
wydaje się też dobrym rozwiązaniem - nie wiem jak to się nazywa - urządzenie które 'piecze' i 'smaży' bez tłuszczu a wprost wyciska tłuszcz a mięsa. coś jak do sandwichów.

KowalX
06-08-09, 14:54
duze zlo robie jak panieruje piers z kurczaka w samej mace i na patelnie zamiast do gotowania ?

możesz czasami smażyć ,spożywaniem zdrowych tłuszczy obniżysz działanie tych szkodliwych.zresztą są oleje bez tłuszczowe ,na których możesz smażyć bez obaw.nie musisz dawać mąki.posyp czosnkiem w kostce,pieprzem,papryką i takie możesz smażyć :)

alder
06-08-09, 14:58
jaki być polecił olej beztłuszczowy do smażenia ?

KowalX
06-08-09, 14:59
Berkley i Jensen Cooking Spray

alder
06-08-09, 15:04
chyba jedyny w swoim rodzaju ;)

kiedyś jakiś miałem w spreju ale nie za bardzo mi to pasowało. ale muszę spróbować bo smażyć cały czas na oliwie z oliwek też się znudzi.

KowalX
06-08-09, 15:11
na oliwie z oliwek nie wolno smażyć gdyż zdrowe tłuszcze w wyniku wysokiej temperatury przekształcają się w bardzo niekorzystne związki.chyba ,że ratyfikowana :)
polecam w spreju ,na teflonowej :)

alder
06-08-09, 15:52
na oliwie z oliwek nie wolno smażyć gdyż zdrowe tłuszcze w wyniku wysokiej temperatury przekształcają się w bardzo niekorzystne związki.

czyli to jest ściema ? http://www.oliwazoliwek.pl/dp/cms/content.xml?mp=mid15&mi=mid15

KowalX
06-08-09, 16:10
Oliwy używamy do smażenia w niższych temperaturach gdyż pali się w niższych temperaturach i ma niższą temperaturę dymienia.Nie nadaje się do głębokiego smażenia i na dużym ogniu.Podczas smażenia traci też swoje świetne właściwości.Podczas smażenia powstają związki szkodliwe dla serca.
Temperatura dymienia oleju rzepakowego to 230 stop. C jest odporniejszy na utlenianie

http://ecolive.pl/index.php?products=product&prod_id=1087

jaca666
07-08-09, 10:10
szczerze nie wiem co lepsze. mąka czy bułka tarta. wydaje mi się, że to drugie. smażenie ? hmm. ponoć nigdy nie było za zdrowe. najlepiej gotować na parze. tylko jak zrobić schab na parze ? ;p
wydaje się też dobrym rozwiązaniem - nie wiem jak to się nazywa - urządzenie które 'piecze' i 'smaży' bez tłuszczu a wprost wyciska tłuszcz a mięsa. coś jak do sandwichów.

Nie wiesz jak zrobić schab na parze??
Kiedyś w tv widziałem przepis i teraz zona raz na jakiś czas robi...
Kg schabu bez kości w środek suszona morela i to na sznurek i do parowaru elektrycznego lub garnka parowego i 50-60 minutek i gitara.Wypas.Tzn nie taki jak schabowe ale zdrowszy i nie traci wartości....

alder
07-08-09, 12:36
ach to tak. miałem na myśli płaski schab czyli kotlet schabowy taki jak rozbijamy, robimy panierkę i smażymy na patelni.

Jolly
07-08-09, 14:13
Berkley i Jensen Cooking Spray
A gdzie to można kupić?

KowalX
07-08-09, 15:57
przez neta lub w supermarkecie/sklepie,ale nie wiem czy każdym

Matrix
08-08-09, 20:56
Ile kosztuje 1 kg karkówki ? I co się z tego robi?
I ile bedzie porcji? :)

Jolly
08-08-09, 20:59
przez neta lub w supermarkecie/sklepie,ale nie wiem czy każdym
Wlasnie kiedys szukalem i nie bylo....

KowalX
08-08-09, 21:04
http://www.kif.pl/sklep/product_info.php/products_id/1847

tu jest w miarę tani

Jolly
08-08-09, 21:05
Dziękować.