Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pierwsze odżywki

mich
04-08-09, 21:22
Witam!

Mam 16 lat, 188 cm wzrostu i ważę 73 kg. Mam dosyć niezły trening i dietę, w której zażywam ok 2g białka/kg masy ciała oraz ok 6g weglowodanow/kg masy ciala. Kiedy zaszedlem do vitamin shopa i poprosilem sprzedawczynię o rade w kwestii odzywek, to powiedziala mi ze jestem dosyc chudy i poleca mi na poczatek odzywke weglowodanową przez jakies dwa miesiace, a gdy nabiore troche masy wtedy bialko. Czy jest sens brac weglowodany skoro w mojej diecie jest ich i tak sporo? Moze lepiej kupic sobie jakis gainer? Tak dla uściślenia zalezy mi na nabraniu masy. Prosze was o pomoc;D

slim shady
04-08-09, 21:28
Witam

Popierwsze co chciałem Ci napisac to nigdy nie korzystaj z rad sprzedawcow bo wciskaja kit. Czasami zdarzy sie kompetnty sprzedawca (zazwyczaj był kiedys sportowcem dlatego ma wiedze).

Skoro mowisz ze nie masz brakow w diecie, wiec mysle ze lepiej przeznaczyc te pieniadze na dalsza diete i jej rozbudowywanie (ryby, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, wołowina, itp) te produkty nie naleza do najtanszych a sa bardzo przydatnymi produktami w diecie sportowca. Pamietaj zeby dieta zawierała duzo warzyw i owocow.

Pozdrawiam

mich
04-08-09, 21:41
Dzięki, dzieki. Myslę ze wzbogacic dietę trzeba bedzie, ale chcialbym tez jakies odzywki zażywać. Wiec sie pytam co przy takiej diecie na początek?;d

Pozdro.

slim shady
04-08-09, 21:50
Powiem Ci cos, ze jak myslisz jak wezmiesz odzywke i zaczniesz szybciej rozrastac to jestes w błedzie. Odzywki typu gainer czy białko to nic innego jak jedzenie w proszku. Zdziwiony ? Te produkty robi sie dla ludzi ktorzy maja braki weglowodanow i białek w diecie. O ile weglowodany najprosciej dostarczyc z jedzenia z białkiem jest juz ciezej.

mich
04-08-09, 21:54
Tak, ale z tego co wiem jesli ma sie dobrze skomponowaną dietę i odpowiednio dobrany trening to zazywanie odzywek przyspiesza rosrastanie. Zastanawiam sie wiec co na poczatek.

slim shady
04-08-09, 22:00
odzywek i suplementow diety jest całe mnostwo, jak zazyjesz faktycznie srodka typu kreatyna itp. to odczujesz przyrosty, ale pytanie czy naprawde teraz tego potrzebujesz ?
Zazwyczaj polecam ludziom branie tego srodka jak przestana odnotowywac przyrosty masy i siły. Jak uznasz ze juz nie jestes w stanie sie rozwijac samodzielnie to ok, sprobuj ale pamietaj ze zakazdym razem kreatyna moze coraz słabiej działac. Wbrew opinii wielu ludzi nie ejst ona szkodliwa a badania to potwierdzaja.

mich
04-08-09, 22:06
O kreatynie narazie nawet nie myslę. Na początek potrzebuje czegos "lzejszego".

slim shady
04-08-09, 22:22
ale powiedz czego Ci brakuje ? co chciałbys uzyskac, czego oczekujesz

KowalX
04-08-09, 23:45
popieram slim shady jeśli masz kompletną dietę odżywki ci nie potrzebne.Jeśli dalej nie tyjesz zwiększ kalorię o 200-300 na dobę

mich
05-08-09, 10:58
czyli jak mam nienaganną dietę (ktora pewnie nie jest nienaganna) to bez odżywek osiągnę takie same rezultaty?

mich
05-08-09, 11:07
Staram sie jesc 5-6 razy dziennie w tych proporcjach(propuję) jakie podalem w moim pierwszym poscie. W sumie to nie wiem czy udaje mi sie osiagnac te 2g bialka/kg i 6 wegli/kg. Narazie masa rosnie, ale zawsze rosnie na poczatek. Ja chce zeby rosla jeszcze szybciej i miec cos na wypadek jak koncu przestanie rosnac.

slim shady
05-08-09, 11:30
jak przestanie rosnac to wowczas napisz, wrzuc swoja diete do sprawdzenia w dziale dieta

dieta to 60% sukcesu 30 % trening a odzywki tylko 10 % , te proporcje mowia same za siebie za co nalezy sie wziasc w pierwszej kolejnosci,

KowalX
05-08-09, 14:14
czyli jak mam nienaganną dietę (ktora pewnie nie jest nienaganna) to bez odżywek osiągnę takie same rezultaty?

tak to jest ,że również trzeba brać poprawkę na twój metabolizm,temperaturę i parę innych pierdół.I w niektórych przypadkach potrzeba trochę więcej kalorii niż w innych by zwiększyć masę ciała.Dodając gainera do jakbyś dodał posiłek.Zwiększ kaloryczność posiłków poza ostatnim w szczególności poranny i po treningowy.Białko od 2,0 do 2,2 i eksperymentuj z węglowodanami.Zmień na 7g skoro teraz masz 6g.