Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jestem nowy jakieś porady?

smeti
31-07-09, 19:13
witam zaczynam przygode z ćwiczeniami itd zapisany jestem na siłownie od sierpnia zakupiłem mega gainera firmy dymatize mam 22lata 173cm wzrostu i heh 58 żywej wagi. jak pisze zaczynam, czy stosować coś do gainera czy nie??na siłownie będe chodził 3 razy w tygodniu co mam robić w dni nietreningowe czy wogule coś robić? mam prace zwizaną z wysiłkiem cały czas chodzenie jakieś przenoszenia itd i myśle zeby niecwiczyć w dni nietreningowe ponieważ pracować bede w dni bez treningu po 12 godzin a i tak robota wypoci mnie...czy możecie mi coś doradzić każda rada będzie dla mnie bardzo cenna

Jolly
31-07-09, 19:35
Skoro już kupiłeś gainera to go wykorzystasz.

Najważniejsza sprawa to dieta na masę, czyli białka minimum 2g/kmc, do tego lekka nadwyżka kcal. Szczegóły znajdziesz w dziale dieta.

Co do treningu to polecam przeczytać to:
http://www.e-kulturystyka.info/showthread.php?t=15298

smeti
31-07-09, 19:40
2g/kmc to znaczy na kg ciała?? dziennie?? a białka niekupywać żadnego puki mam gainera a dzięki wielkie za linka poczytam zaraz

3ndriu
31-07-09, 19:45
2g/kmc - 2gramy białka na kilogram masy ciała tzn jak ważysz 80kg masz dziennie jeść 160gram białka. Nie kupuj białka, zainwestuj w pełnowartościowe jedzenie które zjesz ze smakiem.

smeti
31-07-09, 19:50
niemoge sie poniedziłku doczekać przez weekend jakieś informacje zbiore potem siłownia i gainer a dodam to że piłem około m-ca temu gainera przez 2 tygodnie niećwiczyłem... rozrabiałem z mlekiem i niemogłem z mlekiem bardzo brzuch bolał i wiadomo... teraz sprubowałem z powrotem ale na wodzie mineralnej jest według mnie lepszy w smaku i najlepsze że niemam problemów z trawieniem :)

3ndriu
31-07-09, 20:00
Weekend przeznacz na ułożenie diety, duuużo przykłądowych jadłospisów masz w dziale 'Dieta'

Jolly
31-07-09, 20:41
2g/kmc to znaczy na kg ciała?? dziennie?? a białka niekupywać żadnego puki mam gainera a dzięki wielkie za linka poczytam zaraz
Jeśli chodzi o ścisłość to białko a gainer to całkiem co innego, ale nie opłaca się kupować odżywek. Dużo lepiej jak napisał 3ndriu zainwestować w porządne jedzenie.

smeti
31-07-09, 21:10
co do jedzenia jem bardzo duże ilości jedzenia i mam szybką przemiane materii i jestem bardzo szczupły :/ grr

Jolly
31-07-09, 21:14
To widocznie jesz dużo słabego jedzenia :)

3ndriu
31-07-09, 21:43
Spożywanie dużej ilości jedzenia nie oznacza tego że spożywasz to co trzeba.

smeti
01-08-09, 19:24
a jeśli o jedzenie na co zwracać uwage kalorie białko węglowodany??? na co najbardziej jeśli chodzi i mase??

Jolly
01-08-09, 21:52
przede wszystkim odpowiednia liczba kcal i 2-2,5g białka/kmc. To podstawa podstaw.

KowalX
02-08-09, 15:25
Przede wszystkim węglowodany złożone,białka,witaminy i minerały .Dieta musi dostarczać wszystkich niezbędnych składników,albo nici z dobrych efektów.Pamiętaj ,że nawet osoby otyłe mogą być niedożywione ;)
Chcesz wzrostu mięśni dostarcz odpowiedniej ilości białka ,stymuluj mięśnie treningiem ,zawsze dostarczaj więcej kcal niż zużywasz inaczej masa nie pójdzie w dobrym kierunku.