Zobacz pełną wersję : za duzo glutaminy powoduje zawroty glowy
thomas_figo
05-07-09, 22:57
dziwne ale prawdziwe.moje dawki byly za wysokie i spowodowaly zawroty glowy.szczegolnie przy schylaniu.musze odstawic na przynajmniej jeden dzien.
ciekaw jestem czy komus to sie jeszcze zdarzylo.
MolderDist
06-07-09, 00:11
Jakie dawki brałeś i o jakiej porze?
Bierzesz tylko glutamine czy cos jeszcze?
Daj więcej info bo jest to konieczne, żeby zbadac co to jest.
fallenursus
06-07-09, 00:22
Jakie dawki brałeś i o jakiej porze?
Bierzesz tylko glutamine czy cos jeszcze?
Daj więcej info bo jest to konieczne, żeby zbadac co to jest.
no wlasnie
bralem gluta po 15g dziennie i jakos mnie nie zawrucilo :twisted:
glutamina konwertuje do kwasu glutaminowego, który jest ekscytotoksyną - dośc silną neurotoksyną, ktora przy pewnych stęrzeniach przenika przez bariere krew-mozg otwierajac kanaliki wapinwe, pobudzając komorki nerwowe tak silnie, iz powoduja ich degradacje i obumarcie
z tego wzgledu glutamina jest dosc niebezpiecznym suplementem, zaleznym od dawek, dlugotrwalym stosowaniu, i sposobach przyjmowania, idnywidualnych mozliwosci organizmu
thomas_figo
06-07-09, 10:44
waze 90 kilo,189 wzrostu,14%tluszczu,pare dobrych lat doswiadczenia,rozne suplementy i dobra dieta. trenuje 1.5 roku bez zadnej przerwy.
obecnie biore bialko,hmb no i glutamine.wlasnie skonczylem sesje na tribulusie i zma.(do tego oczywiscie stale bialko).
ostatnio kupilem hmb w nowego zrodla i myslalem ze to to mi powoduje te zawroty ale odstawilem je na caly dzien w sobote i nic to nie zmienilo.
w niedziele odstawilem glutamine i zawroty ustaly.
bralem trzy dawki po mniejwiecej 5 gram.moze troche wiecej czasami sie nalozylo.zazwyczej rano,popoludniu i wieczorem.
napewno dawki zmniejsze i dam wam znac co sie dzieje
tak, najlepiej zmniejszyc dawki i nie laczyc z białkiem bo bialko samo w sobie zawiera juz aminokwasy bcaa w tym glutamine w roznych formach
nie zapomnij o prawdziwej diecie bo ja ksie jedzie na samych suplach i bialku to obciazenie jest spore
MolderDist
06-07-09, 14:28
Nie wierze, że to przez glutamine. Sam biore po 20 g i nic nie jest.
Najprawdopodobniej to może być od pogody. Teraz takie upały i strasznie duszno. Sam czasem jak gwałtownie wstane z krzesła to mam lekkie zawroty.
sam kiedyś brałem hmb+glute (oba olimp) i po jakimś czasie miałem ostre problemy z zasypianiem (tak serducho pukało, że z godzinę a i dwie sie zdarzało nie zasnąć).. dawkowanie zalecane na opakowaniu oczywiście ;f
thomas_figo
06-07-09, 23:56
Najprawdopodobniej to może być od pogody. Teraz takie upały i strasznie duszno. Sam czasem jak gwałtownie wstane z krzesła to mam lekkie zawroty.
szczegolnie ze mieszkam w UK,krainie deszczow i akurat pizdzi.
natomiast wracajac do tematu,rozgryzlem problem.
bialko plus glutamina w dosyc sporych dawkach plus duzo bialka w diecie, m.in ostatnio zwiekszone dawki orzechow itp.jadlem opakowanie dziennie.
dobre doswiadczenie w sumie bo biore suplementy od dobrych paru lat i jeszcze nigdy niczego nie przedawkowalem.a czesto bralo sie wiecej niz trzeba.
moge potwierdzic ze nawroty znikly po odstawieniu glutaminy.dzis juz drugi dzien bez zadnej dawki i nic.
jutro zaczne od malych delikatnych.moze 10 gram dziennie na poczatek.
thomas_figo
07-07-09, 00:00
nie zapomnij o prawdziwej diecie bo ja ksie jedzie na samych suplach i bialku to obciazenie jest spore
dieta jest numer jeden. suplementy to dodatek.