PDA

Zobacz pełną wersję : Jaja kurze.

Skyer
08-07-09, 22:55
Witam.

Na śniadanie, po spożyciu musli, zawsze gotuję sobie 2-3 jaja na miękko/twardo. Niestety wpycham je w siebie z ledwością i zastanawiałem się, czy nie lepiej byłoby je po prostu wypijać w postaci drinka.

Teraz pytanie - czy to oby na pewno jest zdrowe? Surowe jaja, brzmi to mało ciekawie, dlatego wole zapytać i mieć 100% pewność.

Micek185
08-07-09, 23:02
to wywal te musli i dodaj chleb pełnoziarnizsty jakies warzywka-pomidorek,ogórek papryka i na desr sobie zjedz te musli jak dasz rade białko jest wazniejsze aha i jak juz gotujesz te jaja to wywal te 2żółtka,zbędny cholesterol,a jaja surowe są ciężko przysfajalne więc możesz miec problemy z żołądkiem
pozdro

yaro09
08-07-09, 23:19
ciezko przyswajalne to raz, a dwa ze moze byc salmonella i inne bakterie, wiec najlepiej je ugotowac, nie ma co ryzykowac. gdzies czytalem ze mozna zalac jajka na chwile wrzątkiem i te wszystkie salmonelle uciekają, ale wątpie w to...

wukio
08-07-09, 23:30
Ok. 95% białka zawartego w jajku znajduje się w żółtku ;) Także wywalenie żółtek to całkowity bezsens. Po dwa jajka surowe wcale nie są trudniej przyswajalne.

Skyer- nie jest powiedziane, że musisz to zjeść w ciągu 5-10 minut, możesz spokojnie zjeść te jajka za 20-30 minut po musli ;)

xxmłodyxx
09-07-09, 01:00
ja czasami pije cale surowe....ale podobno ta salmonela to na skorupkch jest....mój młodszy btrat miał to bo do kurnika wlaz i jajka brał swieze

Wyrzykov
09-07-09, 07:56
Zaraził się przez dotyk?xD
To chyba musiał nieźle wylizać po tym palce.

pure
09-07-09, 07:58
tez jestem za tym zeby jesc jajka w calosci ale nie codziennie.

Skyer
09-07-09, 07:59
Ok. 95% białka zawartego w jajku znajduje się w żółtku ;) Także wywalenie żółtek to całkowity bezsens. Po dwa jajka surowe wcale nie są trudniej przyswajalne.

Skyer- nie jest powiedziane, że musisz to zjeść w ciągu 5-10 minut, możesz spokojnie zjeść te jajka za 20-30 minut po musli ;)

Ta odpowiedź bardzo mi się podoba ;) Dziękuję Tobie, jak i reszcie, mimo wszystko podepnę się pod Twoją wypowiedź i będę jadł te jajka kilka minut PO musli.

Dziękuję.

magic_key
09-07-09, 09:12
to nawal keczupu albo jakiegos sosu dla zabicia smaku ja tak robie

Skyer
09-07-09, 20:01
na chwile jaja do wrzatku i po bakteriach
3 jajka to sie polyka w calosci
nie badz miekki chlopaku

Z tym, że ja nie jestem dinozaurem :D Nie przychodzi mi to z taką łatwością ;) Do tego zawsze, odkąd pamiętam, nie przepadałem za śniadaniami. Nie dość, że od tamtej pory nic się nie zmieniło, to jeszcze muszę wstawać o 7 i o tej porze zaczynać jeść całkiem spore ilości żarła. Mordęga.

niewula
09-07-09, 20:12
nie gotuj tak na twardo w huj ugotuj se tak zeby pomarancz byl w srodku takie najlepsze