Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Rozgrzewka dynamiczna

Yosho
22-07-09, 18:25
Etap 1: przyspieszenie bicia serca:

4-5 minut truchtu.

Etap 2: dynamiczne rozciąganie:

15 wiatraków (w jedną i drugą stronę)
15 krążeń ramion
30 krążeń tułowiem
15 zgięć i wyprostów przedramion
15 krążeń biodrami (w jedną i drugą stronę)
15 krążeń nogami
15 głębokich przysiadów
15 wznosów łydek

Zrób to dwa razy.

Etap 3: ćwiczenia:

10 wykroków
10 pompek
10 pionowych podskoków (zacznij od niskich i stopniowo skacz wyżej)

Zrób to 3 razy, po każdej serii odpocznij 1 minutę i zwiększ szybkość wykonywania ćwiczeń.

Na koniec 10 pompek, po których od razu następuje podskok do góry i powrót do pozycji wyjściowej

CZY TO JEST DOBRA ROZGRZEWKA DYNAMICZNA??

Yosho
22-07-09, 18:27
Aha i co to są te wiatraki bo pierwszy raz słyszę?? Na pewno to już wykonywałem tylko nie wiem o co chodzi:P

Ezachiel
22-07-09, 19:37
na rozgrzewkach to ja sie nie znam...
przed treningiem troche macham ale nie az tyle...

a wiatraki to nic innego jak krazenia ramion w przod/tył

Jolly
22-07-09, 19:43
Yosko: rozgrzewką masz się rozciągnąć i przygotować do ćwiczeń, a nie zmachać jak pies... Takie cos to dzieci na w-f robią...

Yosho
22-07-09, 20:35
Wszyscy mi pisali, żeprzed treningiem mam mieć rozgrzewkę dynamiczną, a rozciąganie po treningu.

Wejdź w temat Pojedyncze pytania i tam jest ten temat:happy: Cofnij kilka stron jak co;)

Yosho
24-07-09, 13:29
Haloo czekam na odp!!! To bardzo ważne dla mnie!!

wojtas3
24-07-09, 13:36
po co aż tyle tego? po co pompki ja tam się oszczędzam na rozgrzewce

Yosho
24-07-09, 13:43
No dobra to zmniejsze ilość:D Ale czy ćwiczenia są wporzo. Aha i mam jeszcze jedno pytanie: czy jeśli np. pogram 1 h w piłkę i przed tym zrobię rozgrzewkę to przed treningiem siłowym który będzie np. 4 h później też mam zrobić taką samą rozgrzewkę czy tylko tak na szybko jeszcze raz rozgrzać mięśnie?? I to samo odnosi się do rozciągania... Zawsze po każdym wysiłku czy tylko po treningu siłowym?? PROSIŁBYM O ODP NA WSZYSTKIE PYTANIA WŁĄCZCIE Z TYM CZY ĆWICZENIA ROZGRZEWKOWE SĄ WPORZO!!:happy::happy:

3ndriu
24-07-09, 16:29
Na rozgrzewkę nigdy nie żałuj czasu, lepiej dmuchać na zimne, niż doprowadzić do kontuzji. Rozciągać się możesz tylko po treningu siłowym, nie ma sensu rozciągać się co 5h, chyba że lubisz to robić :)

Yosho
24-07-09, 18:08
Czyli rozgrzewa wporzo?? Mam teraz problemy z kolanami;/ Więc teraz wole mieć dobrą rozgrzewkę

Jolly
24-07-09, 21:42
Wszyscy mi pisali, żeprzed treningiem mam mieć rozgrzewkę dynamiczną, a rozciąganie po treningu.

Wejdź w temat Pojedyncze pytania i tam jest ten temat:happy: Cofnij kilka stron jak co;)

No to źle ci pisali. Na tym forum dużo ludzi pisze źle...

Yosho
24-07-09, 21:49
Aha:( ee to już sam nie wiem:(

Yosho
24-07-09, 21:50
1. Bieg w miejscu, w trakcie biegu krążenie ramion w przód i w tył po 15-20 razy.
2. Stanie w rozkroku ramiona w góre, skłony tułowa w przód i w tył z pogłębieniem po 15-20 razy.
3. Stanie w rozkroku ramiona na biodra, naprzemianstronne skłony tułowi w bok 15-20 razy.
4. Stanie w rozkroku, opad tułowia, ramiona w bok, skręty tułowia 15 razy.
5. Krażenia bioder w staniu w obie strony 15-20 razy.
6. Stanie w szerokim rozkroku, ramiona na biodra, półprzysiady na lewej i prawej nodze 10-15 razy.
7. Klęk podparty, ugiecia ramion 10-15 razy.
8. Leżenie przodem, skłon tułowia w tył wytrzymać kilka sekund, ćwiczenie powtórzyć.
9. Leżenie tyłem, naprzemianstronne unoszenie nóg 10 razy każda noga.
10. Stanie w lekkim razkroku, skręty głowy z jednoczesnym krażeniem nadgarstków.
11. Pajacyki ok.20 razy.

A teraz?

Tomi!
25-07-09, 04:03
powinno być wystarczająco, prawde mowiac az za bardzo nakrecasz się na ta rozgrzewke ziom.. nie czujesz, kiedy twoj organizm jest gotowy na prawdziwe cwiczenia? :twisted:

pazdzioch099
02-08-09, 14:21
Ej koledzy a czy rozgrzewka ma jakis wiekszy wplyw na przyrosty??

KowalX
02-08-09, 15:17
nie śledziłem wszystkich odpowiedzi...
rozgrzewkę zaczynamy od dołu lub góry,rozgrzewamy kończyny po kolei co ułatwi rozgrzanie całego ciała.Na początek polecam rozgrzewkę karku po przez krążenia głowy później ramion,łokci,nadgarstków.skręty tułowia,bioder,kolan,łydek.możesz dodać wymachy nóg ;)
Jest to przykład ogólny przed określonym treningiem nastawiamy się dodatkowo na rozgrzanie miejsc ,które będą szczególnie wykonywały pracę.Mogą to być ruchy imitujące przyszłościowy właściwy ruch.
pzdr

fallenursus
02-08-09, 15:29

nie
ale rozciaganie tak. szczegolnie extreme stretching- rozciaganie extrymalne?

ocos takiego mi chodzi
http://www.youtube.com/watch?v=ezySLwMNswg

to mozna robic na kazdy wsumie miesien. np rozpietki na klate przytrzymac na dole w duzym obciazeniem. itd itp..

KowalX
02-08-09, 15:34

tak ponieważ natleniona krew lepiej ,szybciej transportuję składniki odżywcze do mięśni i parę innych pierdół hehe ;)
mięśnie również przygotowujemy do wykonywania ciężkiej pracy

Anaboliczny Koks
02-08-09, 18:13
Yeaa KowalX wrócił można pytać to tyle ;d

Jolly
05-08-09, 17:20
Oczywiście, zwłaszcza rozciąganie.