Zobacz pełną wersję : dieta na mase / dobra czy zła?
Witam mam 17/18 lat
63kg
176 cm wzrostu
Cel: przybranie na masie (estetycznie zrobiony i troche szeroki )
Prosiłbym o dietę aby spełniała ilość kaloryczną mojego zapotrzebowania ( obliczyłem 2319,21 kcal ) Podzieliłem to na 5 posiłków i wyszło 464kcal w dni bez treningowe + 48g B i 100g W. Próbowałem układać ale mi nie wychodzi ;(
Dieta:
śniadanie :
100g platkow owisanych+0.5lmleka(0.5%)
+150g serka wiejskiego
II śniadanie:
150g serka hudego+pieczywo razowe
obiad:
100g ryzu+piers kurczaka + owoc
Trening
po treningu 2 banany
podwieczorek:
100g ryzu wymieszane z malym jogurtem 150g
kolacja:
puszka tunczyka
magnum 8000 (przed samym spaniem)
fallenursus
20-07-09, 01:00
Witam mam 17/18 lat
63kg
176 cm wzrostu
Cel: przybranie na masie (estetycznie zrobiony i troche szeroki )
Prosiłbym o dietę aby spełniała ilość kaloryczną mojego zapotrzebowania ( obliczyłem 2319,21 kcal ) Podzieliłem to na 5 posiłków i wyszło 464kcal w dni bez treningowe + 48g B i 100g W----?????????nierozumiem tego. Próbowałem układać ale mi nie wychodzi ;(
Dieta:
zaraz po wstaniu z wyrka wal miarke isolatu, wchloniesz to zanim skonczysz sie szykowac do sniadania
śniadanie :
+150g serka wiejskiego -zmienilbym to na 5 calych jajek
II śniadanie:
150g serka hudego+pieczywo razowe
obiad:
100g ryzu+piers kurczaka + owoc+ze 2 kubeczki brokul czy cos innego
Trening
po treningu 2 banany+30-35g isolatu
podwieczorek:
100g ryzu wymieszane z malym jogurtem 150g + 30g bialka moze byc mieszanka
kolacja:
puszka tunczyka- o ktorej ta kolacja?bo tu tez cos malo i w zaleznosci od godzinyw ktorej to jesz mozna conieco dodac.
magnum 8000- co to? gejner? wyYep to jesli tak i szamaj ser bialy z oliwka i pieprzem czy papryka (przed samym spaniem)
za malo bialka w tej diecie i gdzie sa tluszcze? szamaj warzyw duzo, zmieniaj kure na czerwone miecho,lub wieprzowine chuda czestp bo przestanie ci sie podobac po tygodniu. Kasza gryczana, makaron razowy itp itd.. masz malo weglowodanow, ijesli chcesz robic mase to musisz wiecej bialek i tluszczy i naczej dopa bedzie a nie masa. albo zwiekszasz wegle i kontrolujesz zalewanie fatem, malymi aerobami ze 3x na tydzien. ja naprzyklad wole obciac wegle a mniej aerobow robic bo strasznie leniwy jestem :)
śniadanie 7.30 :
+ 5 jaj -(może jakaś alternatywa dla 5 jaj to dla mnie za dużo xD)
II śniadanie 10.15 :
150g serka hudego+chleb pełnoziarnisty
obiad 13.30 (przedtreningowy):
100g ryzu+piers kurczaka + gotowane warzywa + owoc
Trening 15.00
po treningu: 16.30
siemię lniane z bananem z jogurtem naturalnym
podwieczorek:19.00
100g ryzu wymieszane z malym jogurtem 150g + 30g bialka moze byc mieszanka (może być ten magnum 8000?)
kolacja: 21.00
puszka tunczyka + ?
Przed snem
(szamaj ser bialy z oliwka i pieprzem czy papryka) tutaj też może inne rozwiązanie by sie przydało
fallenursus
20-07-09, 14:33
chodzi glownie oto, ze jak sie budzisz z rana, musisz dostarczyc bialka szybko wchlaniajacego sie- czyli serek odpada bo ma najwiecej kazeiny ktora sie wchlania bardzo dlugo-dlatego zalecany jest przed spaniem,gdzie nie masz posilku przez noc. Dla wygody np. ja z rana jadam platki owsiane,wzucam do tego miarke lub dwie isolatu,lyzeczke lub dwie masla orzechowego, mleko lub woda, mikrofalowka na pare minut, miszasz i szamiesz :)
staraj sie jest co 2,5-3 godziny, kazdy posilek mniejwiecej 25-30g bialka pilnuj zeby mial. pod wieczor staraj sie ograniczac wegle, powinno Cie w ten sposob mniej zalewac. wiecej wegli do np. godziny 17stej, zalezy o ktorej tam chodzisz spac. i ten posilek co masz po treningu zaraz to koniecznie dozuc 30g isolatu bialka do tych zeczy co tam juz masz.Jaknajbardziej potrzebne szybko przyswajajace sie bialko zaraz po treningu, wazniejsze od weglowodanow.co nie znaczy we wegle tez mozesz sobie olewac :)
fallenursus
20-07-09, 14:38
jesli nie chesz jesc serka na noc to moge Ci poleciec to
http://www.e-kulturystyka.info/showpost.php?p=236917&postcount=19
ja laduje 2 miarki do miseczki, dolewam kilka bialek z jajek ,miszam :) wstawiam do zamrazarki na pare godzin i mam zaYebiste lody na noc. teraz lato wiec naprawde przydatne :)