Zobacz pełną wersję : jestem nowy jakieś porady?
witam zaczynam przygode z ćwiczeniami itd zapisany jestem na siłownie od sierpnia zakupiłem mega gainera firmy dymatize mam 22lata 173cm wzrostu i heh 58 żywej wagi. jak pisze zaczynam, czy stosować coś do gainera czy nie??na siłownie będe chodził 3 razy w tygodniu co mam robić w dni nietreningowe czy wogule coś robić? mam prace zwizaną z wysiłkiem cały czas chodzenie jakieś przenoszenia itd i myśle zeby niecwiczyć w dni nietreningowe ponieważ pracować bede w dni bez treningu po 12 godzin a i tak robota wypoci mnie...czy możecie mi coś doradzić każda rada będzie dla mnie bardzo cenna
Skoro już kupiłeś gainera to go wykorzystasz.
Najważniejsza sprawa to dieta na masę, czyli białka minimum 2g/kmc, do tego lekka nadwyżka kcal. Szczegóły znajdziesz w dziale dieta.
Co do treningu to polecam przeczytać to:
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=15298
2g/kmc to znaczy na kg ciała?? dziennie?? a białka niekupywać żadnego puki mam gainera a dzięki wielkie za linka poczytam zaraz
2g/kmc - 2gramy białka na kilogram masy ciała tzn jak ważysz 80kg masz dziennie jeść 160gram białka. Nie kupuj białka, zainwestuj w pełnowartościowe jedzenie które zjesz ze smakiem.
niemoge sie poniedziłku doczekać przez weekend jakieś informacje zbiore potem siłownia i gainer a dodam to że piłem około m-ca temu gainera przez 2 tygodnie niećwiczyłem... rozrabiałem z mlekiem i niemogłem z mlekiem bardzo brzuch bolał i wiadomo... teraz sprubowałem z powrotem ale na wodzie mineralnej jest według mnie lepszy w smaku i najlepsze że niemam problemów z trawieniem :)
Weekend przeznacz na ułożenie diety, duuużo przykłądowych jadłospisów masz w dziale 'Dieta'
2g/kmc to znaczy na kg ciała?? dziennie?? a białka niekupywać żadnego puki mam gainera a dzięki wielkie za linka poczytam zaraz
Jeśli chodzi o ścisłość to białko a gainer to całkiem co innego, ale nie opłaca się kupować odżywek. Dużo lepiej jak napisał 3ndriu zainwestować w porządne jedzenie.
co do jedzenia jem bardzo duże ilości jedzenia i mam szybką przemiane materii i jestem bardzo szczupły :/ grr
To widocznie jesz dużo słabego jedzenia :)
Spożywanie dużej ilości jedzenia nie oznacza tego że spożywasz to co trzeba.
a jeśli o jedzenie na co zwracać uwage kalorie białko węglowodany??? na co najbardziej jeśli chodzi i mase??
przede wszystkim odpowiednia liczba kcal i 2-2,5g białka/kmc. To podstawa podstaw.
Przede wszystkim węglowodany złożone,białka,witaminy i minerały .Dieta musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników,albo nici z dobrych efektów.Pamiętaj ,że nawet osoby otyłe mogą być niedożywione ;)
Chcesz wzrostu mięśni dostarcz odpowiedniej ilości białka ,stymuluj mięśnie treningiem ,zawsze dostarczaj więcej kcal niż zużywasz inaczej masa nie pójdzie w dobrym kierunku.